Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kruhy v trávniku + houby

Od: rotorod® odpovědí: 28 změna:

dobrý den

od jara jeden, poslední měsíc už jsou 2 kruhy v trávniku. A poslední týden se vyskytují i houby. Vše na foto. ZDE jsem našel vysvětlení, že za to můžou houby ty zelené kruhy. Jenže není psáno jak ty houby odstranit a co dělat aby kruhy se nerozšiřovaly, nebylo jich čím dal více, aby se naopak ztratily?

a ty houby to jsou co zač? mají zrovna tyto houby to společné s tímto kruhem nebo se v těch článcích píše o jiných druzích hub?

poradíte mi něco, jestli nějaký postřik, nebo něco na to funguje? máte někdo podobné zkušenosti?

díky

Kruhy v trávniku + houby
Kruhy v trávniku + houby #2
Kruhy v trávniku + houby #3

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

2x

Chlape, už jste se podíval, co to je mykorhiza? Právě to se děje i u vás. Spolupráce houbových systémů a vyšších rostlin (ve vašem případě trávy). Už se to začíná používat i cíleně. M.

doplněno 10.10.18 12:52:

Co jsem si pročítala, někomu se právě takové kruhy objevily po použití chemickeho přípravku (samozřejmě může jít jen o náhodu). Chemie půdy se tím změní a možná potom vytvoří vhodné podmínky pro podhoubí. Možná. Já takové kruhy viděla i na pastvině s ovcemi.

Možná byste mohl opravdu uvažovat o tom golfovém hřišti ;) když je na ně tato symbióza používána: symbiom.cz/...

hodnocení

ano dočetl jsem se že se to používá i cíleně. Jen ja to tady cileně nic nedávál a zajimavé je že 4roky nic a najednou tu podhoubí je. To je zajímave a podle všeho co jsem pochopil že pokud to nechci chemicky odstranit, tak tady podhoubí bude furt a kolečka mohu mít už taky furt

Mykorhiza fajn, ale ne v tomto případě. Jestli je podhoubí pouze v plsti (které je tam požehnaně) a začne konečně hnojit, zalévat, dělat vertikutaci, tak můžou zmizet. Podhoubí v zemi bude mít za následek postupné odumírání trávy a likvidace buď složitě chemicky nebo mechanicky, t.j. bagrem.

floro*
hodnocení

1x

Sterilní golfové hřiště už máte, o to se snažit nemusíte.

A když se tak na to podíváte, nenapadá vás, že ta tráva zrovna v tom místě s podhoubím nějakých hub se má lépe než na ostatní ploše? Že je zelenější a určitě i ryhleji roste? Každá rostlina potřebuje k životu symbiozu s houbami. Pokud budete zasahovat chemicky, zničíte veškeré podhoubí a tráva bude strádat, protože se nedostatne k živinám. Je to stjené jako u člověka - také máme ve střevech množství morg, které zpracovávají potravu a tak uvolňují látky, které my využijem a dokonce i životně důležité a jinak by nebyly dostupné.

Ty stromy v tom golfáču taky moc šťastně neporostou - obrovská konkurence v živinách spojená s mylnou představou, že stromy si berou živiny z hloubky. Naopak, stromy mají aktivní kořeny pro příjem živin ve svrchních 20 - 30 cm do hloubky.

V přírodě nepřemýšlejte o tom, co se vám líbí, ale co je potřeba. Toto můžete praktikovat tak leda před zrcadlem.

72mona3*
hodnocení

0x

Houby v trávníku jsem nikdy neřešila. A když už se ojediněle vyskytly, rovnou jsem je ručně odstranila. Ale třeba tady se o likvidaci píše: magazinzahrada.cz/... Ta houba vypadá na pýchavka, ale ty do kruhu nerostou.

M.

doplněno 08.10.18 10:32:

Zadejte si do vyhledávače mykorhiza nebo mykorhizní houby.

To bude váš případ. Likvidace je nejistá, pro rostliny jsou přínosem (a nemyslím tím tu pýchavku ;))

hodnocení

0x

Houba je zřejmě pýchavka a ty kruhy by mohly být od hnojiva, které někdo pohodil rukou.

liska5

Podhoubí mnohých hub se šíří v kruzích. Někdy pak i plodnice tvoří kruh a je to krása najít takový z dobrých jedlých hub.

sebod*

ferax. Jakože někdo stál, točil se dokolečka a rovnoměrně rozsypával hnojivo? ;)

liska5
hodnocení

0x

Jé, tak to bych jásala, z takových hub dělám řízky. To šířící se podhoubí patří k přirozeným organismům v půdě. Proč ho ničit? Váš pozemek je takový pastvinný biotop. Nač z něj dělat sterilní golfové hřiště?

