Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás rádcové.Nestihl jsem meruňku po plodech ostříhat ,můžu ještě teď se do toho pustit? Potřeboval bych větší řez.Děkuji.
Jsou různé debaty a názory. Já zastávám ten, že listnáče/ovocné stromy se můžou stříhat kdykoliv po sklizni.
Já například prováděl výchovný řez u višně a třešně v tomto týdnu. Meruňky nebo trnky stříhám výjimečně, většinou na přelomu února-března. Pokud ale počasí řádí a najednou vám v září vylezou metrové šlahouny, případně je evidentně napadena část stromu, raději je ostříhám hned.
Jabloň a hrušeň řežu celoročně.
Mé letošní plody ovoce byly nadprůměrné velikosti a výborné chuti.
Vždy záleží,jestli jde o řez udržovací nebp zmlazovací,nebo opravný či výchovný,nejdůležitější je asi hlavní řez,prováděný v předjaří.Kdy s začínají vytvářet květní pupeny a tady zasahujeme do stromu velmi obezřetně.Zbavíme ho přebytečných větví,zastiňujících korunu a a letorostů oslabujících plodonoše.Odstraní se také viditelně poškozené větve a napadené škůdci.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.