Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. V květináči s yuccou jsem našla škůdce, kterého jsem zkoušela zahubit prostředkem jménem Dursban. Bohužel tento prostředek nepomohl a škůdce je v hlíně dál. Škůdce je asi 5cm dlouhý a žije v blízkosti kořenů(i na povrchu). Mohli byste mi poradit, jakým přípravkem je zahubit? Škůdce viz přiložený obrázek. Děkuji za odpověď
Ahoj Jano, no to je přeci žížalka! Doporučuji vyndat yuccu z květináče, důkladně odstranit hlínu z kořenového balu, opláchnout kořeny do čista a použít novou zeminu, nejlépe propařenou, nebo promrzlou. Chemii bych nepoužíval...
ahoj ukulele a případně další, žížalka to opravdu není, průměr toho dospělého prevíta jsou asi 2mm (víc nevyrostou), jinak díky moc za radu
Jani, prosím Tě, nechci se hádat, ale žížal je asi 6000 druhů, takže by to mohla být nějaká žížala, no v každém případě 100% výměna substrátu + očištění kořenového systému by mělo zabrat
Souhlas, jsou to žížaly s pravděpodobností hraničící s jistotou. Dost by napověděl původní zdroj substrátu.
Hezký den.
Hm, tak to je jasný, substrát byl uložený někde venku, globus to rád prodává na parkovišti -stan zahrada a jak venku zaprší, tak mají žížaly pré! vylézají z květináčů různých venkovních kytek a proderou se, ty malé potvůrky do všeho! Jestli není ten substrát moc starý, tak ho trohu přeber - máš-li možnost tak to prosej, žoužely dej na trávník před domem a tu hlínu můžeš buď v mikrovlnce na 5 minut při středním výkonu, nebo ve velkém hrnci propařit ( plátěný pytlík naplněný hlínou dáš na pařák na knedlíky ), a nebo nsaypej hlínu do igelit.sáčku a dej to na dva dny do mrazáku, žádnou chemii
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.