Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, na mé z nejstarších orchidejí se začli dělat 4 keiky, jednu jsem zasadila , zatím neuhynula, ale nic se s ní neděje, spíše listy řídnou, ty keiky co mám ještě na rostlině mají krásné listy a kořeny, nevím kdy je mám zasadit aby měli co největší šanci na přežití, poradíte mi někdo prosím, máte s tím někdo zkušenost?
Jak napsla tigra, keiki se oddělují od mateřské rostliny, která je vyživuje, až když jsou dostatečně silné,(alepoň 3listy) s bohatými kořeny,(3-4 ) dlouhé minimálně 5cm, aby se uživily sami. Pak teprve mladou rostlinku od původní opatrně odřízněte a aby nedošlo k poškození odstřihněte ji i s malým kouskem původního květního stvolu, cca 1-2cm na každou stranu. Po zasazení je potřeba listy rosit, nejlépe deštivou vodou, občas ji poroste slabým roztokem hnojiva na list. Máte-li v bytě příliš suchý vzduch, roste častěji. Střídejte hnojivo a čistou odstátou vodu.Umístěte ji na slunné nepřímé místo.Jakmile začnou vyrůstat další kořeny,chovejte se k ní,co se týče péče, jako ke každé jiné "dospělé" orchidejce.
Zdravím. Souhlasím s tím, že keiki, které máte ještě na stvolu, mají málo kořenů a krátké. S oddělením ještě počkejte. Ale ta zasazená v substrátu vám hyne právě proto, že má dlouhodobě kapky vody na listech. To fialové "kropenování" právě způsobují kapičky vody. Jen velmi silné a zdravé rostliny vydrží stříkání po listech. Pokud má být posřik prospěšný, měl by dopadat na kořeny, ne na listy, a už vůbec ne do srdíčka (odkud vyrůstají nové listy). Pokud máte příliš suchý vzduch, postavte květík s rostlinkou na kamínky nasypané v misce s vodou tak, aby se květináček nedotýkal hladiny vody. Odpařující se voda stačí dostatečně zvlhčit vzduch okolo orchidky. Postřiku netřeba. Pomůže i zabránit průvanu a nízké teplotě. Falenopsisy chtějí teplo, trochu toho sucha lidně vydrží. Ta vaše hyne z přemíry vlhka. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.