Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Yucca - škůdce

Od: jana0001 odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, prosím o radu. V květináči s yuccou jsem našla škůdce, kterého jsem zkoušela zahubit prostředkem jménem Dursban. Bohužel tento prostředek nepomohl a škůdce je v hlíně dál. Škůdce je asi 5cm dlouhý a žije v blízkosti kořenů(i na povrchu). Mohli byste mi poradit, jakým přípravkem je zahubit? Škůdce viz přiložený obrázek. Děkuji za odpověď

Yucca - škůdce

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

0x

Ahoj Jano, no to je přeci žížalka! Doporučuji vyndat yuccu z květináče, důkladně odstranit hlínu z kořenového balu, opláchnout kořeny do čista a použít novou zeminu, nejlépe propařenou, nebo promrzlou. Chemii bych nepoužíval...

jana0001
hodnocení

ahoj ukulele a případně další, žížalka to opravdu není, průměr toho dospělého prevíta jsou asi 2mm (víc nevyrostou), jinak díky moc za radu

ukulele*

Jani, prosím Tě, nechci se hádat, ale žížal je asi 6000 druhů, takže by to mohla být nějaká žížala, no v každém případě 100% výměna substrátu + očištění kořenového systému by mělo zabrat

al bunda*

Souhlas, jsou to žížaly s pravděpodobností hraničící s jistotou. Dost by napověděl původní zdroj substrátu.
Hezký den.

jana0001
hodnocení

substrát byl zakoupen v Globusu - substrát pro pokojové rostliny a substrát pro palmy

ukulele*

Hm, tak to je jasný, substrát byl uložený někde venku, globus to rád prodává na parkovišti -stan zahrada a jak venku zaprší, tak mají žížaly pré! vylézají z květináčů různých venkovních kytek a proderou se, ty malé potvůrky do všeho! Jestli není ten substrát moc starý, tak ho trohu přeber - máš-li možnost tak to prosej, žoužely dej na trávník před domem a tu hlínu můžeš buď v mikrovlnce na 5 minut při středním výkonu, nebo ve velkém hrnci propařit ( plátěný pytlík naplněný hlínou dáš na pařák na knedlíky ), a nebo nsaypej hlínu do igelit.sáčku a dej to na dva dny do mrazáku, žádnou chemii

jana0001
hodnocení

hm, tak to nad tím strávím asi celý den, protože substrátu je asi 80 litrů*plac*

al bunda*

Když-tak se na to vybodni, nejde o škůdce a časem to vymře.
Hezký den.

Stačí nechat jej vyschnout!

hodnocení

0x

Mohlo by se jednat o roupici. K jejímu zlikvidování stačí nechat půdu vyschnout, čož juka bez problému překoná... (mmch - se žížalou má mnoho společného)

kikkiii*
hodnocení

0x

Nejlepší bude, když vymejete kořeny do čista a zasadíte do nové hlíny.

my*
hodnocení

0x

slyšel jsem že žížaly mají naopak na květiny pozitivní vliv, já bych si jich nevšímal

btw. jinak na 100% jsou to žížaly, žádní škůdci :o)

my*

navíc je docela možné že byly žížaly přidány do zeminy záměrně aby se déle udržela její kvalita :o)

lusi
hodnocení

0x
Dobrý den, taky jsem řešila tento problém s těmito živočichy. Též nevím co to přesně je, ale přítomnost těchto živočichů bonsai rozhodně neprospívá. Rostlinka usychá z jedné strany a postupuje to až uschne celá. Jejich přítomnost v zemině je opravdu velká, jsou schopné se zavrtat až do kmínku bonsai a celou ji zničit. Sranda to s nimi rozhodně není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]