Nejste přihlášen/a.
Zde máte odrůdy vlašského ořechu. Ale pokud máte nějakou starou odrůdu, tak zde třeba ani vyobrazená není.
Pro mne ořech, jako ořech, až tak velké rozdíly tam nevidím.
Někde je jádro dočervena a někde tenká skořápka. Ale dejte si tu práci, určitě se k něčemu přiblížíte.
Co jsem viděla nabídky ve školkách, tak nabízejí odrůdu ,,Mars,,.
Děkuji za odpovědi a odkaz, podívám se na něj.
Malý ořech je z předměstské zástavby rodinných domků, z oplocené zahrady. Ořešák je velký a starý určitě 60let. Větší ořech je z horské, neoplocené polosamoty. Okolní, značně vzdálené chalupy mají ořešáky podobné pvní odrůdě (malé), proto mě udivilo, kdo by vysazoval ořešák s tvrdou/hrubou slupkou (možná ho odněkud přinesla zvěř?). Strom je mladý, má max. 8 let.
Aj orech královský, vlašák, sa ti v zlej polohe zmrší, zopsuje, že bude mať plody drobné, ako lieskovce. Orech je vhodné prihnojovať základnými stopovými prvkami, ale bez obsahu dusíka: fosfor, draslík, horčík, prípadne bór v mikro dávkach.
Orech je nutné mať na stanovišti, ktoré je chránené pred vetrom, osvit má netienený počas celého vegetačného obdobia, pôda musí byť preipustná, teplá lebo orech miluje mať svoje korene v teple, zalievané vyslovene ohriatou vodou, napríklad stekajúce z asfaltovej vozovky pri krajnici. Aj v zime ak nie je vozovka solená.
Orech nemá rád ťažké, ílovité pôdy, ktoré sú podmáčané prípadne je spodná voda od povrchu menej, ako dva metre lebo orech korení v dospelosti značne hlboko cca 6-8bm.
Orech neznesie akékoľvek i mierne zatienenie, neznesie mať v blízkosi koreňovej sústavy hociaké konifery, ktoré vylučujú silicie a pália korene orecha. Detto orechu škodí hlboký betónový základ nejakej stavby, pivnice apod. v rádiuse habitusu koruny a viac.
Ahaswer, nijak nezvlčí. Ořešák se špatně roubuje (roubovat se musí speciálně za nepřístupu vzduchu apod.). Proto se možili jako semenáče, kdy potomstvo odrůd není stálé a podléhá Mendlových zákonů dědičnosti a ani ty odrůdy nebyly. Ve starých zahradách je ten malý ořech nejčastější. Šlechtění odrůd a množení je otázkou až posledního století (narozdíl od jiných druhů ovoce).
Ořešáků je několik typů - papíráky, polopapíráky, křapáče, kamenáče. No a kamenáče byly častější. Pěkný článek k tomu jsem našla tu: jirivyslouzil.cz/...
Odrůd je vlastně poskromnu, nejčastěji se prodávají odrůdy Jupiter, Saturn, Saifedorfský, Mars. Ale pro určení odrůdy bych zkusila poprosit zde: oresaky-vanek.cz/... Oni se přímo specializují na množení a pěstování, takže to mají nakoukané.
Ještě jednou děkuji za komentáře a rady.
Velký ořech mě právě překvapil svou velikostí, slupka je hodně zbrázděná. Možná půjde o křapáč. Menší ořechy vypadají oproti druhému ořechu maličké, ale jsou to klasické ořechy běžně rostoucí v českých zahradách.
Mladý ořech roste v kamenité půdě, ale hned u kompostu a u příjezdové cesty (polní cesta, ne asfalt), je ze dvou stran zastíněná smrky a pár metrů od ní je velká stodola. Ale slunce má nejspíš dost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.