Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím vás o radu. Potřeboval bych zlikvidovat objemný pařez Javoru, Liskáče a Ořešáku. Na zahradě u babi, stále a stále raší další a další věvte. připadá mi to, že co přijedeme tak ořezávám drobné větvičky těchto stromů/keře. Vykopat nelze, ledaže bych měl nějakou leteckou pumu nebo co.
1. U ořešáku jsme nechali cca 2 metrový kmen který je ve tvaru praku a na něm máme zavěšenou tyč, jenže ořešák stalé "rodí" nové větve. Lze nějak ten růst nový větví zastavit?
2. U javoru skoro to stejné!
3.U liskáče, to snad není ani fyzicky možné je vykopat. Jeho srostlé pařezy jsou dení i noční můrou, když na ně jen pomyslím
Existuje nějaká vychytávka jak se tyto problémy dají vyřešit?
Moc děkuji
Pro takovou hromadnou likvidaci nemám moc pochopení
Pro likvidaci dřevin se používá Garlon, ale nechala bych to na jaro. M.
Jo, hromadná. Většinou se tu řeší jeden strom
A s tím neužitkem to chápu. Rodiče mají na zahradě veliký strom, má plodit blumy. Jestli jsem jich za celý život z toho stromu měla tak sedm, tak je to hodně. Zahrada veliká, tak to nikdo neřešil. Aspoň byl stín. Loni pod ním rokovali, že už je na čase se s ním rozloučit. A letos? Rozdávali blumy kde se dalo. Ten strom se zbláznil a byl úplně obsypaný. To jen pro zajímavost
Pařez vyraší, vy ustříhnete a tak dokola. Jde jen o to, kdo má větší výdrž. Je to pařez. Vyrašené výhony nechte obrůst tak do 50 cm, stříkněte Garlonem a opakujte dle potřeby. Pak vyhrajete vy.
Navrtat ano, ale musíte vědět jak, jinak jsou to opravdu vyhozené peníze. Neředěný přípravek je daleko hůře rozváděn po rostlině než ředěný, takže taky vyhozené peníze. Teď stromy zatahují, míza jde do kořenů a tam chceme dostat přípravek, tak proč až na jaře, když ideální doba je teď.
Co jste s tím dělal od loňského září?
Podle fotografie máte za pařezem pole. Stačí uvolnit pletivo plotu a až bude na poli jezdit traktor, domluvte se s traktoristou, na pařez nasaďte řetěz a traktorista vám to za láhev něčeho dobrého vytáhne i s kořenema a třeba to i odtáhne na nějakou obecní skládkdu do pařezárny, nebo si to někdo ze sousedů rozřeže a použije na uzení. Jenom to chce pařez přiravit - obkopat, najít silný kořen nebo místo, kam řetěz připoute. Trh--- a je hotovo.
Žádnou chemii! Zničil byste život malým živočichům v půdě a otrávil byste zeminu nejen vám, ale i vašim potomkům, kteří jednou budou zahradu používat. A kořen by nějaká chemie stejně nerozpustila. Lidské sádlo a krumpáč, sekyra, lopata.Takhle ručně se pařezy (v podkrkonoší tak zvané "koháty") dobejvaly odjakživa.
no tak potom frézu do flexky a udělat to sám... ideaimport.cz/...
a mají fakt dobrý věci, mám od nich diamant do vrtačky..
Řetězovku o první kamínek v hlíně okamžitě totálně ztupíš.
Užíznout a natřít neředěným Roundupem (nebo jiný prostředek se shodnou účinnou látkou, např. Dominator)
Na pařezu si udělat ohniště a pravidelně tam chodit grilovat.
Pařez obrýt ca metr daleko, kořeny přeseknout sekerou, pak někde podkopat, strčit pod něj hever a vytrhnout heverem (výrazně pohodlnější než sekat všechny i spodní hluboké kořeny)
obkopat, dyt ta ludra ma snav v obvodu cca 2,5metru
jake majíé lísky kořeny? jdou do hloubkxy,nebo tesně pod povrchen, netušíte?
jak vlezete do hlíny je po řetězu, jsem likvidoval buxusy a pak nechal brousit 2 řetězy, byly v mžiku tupé. Co mám vyzkoušeno je tvrdokovový pilový kotouč do ruční cirkule, nastavit nejmenší možnou hloubku řezu a šudlat a šudlat..je to sice na morálku ale jde to, zahluboval jsem pod terém pařez smrku cca 60cm průměr asi 3 dni
hrubou silou. Zbytky kmenů uřízněte, vezměte palici a velký plochý majzlík, pařezy rozštípejte a kusy vylámejte ven.
S lískáči je ale horší problém. Musíte vyštípat pařezy a vykopat i kořeny, protože jinak se jich nezbavíte nikdy. Usekněte jeden mladorost a vyleze jich deset.
ale no tak. Já nestraším, já vím o čem mluvím. Podle mých zkušeností je to jediná metoda, která skutečně účinkuje. Rýč, motyka a sekera problém nevyřeší.
Nebo na tom rozdělejte ohníček a udržujte ho, aby se upekly všechny nadzemní tkáně. Ale pod dozorem a až nebude vítr. A kýbl vody po ruce.
Jinak ta fréza, to je fofr. Jen hromada pilin zbyla z každého pařezu, co nám tu TS káceli v rámci asanace sídliště. Možná někdo od vás z technických služeb by mohl pomoci.
Zkušenost mám i s Garlonem. Tím jsem poctivě potřela štětcem čerstvý pařez pokácené vrby a už nevyrašila jediná větvička.
Mám tu takový podobný i když menší,Jak ho odpravit.Výrůstky z kořenů neustále odřezávám.Uvažoval jsem následovně.Vyvrtat větší otvory(aspoň 15 mm.Nasypat do nich směs dusičnanu amonného(hnojiva ledkového)a dševěného uhlí,a knotem zapálit.Když těch děr bude víc,pařez poměrně rychle vyhoří.Vylepšit by se to dalo ještě tak,že roztok ledku by se týden,dva,nechal vsáknout do pařezu a pak teprve nechat hořet náplně
Kdyby to ovšem šlo,pak by se daly vyvrtat otvory,vložit výbušninu a odpálit.Na vojně se zlikvidoval obrovský strom s pařezem za deset minut.Dělat bych to ale nechtěl,je to značně nebezpečné.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.