Nejste přihlášen/a.
Zdravím chci se vás zeptat jak zpracovávate zelená rajčata. Mě se stalo že mě zbývajíci rajčata chytila bramborovou plísen.Byla to otzka cca 6 dní kdy jsem nebyl doma a nemohl se starat. Tak dneska jsem aspon zbytek zdravých ale nezralych otrhal. už tak je mě líto těch co tam zbyly. Budu rád za vaše tipy jak zpracovat díky.
Zdravím. Připadá mi, že máte rajčátka poměrně velká, ikdyž zelená. Moji rodiče, když jim rajčata nedozrají, dají je v ložnici, kde netopí, na miskách jen ve 2 vrstvách, pod postel. Každé 3 dny kontrolují a červená konzumují. Vždycky jim postupně dozrají úplně všechna i ta nejmenší. A je to bez práce a bez řešení solaninu. Ida
Dobrý den, já mohu doporučit onu marmeládu ze zelených rajčat - je dost dobrá (chutná jako fíková, což je lahůdka). Zdravím!
karl - já vlastní recept nemám, protože jsem byl vždy už jen konzument hotového . Jeden recept zde již máte vložený od @suzymon a řadu dalších (obdobných) najdete na Google. Ta marmeláda je opravdu hodně sladká (až jako med) a používá se jí (na chleba) jen málo, je poměrně tekutá a myslím, že se tam přidává i rum.
Nechci nikomu brát iluze, ale takto zelená rajčata je lépe ihned zpracovat (zvláště, když jde o plody z již napadeného stromku plísní). Dozrají rajčata oranžová, ale brčálově zelená "chytnou" černé fleky a potom se vyhodí (vlastní zkušenost). Zkrátka, šanci na dozrání má plod, který už se zráním započal, ale zelený je skoro bez šance.
Dělám marmeládu ze zralých rajčat, ta je výborná. Tím samým způsobem, se dá dělat i ze zelených, ale zelená rajčata skoro vůbec nejdou oloupat spařením. Ale zkusit to můžete. Kilo zelených račat zbavit slupky, nakrájet a zasypat kilem pískového cukru a přidat 2 hvězdičky badyánu a šťávu z jednoho citronu. Zamíchat a nechat do druhého dne maserovat. Můžete občas promíchat. Druhý den přivést k varu a vařit na docela prudkém ohni a stát u toho a míchat. musí se odpařit část tekutiny. Pak přidat podle návodu na pytlíku pektogel, nebo čistý citrusový pektin. ten pektin je docela drahý, ale vyplatí se to, protože spolehlivě želíruje. Vlastní zkušenost. A nekupovat pektin jablečný, želíruje méně. Ale pro začátek zkuste normálně ten Pektogel, nebo něco jiného běžně v obchodech k dostání. Ten čistý pektin musíte objednat, v obchodě ho asi neseženete. No a pak normálně do skleniček, jak jste zvyklý dělat džemy. Já teda přidávám i špetku soli. Množství si musíte vypočítat podle množství těch rajských co máte. Ale na jedno kilo rajských, dejte opravdu skoro kilo cukru. Já nevážím, už sypu podle citu. Ale na ta zelená, bych to kilo dala celé.
Zelená rajčata obsahují jedovatý solanin, který se varem rozkládá, takže čím dýl je budete vařit tím lépe. A abych měla jistotu, že ho nesním moc, tak obvykle dělám jen chutney - přece jen ho k masu nesním víc jak lžíci. Recepty jsou na internetu.
Ale viděla jsem už i recepty na různá smažená zelená rajčata, lečo, marmelády a něco na způsob kandovaného ovoce, stačí chvíli googlit.
Mám vlastní názor. Osobně bych nezralá rajčata prostě nejedla. Je to stejná čeleď jako brambora, a bramborová jablíčka, tedy plody brambory, jsou evidentně jedovatá. V současné době se to vůbec snad ani nesmí říkat, ale já jsem odvážná . Rajčata, nezralá či zralá, ničí ledviny. Čím víc rajčat sníte, tím jste blíž k problému ledvin. Starší a moudří lékaři věděli, že rajčata ničí energii ledvin a pokud pacient měl byť jenom malý problém ohledně ledvin, pak zakázal rajčata jíst.
Pokud jste zcela zdraví, a kdo je dnes zcela zdraví, tedy pokud jste zdraví, pak si klidně dejte domácí, červené, sluncem vyzrálé rajčátko jako pochoutku. Nezralé vyhoďte.
Ještě mi tu chybí jedna základní jedovatá potravina a to jsou brambory. Nejhorší je smrt vyděšením, odvaha neodvaha.