72mona3*

Když já tam ty golfové jamky skoro vidím ;)

floro*
08.10.18 11:09

.

floro*
08.10.18 11:11

.

floro*

Pastvinný biotop vypadá zcela jinak (viz foto), toto JE golfové hřiště.

Kruhy v trávniku + houby #4

hodnocení

celý rok 2018 se nehnojilo vůbec nijak ničím, takže od hnojení to nebude.

Jestli to je od nějakého podhoubí OK, ale jak to odstranit? Já to nechci, mě se to moc nelíbí. Golfové hřiště nepotřebuju, ale polokruhy nechci

děkuji

72mona3*

Přečtěte si můj odkaz, jo?

jofa*
hodnocení

0x

Jen pro zajímavost na co jsem v lese narazil. Skutečný kruh z hub v lese asi 3m průměr. Co je to za houbu nevím.

Kruhy v trávniku + houby #5
72mona3*
jofa*

Tak to bych aspiroval na rekord co se týče průměru kruhu. *tanec*

72mona3*

No to teda. A ještě si přepočítejte jednotlivé plodnice *smich*

hodnocení

já mam 2 kruhy a houby tak dohromady asi 6ks pohromadě u jednoho kruhu, ne po obvodě

figurek*
hodnocení

0x

No nevím. Já na vašem obrázku vidím mladou houbu se jménem Pestřec obecný.

Někdy rostou osaměle, někdy je jich více pohromadě. Když se zadaří, pak trávník vypadá, jako byste po něm rozházeli tenisáky.

Je lehce jedovatý. Přeji dobrou chuť tomu, kdo z nich dělá řízky. *blee*

hodnocení

vydloubnout ho zespoda nějak mohu?

liska5

Já to vidím, jako pýchavku. Chtělo by to rozkrojit, jestli je pružná a i uvnitř bílá /event. nažloutlá věkem/ . Pestřec je tuhej a uvnitř ty starší exempláře modročerné.

72mona
Podle mne to je také pýchavka(asi dlabaná) .Pestřec není tak ježatý. M.

hodnocení

0x

Mám pro vás zprávu. Houba, kterou jste vyfotil, tak nedělá čarodějné kruhy, takže tam máte ještě houby jiné. Kruhy vznikají tam, kde je podhoubí, tedy intenzivnější rozklad organické hmoty a tím i více živin pro trávník. Tím chci také říct, že kdybyste se o trávník alespoň trochu staral, nemusely by tam být. Použitelnou chemii máte už tady v odkazu, ale se zanedbáváním i minimální péče je to zbytečné. Možná že by pomohlo i povápnění.

hodnocení

3roky jsem se o travnik vubec nestaral, byla to skoro louka ale udržovaná pravidelným sekáním a kruhy žadne nebyly. Až letos jsem to postříkal bofixem a ejhle. Vápno dám asi na zimu, jinak vertikulace letos na jaře proběhla.

jabraka*
hodnocení

0x

Tam,kde je větší obsah živin,roste tráva zelenější.Samozřejmě tam kdysi mohla být hromada hnoje,nebo se rozlévala močůvka.Rozhodně by se při analyze zeminy našlo zvýšení dusíku a draslíku.Na takovém místě na loukách obvykle zjara vyrůstají májovky.Někde také žampiony.To znám z houbařské praxe.Vyskytnou se určitě i jiné houby.

JABRAKA

hodnocení

zahrada je 4 roky, a teprve letos se objevily ty kruhy. Jeden od jara, druhý až teď. Před tím před lety tu byla louka, močuvka se tu ale posledních 15 let nevylívala, to vím od sousedu. Tak to je zajimave že 3roky bydlení nic a až letos. Užil jsem letos maximálně bofix, jinak žadne hnojivo 4roky, nic. Tak to je divné že to tak je tak najednou. Sousedi přez plot také kruhy nikdy neměli, a to už tu bydlí dlouho

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]