Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studna a ponorné čerpadlo

Od: vilda90 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den vykopal jsem si tento rok na zahradě studnu na zalévání zeleniny a pořídil jsem si ponorné vybrační čerpadlo s kterým přečerpávám vodu do 1000.litrové nádrže .Mám čerpadlo nechat ve vodě nebo ho mám každý podzim vytahovat ze studny co bude lepší pro životnost --díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

3x
Pokud to čerpadlo někdo nemůže snadno "odnést", nechal bych ho ve studni, ale vypustil bych vodu, aby led v zimě neroztrhal hadici.

hodnocení

2x

Je to na vás, čerpadlo je konstruováno pro práci ve vodě. Nevím z jakého materiálu je vyrobena membrána, ale pokud se rozhodnete pro vyjmutí čerpadla, po jeho vysušení, by asi nebylo na škodu prostříknout konzervačním sprayem. Myslím, že nějaké bližší instrukce by měly být v manuálu.

hodnocení

0x

Já se s dovolením tazatele přidám k jeho otázce. Letos jsem si také nechala dát čerpadlo do studny, na zalévání zahrady. Instalatér mi řekl, že se na zimu nevytahuje, že je k tomu uzpůsobené. Teď mne ale zaskočilo, že se musí voda odčerpat z hadice, aby se neroztrhla. A jak? Je tam jenom jeden kohoutek kterým zavírám a otevírám vodu. Takže když zavřu, voda neteče. Ale jednou mi tady zamrzla voda v trubkách v zemi, od domácí vodárny. Mrazy kolem 16 stupňů. Spustili mi do studny obyčejné kalové čerpadýlko, také s hadicí vystrčenou ven ze studny, abych si mohla v těch mrazech brát vodu, protože jsem byla jinak úplně bez vody. A voda v té hadici nezmrzla. Nejsou ty hadice uzpůsobené k tomu, aby ty mrazy přežily?

To, že voda v hadici nezmrzla je náhoda, taky třeba tím, že často protékala. Že zmrzne voda v trubkách je logické, pokud nejsou uložené v nezámrzné hloubce (kolem 90 cm). Proto se trubky ze studny ukládají do nezámrzné hloubky a případně se ještě před zasypáním zaizolují. Pokud se čerpá voda nějakým ponorným čerpadlem, musí se v zimě z hadice vypoučtět voda, nebo pořádně zaizolovat např silnou vrstvou polystyrenu. Pokud čerpadlo nemá v hadici zpětnou klapku, po vypnutí voda steče dolů a nezmrzne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]