Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ostříhat javor po přesadbě?

Od: rotorod® odpovědí: 20 změna:

dobrý den

chystám se v nejbližších dnech přesadit javor červený na jiné vhodnější místo. A mám otázku jestli ho mám nějak zastřihnout? jak? v zemi je 3 roky, nijak nebyl ještě zkrácen. Děkuji za rady

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Protože strom přijde o čast kořenového systému,musí se i patřičně zkrátit i koruna.Proto bych zakrátil především terminál a obrostové větve aspoň o třetinu.

JABRAKA

hodnocení

1x

S přesazováním počkejte až po opadání listů. Kořenový bal spíše širší než hluboký. Řez až na jaře před rašením dle potřeby, na podzim neřezat. Po přesázení nezapomeňte zalít.

liska5
hodnocení

0x

Přesazovala jsem leccos, ale javor ne. Asi bych postupovala, jako u ovocných dřevin. Brala bych v úvahu, kde jsou očka a kam směřují, když by z nich jednou měla být větev. Stříhala bych ne blíž, jak 8mm za očkem, ať nevyschne, případně zamazávala balzámem. Snažila bych se vyjmout ho s balem a přitom bych stejně některé kořeny zakrátila, ať se taky rozvětví. Jámu bych prolila, smíchala hlínu se substrátem, ať snáze zakoření..

Uvidíme, co napíší jiní.

hodnocení

rozumím, a muže se střihat hned po vysadbě? nebo u takových stromů je jedno v kterém měsící se stříhají?

tady foto připadně mi poraďte kolik toho ufiknout a kde tak asi od vrchu

Jak ostříhat javor po přesadbě?
jabraka*

Rozhodně stromek na snímku se mi nezdá,že má dva kmínky.(terminály.)Jeden bych odstranil a stejně dolní obrost na kmínku.Pokud to ovšem není keřová verze javoru,Stejně vypadá i stromek v pozadí.

JB

hodnocení

2 kmínky rostou uplně odspoda. Keřová verze to nevím, zjistím to nějak? dostali jsme to 3roky zpět v květináči.

Takže je lepší 1 kmen uplně odstranit v te rozdvojce? co by se stalo kdyby to rostlo dvojmo jako teď?

děkuji

06.10.18 12:01
hodnocení

Jak ostříhat javor po přesadbě? #2
Jak ostříhat javor po přesadbě? #3

hodnocení

0x

Toto není stromek javoru, ale keř, proto je blbost ho pěstovat na jeden terminál. Javor bych po opadu listů sestřihl na výšku asi o1/3 a po přesazení vydatně zalil. Netřeba čekat se zakracováním na jaro.

Kdyby náhodou ten zbytek v zimě umrznul, tak na jaře vykopat.

liska5

Teď, když ho vidím, tak bych nechala ty dva kmínky a obě špičky ubrala aspoň o 50 cm.Jednu víc. Ale tak, aby míza mohla do bočních větviček, aby nevznikl pahýl. A aby to taky vypadalo. To se podívejte, kde a jak se větví. Jeden z těch dvou výhonů bych udělala kratší asi o čtvrt metru, ať to nevypadá, jako že ho sebral kombajn.

floro*
hodnocení

0x
Kazdy javor je strom. Na ker ho lze jen zspestovat. Usmyslete se jak ho chcete do budoucna, tento ale stejnak vypada jako vitalnejsi kultivar (podle toho habitu). Z tohoto muzete krasne zapestovat stromek, myslim si, ze by rozhodne to stalo za to.
Jak radi Pckop, po opadu listu a redukovat v pozdnim jare - ne moc brzo, ale ani moc pozde, proste po mrazech.
A i kdyby jste ho jako stromek nechtel, tak jeden vidlak odstrante, protoze by se za par let jak obe vetve ztloustnou mohl rozlomit. A kdyz jednu odstranite, tak tu druhou nijak resit rezem uz nemusite. Protoze tyto javory rezem spis na krase ztraci.

Každý javor, ozvlášť javor dlaňolistý není vůbec strom! Javor dlanitolistý patří mezi opadavé keře nebo malé stromy. V tomto případě se jedná o keř.

cs.wikipedia.org/...

hodnocení

takže pokud je to keř, mohu nechat oba kmínky a jen je pak teda zkrátit o cca 50čisel a je to, ano? a jiné větve nekratit?

hodnocení

děkuji za rady, přesadím po opadu, ale s tím zkrácením teda nevím jestli hned nebo na jaře, jeden tak druhy tak ...

floro*
Na jare. Hned jak skonci mrazy.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Moje odpověď = nijak. Chci vás upozornit na to, že máte javor dlanitolistý, nebo-li japonský. A jako takový to není strom, ale keř. Pokud ho potřebujete přesadit, dejte velký pozor, kam. Tyto javory potřebují hodně vlhký vzduch - nejlépe k jezírku nebo potůčku, nebo alespoň mezi jiné dřeviny, které udělají vlhké mikroklima a nikdy na celodenní sluneční úpal. Navíc potřebuje hodně lehký a spíš kyselý substrát bez vápníku, ale ne vysýchavý. Přesazovat jen na podzim. A dejte pozor na poranění, lehce dostává infekci a hyne. Je-li nezbytně nutný střih (tyto javory nerostou do velkých rozměrů), pak nikdy neřezat silnější větve (to nesnáší), lze jen tvarovací střih slaboučkých větviček, a to zásadně v době plného růstu. A to nástoji pečlivě vydezinfikovanými. První 2-3 roky po přesazení chránit kořeny před vymrznutím = uschnutím. Ida

Asi byste se divila, co japonský javor snese. Jednou v létě mi soused hodil přes plot tří letý javor bez balu, že už ho nechce. Větve jsem vzal nůžkama 10 cm od kmene a zasázel. Javor se chytil a rostl až do té doby než ho po dvou letech okousnul pes u země. To už nerozdýchal. Takže vše jsou pouze teorie a může se povést něco jiného. Netvrdím, že je to pravidlo.

idanova*

Zdravím. Nojo, jenomže ten sousedův javor vás znal skrz plot a hned poznal, že se u vás bude mít líp. Jinak jap. javory se na většinu lidí (zvlášť ve vyšších klimat. polohách) urazí, a klidně si zajdou. *smich* Ida

hodnocení

ono ten javor pořád neopadá, nikde ani lístek, a kolem stromy jsou skoro holé... pořád čekat s přesadbou až opadne?

děkuji

floro*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]