Nejste přihlášen/a.
Dobrý den vykopal jsem si tento rok na zahradě studnu na zalévání zeleniny a pořídil jsem si ponorné vybrační čerpadlo s kterým přečerpávám vodu do 1000.litrové nádrže .Mám čerpadlo nechat ve vodě nebo ho mám každý podzim vytahovat ze studny co bude lepší pro životnost --díky
Já se s dovolením tazatele přidám k jeho otázce. Letos jsem si také nechala dát čerpadlo do studny, na zalévání zahrady. Instalatér mi řekl, že se na zimu nevytahuje, že je k tomu uzpůsobené. Teď mne ale zaskočilo, že se musí voda odčerpat z hadice, aby se neroztrhla. A jak? Je tam jenom jeden kohoutek kterým zavírám a otevírám vodu. Takže když zavřu, voda neteče. Ale jednou mi tady zamrzla voda v trubkách v zemi, od domácí vodárny. Mrazy kolem 16 stupňů. Spustili mi do studny obyčejné kalové čerpadýlko, také s hadicí vystrčenou ven ze studny, abych si mohla v těch mrazech brát vodu, protože jsem byla jinak úplně bez vody. A voda v té hadici nezmrzla. Nejsou ty hadice uzpůsobené k tomu, aby ty mrazy přežily?
To, že voda v hadici nezmrzla je náhoda, taky třeba tím, že často protékala. Že zmrzne voda v trubkách je logické, pokud nejsou uložené v nezámrzné hloubce (kolem 90 cm). Proto se trubky ze studny ukládají do nezámrzné hloubky a případně se ještě před zasypáním zaizolují. Pokud se čerpá voda nějakým ponorným čerpadlem, musí se v zimě z hadice vypoučtět voda, nebo pořádně zaizolovat např silnou vrstvou polystyrenu. Pokud čerpadlo nemá v hadici zpětnou klapku, po vypnutí voda steče dolů a nezmrzne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.