Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nejlepe ziskat vlastni seminka?

Od: benule® odpovědí: 7 změna:

Radcove- jak ziskat z vlastni urody seminka na pristi sadbu?Rajcata,okurky,dyne.Nasla jsem recept na INT.-seminka nechat 2 dny skvasit,pak poradne vymyt a ususit,jsem udelala,ale ty seminka se mi nelibi-jsou takove nejake divne,jak to delate VY?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Za mě je to zbytečná práce, při které získáte semena kříženců. Ušetříte pár korun a nevíte, co vám vyroste.

hodnocení

2x
U nás to dělají tak,že semínka po vyjmutí jednoduše poskládají na talířky s ubrousky a nechají je na vzduchu usušit.
Pozor,nikoliv na slunce !

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, jenom k rajčatům - semínka usušíte snadno viz návod zde, ale skutečně je to poměrně zbytečné a můžete být potom zklamaná. Já bych doporučil vždy na jaře zakoupit nové sazenice, které někdo znalý vypěstoval za dobrých podmínek - silné, zdravé, pěkně zelené a kratší (nevyběhnuté). Tím si ušetříte spoustu práce a máte skoro jistotu dobré sklizně (zvláště, když je koupíte přímo od zahradníka). Zdravím!

doplněno 30.08.18 09:06:

ferax - ono vždy vyroste to, co bylo zaseto . Otázkou je kvalita a budoucí sklizeň.

hodnocení

1x

Já mám letitou zkušenost s rajčaty. Při sklizni jedno rajče vezmu, nechám ho hodně uzrát, pak rozříznu a "rozmáznu" na nějakou podložku (třeba kus kartonu) a položím na místo, kde je teplo. Po dostatečném vysušení uložím někde v suchu. Před výsadbou (konec ledna), dám semínka na tři týdny do ledničky. Rostliny jsou pak odolnější.

doplněno 30.08.18 09:03:

To co zde někteří popisují, se mi nikdy nestalo a to se rajčaty zabývám přes třicet let. Vždy vyrostlo to, co jsem zasel.

rv*
hodnocení

1x

Plod necháte hodně uzrát, klidně přezrát do nestravitelné formy. Semínka vyjmout, promýt vodou na sítku a nechat na papírovém kapesníčku ve stínu uschnout.

Semena od hybridů (F1) dávají vždy jiné plody, než originál. A i jiná semena budou různí kříženci s rozdílnými vlastnostmi. Pokud chcete max. objem úrody a plody vyrovnané kvality, je lepší zvolit kupované, ale pokud se nehoníte z výnosem, tak od kříženců máte pestřejší úrodu a třeba i s příjemným překvapením.

jabraka*

Sobře uzrálé rajče rozkrojím,semínka vyjmu do sítka a horkou vodou opláchnu a promnu na sítku.Vysyp

u na noviny,a na nich osuším protíráním prsty.Nechám uschnout a vsypu do papírových sáčků.Mám jeden druh keříčkových rajčat, který pěstuji už mnoho let,jen nesmí být poblíž jiná rajčata,zkříila by se.

JABRAKA

rajcata
hodnocení

0x

Rajčata F1 nepěstuji.

Mám keříková rajčata LATAH a divoká rajčata. Z 12ti Latahů jsem sebrala 53 kg rajčat. Z obou se dají vzít semínka. Z dobře vyrzálého rajčete vydlábnu lžičkou semínka na sítko, dobře prochláchnu, v prstech projmu, snažím se odstranit dužinu (sliz). Nechám 2 dny ve vodě na sluníčku za oknem, znovu propláchnu a dám na pečící papír usušit. Sesypu do krabičky od TIKTAKU a na jaře vyseji. I když divoká rajčata se vysemení a jsou pak všude. Je to jako s koprem*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]