Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lilie a tulipány na jaře

Od: liska5 odpovědí: 4 změna:

Jedná se o prostor u plotu s pohledem jen z jedné strany /od JV/. Tuto plochu plánuji osázet převážně tulipánama, ale v první řadě zde právě kvetou čtyři druhy lilií /12 rostlin/. Lilie v oblouku v podstatě lemují záhon a těch asi 50ks tulipánů zvažuji dát za ně. Dnes jsem tam totiž vymýtila polehlé staré trvalky. A teď o co mi jde? Jak vysoké budou lilie v době, když pokvetou tulipány? Jestli nemám na jaře lilie přesadit dozadu. Nebo teprve polezou a nebudou bránit pohledu na tulipány?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Tulipány kvetou v dubnu-květnu a lilie v červnu-červenci. V době květu tulipánů jsou lilie před rozkvětem, takže mají výšku klidně 1,5m a tulipány kolem 0,5m. (Pokud máte běžné druhy obou cibulovin). Liliím po odkvětu zůstávají zelené stvoly, které je nutné nechat do podzimu. Takže pokud vsadíte tulipány za lilie, zůstane vám po odkvětu tulipánů za liliemi prázdný záhon, který se bude špatně plet. Takže je praktičtější, dát lilie až do zadní partie záhonu, za tulipány. Mezi tulipány můžete vysít nějaké letničky, aby záhon nezůstal po zatažení tulipánů prázdný a lilie vzadu nebudou "překážet". Ida

liska5
hodnocení

Děkuji, Iduško! Taky jsem si myslela. Chci to mít na patra, jen už tam něco je a já to postupně přebudovávám. Není to na mé zahrádce, tam bych byla razantní, ale ve veřejném prostoru, který musí pořád zdobit. S letničkami po tulipánech počítám.

hodnocení

0x

Lilie určitě nebudou bránit výhledu na kvetoucí tulipány a už trochu zacloní výhled na žloutnoucí odkvetlé tulipány později.

doplněno 08.09.18 10:04:

Vpravo tulipány, vlevo uprostřed nejranější lilie, ostatní jsou ještě v zemi. O stínění si udělejte představu sama.

Lilie a tulipány na jaře

liska5
hodnocení

Děkuji, Pckope. Lilie částečně přemístím. Dám je, jak radíš, na jednu, tu vyšší stranu / nesnášej přemokření/. Není to prázdný prostor. Operuji v něčem osázeném a jsou docela velké věci, co tam v zadní části zůstanou. Jen ta rychlost růstu mne zajímala nejvíc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lilie po odkvětu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]