Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak položit zámkovou dlažbu - podklad?

Od: jezevec* odpovědí: 11 změna:

Ahoj všem,
chceme pod zahradní zastřešenou pergolu použít zámkovou dlažbu, která nám zbyla. Jde o plochu ca. 2,5 x 5 metrů. Dnes jsme to konzultovali s člověkem, který se pokládkou zámkové dlažby zabývá a ten říká, že to chce minimálně 20 cm hrubýho štěrku, na to minimálně 10 cm jemnýho štěrku, pak teprve zámkovku.
Současná situace je taková, že podklad pod pergolou je místo, přes který se někollik desetiletí jezdilo autem, jde o totálně zhutněný kamínky s jílem, do tohoto povrchu lze stěží kopnout i krupáčem. S vypětím všech sil jsme odkopali ca. 12 cm do hloubky v naději, že na povrch šoupneme 5 - 6 cm kamenný "rýže" a na ní zámkovku položíme.
Podotýkám, že půjde o prostor, kam si ca. jednou měsíčně sedneme s případnou návštěvou na kafe a cigárko a rozhodně se nedočká žádnýho zatížení...
Co myslíte? Lze použít "naši metodu" nebo budeme nuceni zdechnout při hloubení dalších 30 cm?
Díky všem za tipy!

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud je podklad uhamtaný, tak bych srovnal, podsypal jemným štěrkem a položil zámkovku. Dělat v tomto případě kufr je podle mě zbytečné.

jezevec*
hodnocení

Děkuji, udělal jsi mi radost :-D :-D

hodnocení

2x

Jezevče, já jsem neviděl Váš podklad pod pergolu, takže reaguji jen na to, co jste uvedl.

Pokud je podklad hutný, použil bych žábu na zhutnění podkladu. Pak zhutnit ještě jednou. Dorovnat nerovnosti štěrkem 4-8 do roviny, v minimální výšce 2cm. Pak dlažbu a hotovo. Vždyť největší zatížení bude jen osazenstvo u krbu, a to ještě pod střechou.

Někteří uvádějí doporučenou skladbu pro nákladní vozy nad 40 tun.

matesj
hodnocení

0x
Aspoň do 60cm by to chtělo...nejdříve velké kameny,pak hrubý štěrk a nakonec jemný.Čím poctivěji to uděláte,tím to bude déle rovné...dokola obrubníky zamazané cementovou mazaninou.
Snažíte se málo,tím krumpáčem...pěkně obouma rukama a špičkou začít...pokračovat dále širokou plochou,lopatou nebo rýčem vybrat a zase špičkou pokopat a neustále opakovat...pokuď na to fyzicky nestačíte,jistě si lze nějaké kopáče najmout.
jezevec*
hodnocení

60 cm hloubky? Já nechci stavět dálniční most, já chci jen využít zbylou dlažbu a jak říkám, nikdo po ní nebude jezdit a vlastně ani chodit... Fakt se to musí kopat tak brutálně hluboko?

vilik*
hodnocení

0x
Na chodníky a dlažby v pergole se udává výška drti 20-25 cm, hutnit po vrstvách max 15 cm a hutnit i podklad. Na to cca 4-5 cm drobné nehutněné drti, takzvaného lože, do které se položí dlažba, nejméně se vyrábí 4 cm. Na jílovité půdy se doporučuje výkop o 10 cm hlubší a separační textilie.
Takto připravený výkop chodníku mi vychází nejméně 28 cm. U domácího chodníku bych se nebál 15+4+4, takže 23 cm.
Zajímavé je, že když kouknete do technické dokumentace jednotlivých výrobců dlažby, liší se vzájemně vrstvy jak ve složení materiálu, tedy doporučené frakce kameniva, tak ve výškách těchto vrstev. Někdo chce 2 a víc druhů frakce, někomu stačí dobře zhutněné 0-64. Víceméně jde jen o to, že nejhrubší frakce je nejlevnější a velká plocha se jejím použitím zlevní, jenže je potřeba dát mezivrstvy tak, aby nahoře nepropadávalo jemné lože. Prach zase ne tak dobře odvádí vodu, což vám obojí může být na rovině jedno.
Pokud to máte doma na tak malé ploše a jde jen o občasné sezení, vykopejte to pro klid duše 20, ať se vám tam vejde zahradní obrubník, a klidně kupte dolů nejlevnější odval.
jezevec*
hodnocení

Děkuju moc, mě tu zbyla hromada štěrkový rýže, vloni jsme dlaždili větší plochu na druhý straně baráku, ale tam se to samozřejmě kopalo do hloubky, páč se tam i zajíždí autem a hodně se přes to chodí... Tak mi šlo o to, jestli musím stejný procedury podstoupit i na ploše, kde bude největší zátěží zahradní křesílko...

vilik*
Není to potřeba. A pokud vytáhnete obrubník 5cm nad terén, aby tam netekla voda, tak s těmi 12ti už stačí jen párkrát hrábnout lopatou a je to. Dlažba se dává tak centimetr nad obrubník, protože lože zboucháte až o pětinu, což je u 4 cm 8 milimetrů a dlažba musí zůstat nad vrškem obruby.
Hlavně udusejte i ten hliněný podklad. Nezdá se to, ale vsadil bych se, že si to ještě sedne a hned tam těch 20 s tím přesahem nad terén máte.

jabraka*
hodnocení

0x

Protože se z okna dívám na rekonstrukci naší ulice i chodníků,tak mohu reprodukovat postup odborné činnosti .Bagr nejprve srovnal prostor a asi do 30 cm odstranil vše.Odhalil zeminu lety zhutnělou.Na ni nasypali něco drti,asi recyklátu,a ten zhutnili,zvibrovali.na něj jemnou drť a hned zámkovku.

Jak položit zámkovou dlažbu - podklad?

Jardo, je to ale na jiné zatížení, kde na chodník musí vjet i náklaďák desítky tun těžký.

liska5
hodnocení

0x

Jestli je to jen pod pegolu k posezení, tak bych to nehrotila. My jsme ke stejnému účelu položili dlažbu na 10 cm jemného štěrku a je to už 28 let a je to rovné! Podklad byl taky mlatový, udusaný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]