Nejste přihlášen/a.
dobrý den
vím že řez jádrových stromů se provádí někdy v březnu. Co se stane, kdybych stejně provedl řez stromu i peckových? Mám jednu třešni a 3x švestku. Stromky jsou zasazené 3roky, výška cca 2m, ještě jsem je od výsadby "neřezal". Byl by to nějaký problém z praxe, kdybych všechny stromy v zahradě (cca 11) provedl řez v tom cca březnu? a k tomu přidal i keře?
děkuji za radu proč jo či proč ne.
Větší zásah do koruny se provádí po sklizni.U peckovin převážně během léta,u jádrovin na podzim(říjen.Na jařese provede udržovací řez,tedy odstranění špatně umístěných letorostů a lze po odkvětu redukovat obrost za květy.Také při velkém kvetení lze trochu zakrátit i květenství,aby plodů nebylo příliš mnoho.
JABRAKA
Jabrako, mohl byste uvést jediný alespoň trochu logický důvod, proč by se cokoli mělo řezat na podzim před mrazy. Děkuji.
Na podzim,znamená září,říjen.Do mrazů je daleko.Ranní teplota kolem nuly nic neznamená.Rozhodně by se mělo řezat tak,aby se ještě řez zahojil.Paradioxně jsem poslouchal v poradně v televizi pana Větvičku,ten by řezal listové dřeviny kdykoliv.Jen je potřeba citlivost.
JABRAKA
Jabrako, dle předpokladu žádný důvod neuvádíte. Při způsobu řezu, který propagujete, se rány samozřejmě nezahojí a můžou namrznout. Taky je ve vzduchu touto dobou hromada spor plísní, takže infekce rány je pravděpodobnější. Že by tuto ptákovinu propagoval Větvička mi přijde nepravděpodobné. Kdo si chce ničit zahradu má ve vás příklad.
Peckoviny se dopručuje prořezávat po sklizni nebo aspoň v tomto období, protože strom pak pěkně zregeneruje a netrpí klejotokem. Pokud se peckoviny řežou na jaře, tak vyrazí spousta mladých větví, které ovšem plodí později, než když se strom prořeže ve správnou dobu. Co se týká keřů, tak záleží na tom, o jaké keře jde. Např. zlatý déšť - správně zlatice převislá - se stříhá po odkvětu, pak nasadí a další rok na jaře pěkně kvete. Pokud ji ostříháte na jaře, tak se zlikvidují zárodky květů a nic z toho není. Ale třeba budleja se seřezává na jaře a do léta pěkně obrazí a kvete. Správné termíny se dají najít na netu.
Jestli jste zanedbal výchovný řez a chcete to napravit, aby korunky měly nějaký slušný tvar, tak musíte řezat pouze na jaře. Řez peckovin v míze je pro průklest starších stromů. Výchovný řez jindy než na jaře neuděláte. Keře jaké?
Pokud chci zapěstovat korunku, tak mi jde právě o to dřevo. Tříleté stromky bez řezu budou košťata a jindy než na jaře si nenaplánujete, jak mají růst.
Angrešt, rybíz také na jaře. Řezat celé nejstarší větve, nic nezakracovat.
Jsou jisté důvody proč se různé druhy řežou v jiný termín.
Základní je ten, že při řezu na jaře se podporuje růst dřeva - tzn. postřebuji-li napravit špatný růst odstraněním toho špatně rostoucího a za to bujně naroste náhrada.
Potřebuji-li průklest, řeže se v létě, po sklizni.
Důvod: na jaře jsou živiny v kořenech, které si tam strom uložil z celé nadzemní části a jsou přichystané zase pro stejně velkou nadzemní část. Odstranite-li nadzemní část v dormanci (tzn. na jaře), přebytek živin se přesměřuje do spících pupenů, proto se podpoří růst dřeva. Kdežto odstranite-li dřevo v létě, tento problem odpadá, druhů rok nedojde k tak razantnímu růstu dřeva.
Tudíž, chcete-li podpořit plodnost, řežte v létě, chcete-li podpořit růst, řežte na jaře.
Pro vhodné termíny však je potřeba přihlédnout i druhu ovoce. U ořešáků, peckovin se provádí řez v květu nebo v létě proto, že se špatně hojí. Ořešáky navíc mají velký tah mízy, kdy míza proudí raději ránou a pro větve nad ní se nedostává. No a peckoviny pro to, že téměř netvoří kalus (nezatahují rány) a řezem před zimou rána promrzá a praská a na jaře taktéž. Navíc ve správný termín mají naplněné cévní svazky dřeva a lýka postavit bariéru pro patogeny.
dnes jsem sledoval v ČT 1 poradce pana Větvičku a ten prohlásil,že listnáče je možno řezat kdykoliv.(Kromě mrazivých dnů.)Ovšem vždy šetrně.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.