Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Venkovní ibišek - bez květů, flekaté listy

Od: andrea322 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

nevím si rady s mým venkovním ibiškem. Mám ho od 11 hodin na plném slunci, za domem, takže tam moc nefouká, dobře zasazený. Na jaře ještě vypadal dobře, dokonce i kvetl pár týdnů... Pak ho napadli nějací škůdci, vypadalo to úplně jako mšice, tak jsem to postříkala proti mšicím, víckrát, a dnes vypadá takto-viz příloha:( Je pravda, že i tráva kolem prvně seschla. Můžu ho ještě zachránit? Co mu asi je? Všude jsou jen obecné rady ohledně škůdců...nechci na něj zbvytečně lít další chemii. Děkuji za radu. Andrea

Venkovní ibišek - bez květů, flekaté listy
Venkovní ibišek - bez květů, flekaté listy #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
To je chloroza jak vysita.
Příčina může být nedostatek vápníku, hořčíku nebo železa. Nebo málo zálivky či naopak stále mokrá zemina.

hodnocení

2x

V první řadě jsou listy ibišku poškozeny postřiky. Zřejmě jich bylo dost, za vysokých teplot, možná při slunci, možná i olejové. Syrský ibišek snese spíše sucho než mokro. Nedostatek hořčíku je tam také patrný. Při tom hnojení - vápník a železo jdou proti sobě, takže dodáním obou do půdy nezískáte vůbec nic.Jeden potlačuje příjem druhého a to vzájemně.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Vašemu ibišku evidentně cosi chybí a něčeho má příliš. Já už bych ničím nestříkala, za nedlouho už listí stejně opadá. Ani nehnojila, protože těžko říct (po vašich pokusech) čím. Určitě mu neprospěla ani letošní vedra a sucha. Důležité je, že je živý. Tak bych mu zvětšila vypletý kruh bez trávy a sem navezla a trochu zaryla kompost. Spíš víc. S deštěm se ke kořenům vsáknou živiny, keřík si vezme, co potřebuje. Navíc, pokud suchem a vedrem přišel o část kořenů, bude mít i namulčováno a lépe přestojí event. mrazy. A na jaře uvidíte. Pak, pokud nebude mít pěkné zelené a zdravé listy, můžete přihnojit chemicky. Ida

andrea322
hodnocení

Děkuji za rychlou reakci, zálivku jsem už vyzkoušela v obou variantách. Zkusím teda přidat vápník a železo.

Prvně se zamyslete jakou máte půdu a čím zaléváte. Pokud vodou co má hodně vápníku pak zkuste ten horčík a zalévat dešťovkou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]