Tak já jsem dneska koukala na zahradu a na keřících je ještě tak 10 kilo zelených rajčat. To se mi ještě nikdy nestalo. Ale já je teda nevyhodím a otrhám je, dám do papírových krabic a budu vidět, co se bude dít. Vyhodit je můžu vždycky. Ale je také docela možné, že budu mít na Vánoce svoje červená rajčata. Já je v obchodech v zimě nikdy nekupuji, protože mi nechutnají. Se zavřenýma očima bych vůbec nepoznala, že jím rajské.
Zelená rajčata a brambory nejlépe zpracovat pomocí WC, nebo kompostu.
Solanin ani omylem nezničíte varem, možná flambováním, nebo pečením, smažením. Lze ho část vyvařit a vodu vylít,
ale to je pouze část. Otrava soloaninem způsobuje krvácivé poškození sliznic dvanáctníku i žaludku a větší otrava končí bezvědomím s možným přechodem do stavu kómatu.
Dobrou chuť.
V takovýchto případech jde vždy o dávku. První příznaky se projevují při dávce 2 mg/kg, pro 50 kg člověka to znamená dávka 100 mg. A přibližně 100 mg obsahuje kilo zelených rajčat. Nikdo rozumný ale kilo rajčat na posezení nesní. I když v itálii, Francii, Španělsku, na jihu USA zelená rajčata konzumují ve velkém
Dál se glykoalkaloidy (solanin, tomatin...) rozkládají v kyselém prostředí, takže je vhodnější do marmelády přidat i citron. Chutney je ještě bezpečnější, protože se do něj dávají velké dávky octa. To samé při nakládání rajčat do sladko-kyselého nálevu. Viděla jsem studii, kde zjistili pokles až o 50 % za 5 dnů jen díky kyselému prostředí. Takže var s kyselinou a pak 14 dnů odležení by měl spolehlivě snížit obsah škodlivých glykoalkaloidů na bezpečné koncentrace.
100-150 mg/kg solaninu je u nezralých rajčat. Čili u těch, které jsou běžně na trhu - oranžové, dozrávající v kamionu. To je běžná, povolená dávka. V německu zjistili i u na pohled zralých rajčat až 400mg/kg solaninu. U totálně zelených rajčat (podle obrázku) je koncentrace několikanásobně vyšší !
Tak to v tom Německu měli divná rajčata. Já jsem našla koncentrace u tvrdých zelených rajčat nejvýše 500 mg. To znamená, že ve 100 g (jeden větší plod) nijak nespracovaných rajčat bude 50 mg solaninu - pro dospělého bezpečná dávka. Ale my všichni tady radíme je tepelně zpracovat, přidat ocet, citron... Všechny tyto úpravy koncentraci solaninu snižují. A normální člověk prostě nesní 100 g marmelády nebo chutney. Proto je to bezpečné.
Víte, že jedovatá je i sůl? A její smrtelná dávka není ani tak veliká - 200 g.
Já bych to s tím solaninem až tak nehrotila. Zelená rajčata, co vidím ve spodní misce, bych strčila v 1 vrstvě do nízké krabice a přihodila bych pár jablek a dala do tmy. Urychlí se zrání. A máte-li rádi kysanou zeleninu, tak z těch světlejších nahoře bych udělala kvašená rajčata, to měl v oblibě můj dědeček, který se s nimi dožil požehnaného věku.
Recept:
Rajčata – světlezelená, otrhaná před mrazy
Papriky ostré, popř. feferonky
Cibule – velmi málo
Kopr
Rajčata potřebují víc soli, tedy dát 6 dkg/l + 1 dkg cukru.
Na dno nádoby dáme kopr a cibuli, pak přidáme zeleninu, kterou jen 1x propíchneme. Jak zelenina za 10-12 dní zkvasí, pokrájíme na čtvrtiny a přemístíme do zavařovaček, zalijeme vodou z kvašení (nic už nepřidáváme), zavíčkujeme a dáme běžně sterilovat. Po sterilaci rychle ochladíme přidáváním studené vody, aby zelenina zůstala pevná.
Jednou jsem četl podobné téma - jak pomocí octa/citronu a vaření upravit mochomůrku tygrovanou.
Bylo staženo po návštěvě desítek lidí v nemocnici.
Solanin je toxická látka, kterou některé rostliny přírodně brání nezralé plody před škůdci a používá se
při výrobě postřiku proti hmyzu.
Varem se nezničí a jeho reakcí s kyselinou vanilku nevyrobíte.
Lžíce zelené marmelády vás nezabije (dětem bych to nedával), ale zbytečně to zatěžuje imunitu organizmu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.