Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, moc prosím,kdo poradí, jak rozmnožit muchovník, aniž bych jej poškodil. Kamarád jej má, ale bojí se, abych jej nevhodným odběrem větviček nepoškodil... děkuji Zdeněk
5x
Pokud muchovník je pravokořenný a nepodrůstá tak se v domácích podmínkách množí špatně,údajně v podstatě nejde řízkovat.Možnost je vyset semena a vzhledem k dokonalé samosprašnosti je slušná pravděpodobnost,že ze semen vyroste srovnatelný keř(včetně kvality plodů).Vzhledem k dostupnosti sazenic bych to ale neřešil a koupil tam kde je záruka pravosti odrůdy.Velmi kvalitní plody má u mne Martin,dobrý je i Northline a Smoky.Jinak pro kamaráda-rozhodně ustřižením pár větviček keř nepoškodíte,jsou natolik vitální a nezdolné,že se jedná o jednu z nejodolnějších ovocných dřevin ve všech směrech.
3x
Kupte si nový a s takovými parametry, jaké potřebujete. Já mám dva keříkové na balkoně, každý jiný druh, jiná chuť a plodí jeden po druhém. Syn má vysoký s řídkými střapci bobulí. Náš první muchovník koupený před 20 lety byl do dvou metrů, košatý, velice plodný. Vysbírala jsem pod ním semenáčky a rozpěstovala řadu 8 stromečků. Jen asi polovina vypadala, jako mateční stromek. Některé byly naopak jinak husté a různě bujné. Po několika letech poprvé zakvetly. To už bylo jasné, že pro řídké střapce některé zlikviduji. Nakonec nám zůstaly dva nejsolidnější. To ale trvá tak 4-5 let. Takže opakuji: Kupte si nový.Ten bude kvést a plodit už následující jaro. Než nějakým odkopkem poškodit kamarádův keř. Jo, a počítekte s nálety ptactva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.