Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to Bedle?

Od: hedvika10 odpovědí: 10 změna:
10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle mého jsou to ukázkové mladé exempláře bedly vysoké. Odpovídá jak vzhledem, tak i výskytem, když předpokládám, že ta louka byla louka u lesa, popř. lesní mýtina. Bedla červenající to není, nečervená na lomu, bedla zahradní má úplně jinou (lépe řečeno žádnou) kresbu na třeni.

Sbírám houby včetně bedel, masáků, šedivek, holubinek a dalších "prašivek" dost dlouho, abych si troufl říci to, co jsem shora napsal. A klidně bych si je osmažil a s chutí snědl.

hodnocení

1x

Mimo les bych bedle nesbírala, může se jednat o bedlu zahradní, která může způsobit zdravotní obtíže.

ireceptar.cz/...

nikdo*
hodnocení

1x

Stejně to nesníte, i kdyby vám to tady stokrát někdo posvětil. Ptáte se, nejste si jistí a tudíž se budete bát otravy stejně, jako před poradnou. A je to dobře. Co sami dobře neznáte, to nesbírejte a nejezte.

Napadl mě v té souvislosti jeden kreslený vtip, myslím od Renčína. Když se přišel do nemocnice, omlouvat nakladatel otrávenému, že jeho otravu způsobil špatný soutisk barev v jejich katalogu hub.

Jo ...kdo se bojí, bude se po jídle sledovat a udělá se mu zle od psychiky. Já bych si na nich pochutnal. Bedel jsem za život snědl už určitě tunu ať už v časech před televizní "osvětovou " kampani, tak stejně i po té mediální masáži kvůli které teď lidi obcházejí žampiony a bedly obloukem.

72mona3*
hodnocení

0x

Ano, jsou to bedly.

Ovšem netroufnou si přesněji určit. M.

doplněno 13.10.18 10:58:

Na zahradní bych to neviděla. Bavili jsme se o tom s mykologem a ten říkal, že pokud dužina červená (po poranění, utržení), je bezpečná. A pokud má "špinavý" (žíhaný, flekatý) třeň, tak také.

Červenajících bedel totiž u nás rostou tři druhy – kromě pravé bedly červenající také bedla šedohnědá a bedla zahradní (Chlorophyllum rhacodes var. hortensis).

Vyhodit!

72mona3*

Takže, podle třeně to bedly zahradní nebudou. A i kdyby to byla ta šedohnědá, tak co? Je jedlá? Proto jsem se na to ptala přímo mykologa. Také sbírám naprosto stejné tady u pole v trávě. Kousek vedle smrku.

kepler*
hodnocení

0x

Téměř s jistotou je to bedla červenající, jedlá.

houby.naturatlas.cz/...

kepler*

No, vlastně když jsem se podíval pořádně, tak si už tak jistý nejsem. Ale zkus si to učit sám podle

houby.naturfoto.cz/...

hodnocení

0x

Bedla to je, vysoká určitě ne. Je to na vás zda oběd nebo popelnice. Pro mě by to bylo za b.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]