Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mne, jestli se dají celé ořechy sušit v troubě a připadně při jaké teplotě, Jak poznám, že už je ořech dobře usušený? Kde je uskladnit přes zimu? Děkuji za odpověď
Právě toto téma je u mě "in". Úroda ořechů letos je, alespoň u mě, enormní. Ovšem kvalita - díky strašnému letošnímu suchu, je oproti jiným rokům podstatně horší. Jestliže míníte sušit celé ořechy v troubě, není to podle mě dobrý nápad. Budete sušit i nekvalitní ořechy, které při louskání budete vyhazovat a může jich být i 1/3, nevidíte do nich. Já z tohoto důvodu ořechy louskám při každé volné chvíli, vylouskaná kvalitní jádra rozkládám na plechy a v horkovzdušné troubě (vždy 4 plechy nad sebou) prosuším pár hodin při 60°C, nechám vychladnout a šup s nimi do zavařovacích sklenic. Pak je můžete zasterilovat v troubě nebo zavařovacím hrnci, nebo, jsou-li jádra dokonale suchá, můžete je dát rovněž do sklenic a usladnit na tmavém, suchém a chladném místě. Já upřednostňuji zasterilování. Práce je okolo toho opravdu dost a vůbec se nedivím ceně okolo 400 Kč/kg takto zpracovaných ořechů ) Při loňském, týmž způsobem zpracovávaných lískových oříšcích v množství několika velkých beden natrhaných oříšků, kdy každý oříšek bylo nutno navíc, oproti vlašským ořechům, utrhnout, vyjmout ze zelené košilky a rozlousknout "prcka" jsem si v duchu říkala, že bych je za tu cenu ani neprodala, neb by mi ta cena přišla velmi nízká
). Tak do toho, žádné zbůhdarma koukání na TV, hezky přitom louskat a výsledek bude úžasný.
Sušte v troubě jen pokud musíte, jinak ne. Nastavte nejnižší teplotu, kdy se vám sepne termostat cca 30-35°C a při horkovzduchu nechtejte než budou skořápky suché. Nechejte dvířka pootevřená na škvíru - dejte do nich třeba špejly, aby držely.
To zajistí, ale jen suchou skořápku. Na vyschnutí ořechu to chce dlouhý čas. Ideálně ve stínu, dobře větrané místo a rozložené v bedýnkách, které jsou dobře větrané popř v malých pytlích zavěšených na půdě.
Pokud dobře vyschnou není problém je skořápce skladovat i více let. Obávám se, že v troubě toho nedocílíte - je potřeba asi schly pomalu a dlouho.
stefan, clayman - to sušení v troubě s pootevřenými dvířky je dobrá cesta jak si zničit novou kuchyň, viděl jsem na vlastní oči
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.