Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se stalo s meruňkou?

Od: iv® odpovědí: 10 změna:
Dobrý večer. Potřebuji poradit s meruňkou. Po sklizni uschla, myslela jsem že je to suchem. Bohužel teď se začala odlupovat kůra a dokonce vidím cestičky nějakých broučku. Co dělat? Pokácet strom nebo lze nějak zachránit? Viz. Foto.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Dle fotky je strom mrtvý. Můžete kácet. Broučci a chodby tam mohou být jako druhotné napadení, když už byl strom oslabený a usychal. Meruňky často trpí mrtvicí, která může vést k rychlému úhynu celého stromu.

doplněno 30.08.18 21:59:

Vše té mrtvice nasvědčuje.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, kdyby jste našla škůdce o něco dříve, tak by se mohl možná strom zachránit. Ovšem, suchý strom s brouky a odpadající kůrou už je jen na pokácení (bohužel). Zdravím!

doplněno 30.08.18 20:48:

Kdyby tam nebyly ty cestičky, tak bych počkal na jaro, jestli se ještě zazelená, ale takto by to chtělo pokácet strom rychle, než se broučci (nebo housenky) rozšíří na další stromy. Pokud ten strom rodil ještě letos, tak odešel hodně rychle, resp. proces poškození byl rychlý.

iv®
hodnocení

Tak nějak jsem dospěla k témuž názoru..jen potřebuji ujistit... děkuji.

hodnocení

2x

Strom v tomto stavu už nezachráníte, ani kdyby tam ti broučci nebyli. Je už mrtvý.

lilil
hodnocení

2x

Stalo se mě letos to samé, není to mrtvice, ale je to kůrovec, jsou to malí černí broučci, strašné množství a strom se zachránit nedá, je jich strašně moc a hned uschne. Dodnes je mě po meruňce smutno a přemýšlím jakou koupit odrůdu, aby byla odolnější.

iv®
hodnocení

Včera jsme strom pokáceli a kůrovce jsme opravdu našli.. snad se nám to neroztahne po zahradě.

iv®
30.08.18 20:24
hodnocení

Co se stalo s meruňkou?

iv®
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Strom pokacim.
jabraka*

Možná že broučci jsou druhotná záležitost.Meruňku postihla mrtvice a poškozený strom obsadili "broučci!"Mají to kvůli omezené obraně jednodušší.

JABRAKA

hodnocení

0x

Stalo se nám to 2 x. Mrtvice postihla komplet celý strom, bohužel, merunky jsou na to náchylné. Někdy je to následek radikálního řezu, ale ne vždy. Když plody dozrávaly, najedou ze dne na den uvadly všechny listy a plody nebyly k jídlu. Je to již mnoho let, máme místo ní již pěkně vzrostlou novou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]