Nejste přihlášen/a.
Radcove- jak ziskat z vlastni urody seminka na pristi sadbu?Rajcata,okurky,dyne.Nasla jsem recept na INT.-seminka nechat 2 dny skvasit,pak poradne vymyt a ususit,jsem udelala,ale ty seminka se mi nelibi-jsou takove nejake divne,jak to delate VY?
Dobrý den, jenom k rajčatům - semínka usušíte snadno viz návod zde, ale skutečně je to poměrně zbytečné a můžete být potom zklamaná. Já bych doporučil vždy na jaře zakoupit nové sazenice, které někdo znalý vypěstoval za dobrých podmínek - silné, zdravé, pěkně zelené a kratší (nevyběhnuté). Tím si ušetříte spoustu práce a máte skoro jistotu dobré sklizně (zvláště, když je koupíte přímo od zahradníka). Zdravím!
ferax - ono vždy vyroste to, co bylo zaseto . Otázkou je kvalita a budoucí sklizeň.
Já mám letitou zkušenost s rajčaty. Při sklizni jedno rajče vezmu, nechám ho hodně uzrát, pak rozříznu a "rozmáznu" na nějakou podložku (třeba kus kartonu) a položím na místo, kde je teplo. Po dostatečném vysušení uložím někde v suchu. Před výsadbou (konec ledna), dám semínka na tři týdny do ledničky. Rostliny jsou pak odolnější.
To co zde někteří popisují, se mi nikdy nestalo a to se rajčaty zabývám přes třicet let. Vždy vyrostlo to, co jsem zasel.
Plod necháte hodně uzrát, klidně přezrát do nestravitelné formy. Semínka vyjmout, promýt vodou na sítku a nechat na papírovém kapesníčku ve stínu uschnout.
Semena od hybridů (F1) dávají vždy jiné plody, než originál. A i jiná semena budou různí kříženci s rozdílnými vlastnostmi. Pokud chcete max. objem úrody a plody vyrovnané kvality, je lepší zvolit kupované, ale pokud se nehoníte z výnosem, tak od kříženců máte pestřejší úrodu a třeba i s příjemným překvapením.
Sobře uzrálé rajče rozkrojím,semínka vyjmu do sítka a horkou vodou opláchnu a promnu na sítku.Vysyp
u na noviny,a na nich osuším protíráním prsty.Nechám uschnout a vsypu do papírových sáčků.Mám jeden druh keříčkových rajčat, který pěstuji už mnoho let,jen nesmí být poblíž jiná rajčata,zkříila by se.
JABRAKA
Rajčata F1 nepěstuji.
Mám keříková rajčata LATAH a divoká rajčata. Z 12ti Latahů jsem sebrala 53 kg rajčat. Z obou se dají vzít semínka. Z dobře vyrzálého rajčete vydlábnu lžičkou semínka na sítko, dobře prochláchnu, v prstech projmu, snažím se odstranit dužinu (sliz). Nechám 2 dny ve vodě na sluníčku za oknem, znovu propláchnu a dám na pečící papír usušit. Sesypu do krabičky od TIKTAKU a na jaře vyseji. I když divoká rajčata se vysemení a jsou pak všude. Je to jako s koprem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.