Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvas hrušek se zastavil

Od: jurda odpovědí: 7 změna:

Ahojte,

mám dotaz. Před měsícem jsem naložil asi 200kg hrušek. Minulý týden jsem cukroměrem měřil a zbytkový cukr byl 5%. Dnes jsem opět měřil a stále je cukernatost 5%. Zdá se, že kvašení se zastavilo. Co se teď s tím dá dělat? Nějaké rady?

Jurda

doplněno 11.09.18 19:51:

Tak tedy jsem se díval a kvas je zatím 3 týdny.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Lze koupit kvasinky pro podporu kvasu. Na 100litru za 80,- jsem kupoval v srpnu. Ale jestli to ještě pomůže...

hodnocení

0x

hrusky se musí hlídat ze dne na den mate místo kvasu ocet ,u nich se palí z hodina na hodinu 5 procent je uz co by dup,nesmí to byt kysele

jurda
hodnocení

Po týdnu to mělo 6%, Po dalším týdnu 5%, nyní po 5 dnech stále 5%.

Je vhodné ještě počkat nebo jí pálit? Může kvas zoctovatět, když má 5% zbytkového cukru?

Nemyslím si, že by se hrušky pálily z hodiny na hodinu. Kvas je citlivý to ano, ale není to tak hrozné.

arakain77*
hodnocení

0x

Doporučuji nečekat a vypálit.

jabraka*
hodnocení

0x

Jak jsem uř několikrát konstatoval,kvašení je záležitost kvasinek.Těch je řada typů,divoké kvasinky se využívají nejčastěji.Ty ovšem, dokáží kvasit jen na nízkou úroveň alkoholu.do 8-9 %.Pokud hrušky jsou dostatečně zralé,cukernatost bývá až13 %.Po zastavení kvašení samozřejmě v kvasu zbude nevyužitých až 5 ˇ% ovocného cukru.Pomůže na začátku přidat kvasinky vinné,jejich odolnost je až 13 % alkoholu.Čekání na další dokvašení může znehodnotit vše.Pomnoží se zatím kvasinky octové a je po kvasu.

Vše se urychlí romělněním ovoce.

JABRAKA

jurda
hodnocení

Díky za odpověď.

Tak nějak jsem si to myslel. Ve středu v poledne už jdu pálit. Snad to vydrží. Jabkla a švestky pálíme každoročně s poměrně uspokojivým výsledkem, ale s hruškami osobně zkušenost nemám. Pak dám vědět, jak to dopadlo..

hodnocení

0x

jak ti to dopadlo?podle mne jsi to prošvihnul.s hruškami se nečeká.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cukr do kvasu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]