Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orchidea, keiky

Od: kami* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, na mé z nejstarších orchidejí se začli dělat 4 keiky, jednu jsem zasadila , zatím neuhynula, ale nic se s ní neděje, spíše listy řídnou, ty keiky co mám ještě na rostlině mají krásné listy a kořeny, nevím kdy je mám zasadit aby měli co největší šanci na přežití, poradíte mi někdo prosím, máte s tím někdo zkušenost?

Orchidea, keiky
Orchidea, keiky #2

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je dobré ponechat novou rostlinku na stvolu do doby, než bude mít alespoň 3-4 kořínky dlouhé minimálně 5cm. Pak odstřihnout (ponechávám kousek starého stvolu) a zasadit. Ty vaše mají málo kořínků, já bych je zatím nechala na stvolu. Navíc bude zima, málo světla atd., sázela bych až na jaře.

hodnocení

0x

Jak napsla tigra, keiki se oddělují od mateřské rostliny, která je vyživuje, až když jsou dostatečně silné,(alepoň 3listy) s bohatými kořeny,(3-4 ) dlouhé minimálně 5cm, aby se uživily sami. Pak teprve mladou rostlinku od původní opatrně odřízněte a aby nedošlo k poškození odstřihněte ji i s malým kouskem původního květního stvolu, cca 1-2cm na každou stranu. Po zasazení je potřeba listy rosit, nejlépe deštivou vodou, občas ji poroste slabým roztokem hnojiva na list. Máte-li v bytě příliš suchý vzduch, roste častěji. Střídejte hnojivo a čistou odstátou vodu.Umístěte ji na slunné nepřímé místo.Jakmile začnou vyrůstat další kořeny,chovejte se k ní,co se týče péče, jako ke každé jiné "dospělé" orchidejce.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Souhlasím s tím, že keiki, které máte ještě na stvolu, mají málo kořenů a krátké. S oddělením ještě počkejte. Ale ta zasazená v substrátu vám hyne právě proto, že má dlouhodobě kapky vody na listech. To fialové "kropenování" právě způsobují kapičky vody. Jen velmi silné a zdravé rostliny vydrží stříkání po listech. Pokud má být posřik prospěšný, měl by dopadat na kořeny, ne na listy, a už vůbec ne do srdíčka (odkud vyrůstají nové listy). Pokud máte příliš suchý vzduch, postavte květík s rostlinkou na kamínky nasypané v misce s vodou tak, aby se květináček nedotýkal hladiny vody. Odpařující se voda stačí dostatečně zvlhčit vzduch okolo orchidky. Postřiku netřeba. Pomůže i zabránit průvanu a nízké teplotě. Falenopsisy chtějí teplo, trochu toho sucha lidně vydrží. Ta vaše hyne z přemíry vlhka. Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]