Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sušení ořechů v troubě

Od: wiki* odpovědí: 8 změna:

Zajímalo by mne, jestli se dají celé ořechy sušit v troubě a připadně při jaké teplotě, Jak poznám, že už je ořech dobře usušený? Kde je uskladnit přes zimu? Děkuji za odpověď

Sušení ořechů v troubě

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Dáváme je pod radiátor ÚT a sušíme až čtrnáct dní.Nelze je usušit rychleji bez ztráty kvality.

JB

hodnocení

2x

Právě toto téma je u mě "in". Úroda ořechů letos je, alespoň u mě, enormní. Ovšem kvalita - díky strašnému letošnímu suchu, je oproti jiným rokům podstatně horší. Jestliže míníte sušit celé ořechy v troubě, není to podle mě dobrý nápad. Budete sušit i nekvalitní ořechy, které při louskání budete vyhazovat a může jich být i 1/3, nevidíte do nich. Já z tohoto důvodu ořechy louskám při každé volné chvíli, vylouskaná kvalitní jádra rozkládám na plechy a v horkovzdušné troubě (vždy 4 plechy nad sebou) prosuším pár hodin při 60°C, nechám vychladnout a šup s nimi do zavařovacích sklenic. Pak je můžete zasterilovat v troubě nebo zavařovacím hrnci, nebo, jsou-li jádra dokonale suchá, můžete je dát rovněž do sklenic a usladnit na tmavém, suchém a chladném místě. Já upřednostňuji zasterilování. Práce je okolo toho opravdu dost a vůbec se nedivím ceně okolo 400 Kč/kg takto zpracovaných ořechů :)) Při loňském, týmž způsobem zpracovávaných lískových oříšcích v množství několika velkých beden natrhaných oříšků, kdy každý oříšek bylo nutno navíc, oproti vlašským ořechům, utrhnout, vyjmout ze zelené košilky a rozlousknout "prcka" jsem si v duchu říkala, že bych je za tu cenu ani neprodala, neb by mi ta cena přišla velmi nízká :)). Tak do toho, žádné zbůhdarma koukání na TV, hezky přitom louskat a výsledek bude úžasný.

formelak
Dobrý den, snad se ještě něco dozvím k tomuto tématu. Zkoušel jsem zavařit pár sklenic ořechů, jak tu píšete, ale uvnitř se sklenice orosila. Nebude to problém? Nevíte čím to může být? Jsou ořechy málo vyschlé? Utazeno mám dost.

stefan*
hodnocení

0x
Dajú, teplota 40stupnov max, zapnuty ventilator a pootvorene dvere... Čas neodhadnem, podla toho v akom su stave... Odporucam nechat ich max hodinu a potom do vrecka na skriňu..

hodnocení

0x

Sušte v troubě jen pokud musíte, jinak ne. Nastavte nejnižší teplotu, kdy se vám sepne termostat cca 30-35°C a při horkovzduchu nechtejte než budou skořápky suché. Nechejte dvířka pootevřená na škvíru - dejte do nich třeba špejly, aby držely.

To zajistí, ale jen suchou skořápku. Na vyschnutí ořechu to chce dlouhý čas. Ideálně ve stínu, dobře větrané místo a rozložené v bedýnkách, které jsou dobře větrané popř v malých pytlích zavěšených na půdě.

Pokud dobře vyschnou není problém je skořápce skladovat i více let. Obávám se, že v troubě toho nedocílíte - je potřeba asi schly pomalu a dlouho.

Sušení ořechů v troubě #2

138427
hodnocení

0x

stefan, clayman - to sušení v troubě s pootevřenými dvířky je dobrá cesta jak si zničit novou kuchyň, viděl jsem na vlastní oči

Odlupující se potah skříněk? Nebo jak? Dřív měli trouby ještě plech, aby šel teplý vzduch dál od skříněk, ale bavíme se tu o max 40°C. Pochybuji, že to skříňky poškodí. V létě musí odolat vyšší teplotě, pokud na ně svítí slunce.

marf*
hodnocení

0x

Když šéfovi přebývaly vlašské ořechy, donesl je "do placu" a my jsme seděli kolem jeho bedny a jedli je čerstvé, loupali jsme vnitřky do bíla. To bylo o kávové pauze. Jedna z kladných vzpomínek na šéfa, musím se podělit. Kdepak se ještě najdou tací...?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak louskat orechy
Otázky na téma sušení ořechů

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]