Nejste přihlášen/a.
dobry vecer. udelal jsem hruskove vino.stahl jsem ho do flasek hadickou ,skusil a je citit myšinou .nevim jak k tomu mohlo dojit, ma nekdo s tim skusenosti? dekuji za radu.
Popřemýšlejte, jestli jste neudělal někde nějakou chybu. Víno z hrušek se moc nedělá, protože obsahuje málo kyselin a tříslovin a je fádní . herbar.webnode.cz/... a proto zde vysvětlení:
nebo zde:
Hrušky mají málo kyselin, proto je pachuť myšinou přece jenom více možná.
Zrejme je už neskoro. Ale do budúcna v prípade akéhokoľvek ovocného vína ti poradím:
Do vylisovanej šťavy si mal pridať kyselinu vínnu alebo citrónovú, aby sa znížilo pH na rozpätie moštu medzi hodnotami 3,2-3,8 pH. Na desať litrov moštu cca štyri plné malé kávové lyžice. Ak nebol mošt dostatočne sladký podľa stupnice Klostera 18-22, mal si ho ešte kryštálom, cukrom mierne dosladiť.
Kyselina zabrání vzniku neželaných baktérií, tzv. mliečny, kapustový kvas z ktorého vznikajú vo víne neželané, nechutné "přiboudliny". Zároveň je mošt kyselým prostredím chránený pred oxidáciou, čím nezhnedne mošt ani víno ak zoostane otvorené na vzduchu. (Silné vínne kvasinky pridanú kyselinu, resp. celý obsah moštu bunkovou osmózou svojimi telíčkami dôkladne prefiltrujú, spracujú, že víno nebude na jazyku kyslé, ako to bolo u moštu. Uspaté kvasinky po spracovaní obsahu si sadnú na dno. Je ich možné použiť aj na další rok, ak sa nechajú uskladnené v skle a v tmavej pivnici, prežijú v hustom, tekutom stave hibernované bez ujmy niekoľko rokov).
Ideálne je pre naštartovanie rýchleho kvasu 24 hodín nechať napučať originál vínne kvasnice, sušené z obchodu s vinárskymi potrebami, a tie pridať do moštu.
-------------------------------
Ešte skus myšilínové víno silne zasírovať pyrosiričitanom (jedna kávová lyžička na 10 litrov) a po desiatich dňoch stiahnuť. Ideálne je víno prefiltorvať cez kremelinu. Pyrosiričitan, síra z vína časom vyprchá, stačí víno 2x pretočiť, prevzdušniť na nechať cca 60 dní sceliť pevne zaštuplované.
Vína sa dajú číriť bentonitom (je to vlastne sterilný íl, slín), či drveným živočíšnym uhlím, prípadne do snehu rozšľahaným vaječným bielkom, ktorý na seba naviaže aj nepríjemné pachy. Tiež sa musí víno po pridaní snehu z vaječných bielkov stiahnuť od bilkovinového kalu, ktorý sadne na dno nádoby spolu s bordelom z vína.
Myšina se objevuje právě u mladých vín se zbytkovým cukrem, tudíž i nižším alkoholem a chudých na kyseliny. Stává se to také vínům, které kvasily za příliš vysokých teplot.Původce myšiny jsou bakterie, kvasinky a hlavně laktobacily.Ošetření vín s myšinou je těžké:
při lehkém ovlivnění chuti pomůže silné zasírení až na 70 g volné síry/plátková sira nebo pyrosulfid/ a následná sterilní filtrace
pokud to nepomůže, dá se celý obsah vína ještě jednou překvasit.
jako mezní varianta napravení vína poškozeného myšinou, se dá použít aktivní uhlí, a to v dávce 20 -100g/hl. Opatrně!
Víno není vhodné ani vypálit,myšina prejde i do destilátu.Pak jedině vylét.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.