Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chřadne mi pokojovka

Od: bomba* odpovědí: 13 změna:

Hezký den

nevíte někdo, proč začala hřadnout? Mám jí téměř rok a pořád byla hezká, čas od času ztratila spodní listy, ale ok. Poslední cca 3 neděle, ale takhle extrémně začala žloutnout. Občas hnojím. Nevím, asi je to blbost, ale mám pocit, že se to začalo dít, od doby, kdy jsem jí začala místo odstátou vodou z kohoutku zalívat dešťovou.

Díky za vaše rady.

B.

Chřadne mi pokojovka
Chřadne mi pokojovka #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

athenaise*
hodnocení

0x

vypadá to na přelití, zkuste přesadit, tím nic nezkazíte, prohlédnout kořeny, něco jim vadí

bomba*
hodnocení

zalévám jí pořád stejně, přesadit zkusím, jiná možnost asi nebude

hodnocení

0x

Není možné, že byla nádoba, do které dešťovou vodu chytáte, něčím znečištěná? Nebo třeba po nějakých řemeslnických opravách střechy mohlo něco napadat do okapů. Normální dešťová voda původcem chřadnutí rozhodně nebude.

bomba*
hodnocení

Ne, ne. Dešťovku chytám do soudku s poklopem a ani se v našem okolí nic nerenovovalo. Sama si to nedovedu vysvětlit.

hodnocení

0x

Může to být přelití, změna světelných podmínek, znečištěná voda (první déšť po dlouhé době) nebo vůbec nic. Vyholování kmínku je úplně přirozené.

doplněno 13.09.18 13:23:

Přesaďte ji až na jaře. Světla bude ubývat, začne se topit, k tomu porušené kořeny. Jsem pro jaro.

bomba*
hodnocení

Temeř rok je stejném místě, co se týká světla se nic nezměnilo. Budu to brát jako přirozené a nebo jí přesadím, jak mi tu někteří radí.

bomba*
hodnocení

Děkuju, udělám

svet*
hodnocení

0x
Ja Vám nevím ale osvědčený mám, že pokud vidím na kytce,ze se jí nedaří presadit. Kolikrát tam může být žížala a nebo nějaký červi co se živí korinky od te rostliny. Kupte novou hlínu a kytka by se měla vzpamatovat pozor na prelivani koreny uhnijou a potom je amen.
bomba*
hodnocení

Zalévám stále stejně a pravidelně v podstatě stále stejné množství.

myska*
hodnocení

0x

Možná bude doopravdy přelitá, tato kytka potřebuje přece jen míň vody. Když říkáte, že ji zaléváte stále stejně, tak bych si to vysvětlila tím, že je konečně chladněji a vlhčeji, neodpaří se tolik vody a je prostě přemokřená.

Vyndejte ji z toho neprůhledného podkvětináče a nechte ji vyschnout. Pak zase začněte normálně zalévat - neměla by ale stát ve vodě déle jak půl dne.

athenaise*

jj, také dělám, když nevím v jakém intervalu zalévat...nechám vyschnout tak až zesvětlají listy a pak zalít do misky, počkat cca 1 hodinu a zbytek vylít. Potom zase počkat až vyschne a to je ten správný interval (zalít cca o jeden dva dni dříve).

hodnocení

0x

Opatrně ji vyklopte do dlaně a podívejte se, v jakém stavu jsou kořeny. Ten pohled všechno vysvětlí. ;) A pak se to dá řešit tak, že se seřízne a dá se zakořenit. Pařízek většinou obrazí znovu.

liska5
hodnocení

0x

Mně se zdá, že vám vyrostla a teď má malý květináč. Kořeny natěsnané + pravidelná zálivka, tak snáze hnijí. Taky navrhuji přesadit do většího. A nepřelívat!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]