Nejste přihlášen/a.
dobrý den
chystám se v nejbližších dnech přesadit javor červený na jiné vhodnější místo. A mám otázku jestli ho mám nějak zastřihnout? jak? v zemi je 3 roky, nijak nebyl ještě zkrácen. Děkuji za rady
Přesazovala jsem leccos, ale javor ne. Asi bych postupovala, jako u ovocných dřevin. Brala bych v úvahu, kde jsou očka a kam směřují, když by z nich jednou měla být větev. Stříhala bych ne blíž, jak 8mm za očkem, ať nevyschne, případně zamazávala balzámem. Snažila bych se vyjmout ho s balem a přitom bych stejně některé kořeny zakrátila, ať se taky rozvětví. Jámu bych prolila, smíchala hlínu se substrátem, ať snáze zakoření..
Uvidíme, co napíší jiní.
Rozhodně stromek na snímku se mi nezdá,že má dva kmínky.(terminály.)Jeden bych odstranil a stejně dolní obrost na kmínku.Pokud to ovšem není keřová verze javoru,Stejně vypadá i stromek v pozadí.
JB
Toto není stromek javoru, ale keř, proto je blbost ho pěstovat na jeden terminál. Javor bych po opadu listů sestřihl na výšku asi o1/3 a po přesazení vydatně zalil. Netřeba čekat se zakracováním na jaro.
Teď, když ho vidím, tak bych nechala ty dva kmínky a obě špičky ubrala aspoň o 50 cm.Jednu víc. Ale tak, aby míza mohla do bočních větviček, aby nevznikl pahýl. A aby to taky vypadalo. To se podívejte, kde a jak se větví. Jeden z těch dvou výhonů bych udělala kratší asi o čtvrt metru, ať to nevypadá, jako že ho sebral kombajn.
Každý javor, ozvlášť javor dlaňolistý není vůbec strom! Javor dlanitolistý patří mezi opadavé keře nebo malé stromy. V tomto případě se jedná o keř.
Zdravím. Moje odpověď = nijak. Chci vás upozornit na to, že máte javor dlanitolistý, nebo-li japonský. A jako takový to není strom, ale keř. Pokud ho potřebujete přesadit, dejte velký pozor, kam. Tyto javory potřebují hodně vlhký vzduch - nejlépe k jezírku nebo potůčku, nebo alespoň mezi jiné dřeviny, které udělají vlhké mikroklima a nikdy na celodenní sluneční úpal. Navíc potřebuje hodně lehký a spíš kyselý substrát bez vápníku, ale ne vysýchavý. Přesazovat jen na podzim. A dejte pozor na poranění, lehce dostává infekci a hyne. Je-li nezbytně nutný střih (tyto javory nerostou do velkých rozměrů), pak nikdy neřezat silnější větve (to nesnáší), lze jen tvarovací střih slaboučkých větviček, a to zásadně v době plného růstu. A to nástoji pečlivě vydezinfikovanými. První 2-3 roky po přesazení chránit kořeny před vymrznutím = uschnutím. Ida
Asi byste se divila, co japonský javor snese. Jednou v létě mi soused hodil přes plot tří letý javor bez balu, že už ho nechce. Větve jsem vzal nůžkama 10 cm od kmene a zasázel. Javor se chytil a rostl až do té doby než ho po dvou letech okousnul pes u země. To už nerozdýchal. Takže vše jsou pouze teorie a může se povést něco jiného. Netvrdím, že je to pravidlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.