Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Prosím o radu k výběru destilační kolony na pálení pálenky z ovoce. Na internetu mne zaujala nabídka
gastroeu.cz/... případně
gastroeu.cz/... rozdíl je v počtu předchladičů.
Chtěl bych pálit tak cca 100-200l zkvašeného moštu z jablek a výhledově možná i jiné ovoce asi švestky. Moc děkuji za případné názory a rady.
Radek
Přístroje z odkazu nejsou destilační kolony, jen pouhé odparky. Taky se tam nejedná o předchladiče, ale kondenzátory destilátu. V zásadě by se ale pro pálení lihu daly použít. Jak řekla zástupkyně celní správy: "Konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje lze vyrábět pouze v provozovně schválené ústředním orgánem státní správy,"To znamená, že jde o certifikovanou palírnu a pěstitel si může vypálit max. 30 l ročně, z ovoce z vlastní zahrady a jen pro vlastní spotřebu. Pálenka je tímto zdaněna poloviční spotřební daní. Více v:
Jako základní dfestilační přístroj bych neváhal.Není totiž problém,upravovat technologii i trochu jinak..Přidat třeba ohřev s tepelnou regulací,ne postavit hrnec na sporák.
Je nutno počítat i kapacitu, - 200 l moštu vydá po destilaci dejme tomu 10 % 100 %= etylalkoholu,tedy asi 20 l.spíše tak 15 l.Výtěžek by byl asi 30 l 50% ní pálenky.V tomto případě už se jedná o protizákonnou výrobu.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.