Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. V letních parných měsících mi odchází tlustice.Byla vždy v pořádku a teď mi popadala polovina lístků.Co mám dělat?Nejsem kdovíjaká zahradnice.
Já mám tlustice zapěstované jako stromky, protože se mi tyhle košťata nelíběji.Momentálně je mám ještě venku na plném jižním slunci a je jim bezvadně, neni tedy pravda, že nesnesou sluneční úpal.Na jaře když je vynesu po mrazech, tak listy které narostly přes zimu slunce zničí a opadaji, nové kterým už slunce nevadí zůstanou a jsou menší, jinak během celého roku zaštipuji aby rostlina měla nějaký tvar.Žloutnutí listů může jistě zapřičinit přemokření, ale venku s přemokřením neni problém nikdy...
Tlustici se dobře daří ve stínu, ostré slunce ji spálí listy /puchýře, světlé, či červené, loupající se/. Ty potom rostlina shodí.
Tlustice nepotřebuje mnoho vody, naopak, lépe snáší přísušek.
Pokud shodila mnoho listů, podívejte se na ni a holé, trčící, suché větvičky odstrańte. Udělejte takovou fazónu, kulatý tvar. Ale pokud je rostlina v dobrém stavu, větvičky jsou silné, dobře zbarvené, jenom shodila listy, tak nic stříhat nemusíte. Z každého úžlabí, po shozeném listu, Vám na jaře /nebo i dříve/ vyrazí opět nové listy a větvičky.
Tato rostlina je nezmar a dorůstá převelikých rozměrů v přiměřeném květináči.
Čím je větší, tím jsou ale lístky a větvičky křehčí, mnohdy dužnaté větvičky visí dolů a jakoby se samy uškrtí, uschnou, a větvička se přestane vyživovat. Potom stačí zelenou špičku ustřihnout a píchnout do země a opět máte novou rostlinku. Jinak je to dlouhověký, nádherný, třeba metr a půl vysoký košatý stromek - záleží, jak ho zapěstujete. Jeden obr veliký býval před rokem 89 vidět za výlohou jednoho pražského obchodu /restaurace?/ v centru města.
Každou ulomenou, ustřiženou větvičku-lístek můžete zapíchnout, nebo položit na zeminu s pískem, nebo jenom ke kmínku a převážná většina zakoření a chytne se. Budete mít spousty mladých rostlinek na rozdávání.
Občas se na trhu v květinářství objeví tlustice se zkroucenými listy, takové patvary. To se od mládí každý lístek asi v půlce přestřihne a rostlina si s tím potom poradí do kornoutku. Takové mrzačení, ale komu by se chtělo pořád okolo rostlinky běhat s nůžkami a každý nový lístek prznit.
Pokud ji máte hodně košatou a nechcete ji tak, tak ji prostě střihněte, jak se to bude líbit Vám, ona opět obrazí.
Píší zde, že v době velkých veder se nemá tlustice vůbec zalévat - zde je možná ta chyba.
------------------------------------------------------------
Mám tlustici na sever, letním pod rododendronem a prospívá, a je tedy v úplném stínu.
O tom spálení jsem psala ze své zkušenosti, a asi to byla moje chyba. Ze stínu jsem dala před 2 lety květináč na plné slunce. Rostlina se spálila, protože to pro ni byl šok, nebyla zvyklá. Bude to tak platit zřejmě i pro ostatní domácí rostliny.
Takže pomalu otužovat i na tom sluníčku.
---------------------------------------------------
@babkazov - snímky Crassuly jsou povedené a rostlina je moc pěkná, zdravá, hlavně jak se listky lesknou - chválím.
Květináči, dovolím si nesouhlasit. Mám tlustici mnoho let na parapetu jižního okna, kde se spálí úplně všechno. Zalévám hodně. Myslím si, že když je zalévání vyvážené se slunkem, pak tlustici prospívá. Když byla malá, často jsem ji špičky zaštípla, jak píšete. I teď, zaštipávám, aby nehnala do výšky. Je hustá, ale až se mi to nebude líbit, prostříhám ji. Prozatím se jí líbí na světě, má hodně slunka, velký květináč, hnojím přes léto, jako ostatní kytky co 14 dní
Nejspíše bude taková, na co ji zvykneme. Není náročná. Před chviličkou jsem ji vyfotila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.