Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych nějakou radu, jak mám zlikvidovat strom ořechu jinak než mechanicky. Prostě mi vadí.
Jako ostatní se kloním k tomu, že vám překáží strom někoho jiného - tak si jen dovolím upozornit na:
Tr. z. § 228 Poškození cizí věci
(1) Kdo zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.
(2) Stejně bude potrestán, kdo poškodí cizí věc tím, že ji postříká, pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou.
(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,
c) spáchá-li takový čin na věci, která požívá ochrany podle jiného právního předpisu, nebo
d) způsobí-li takovým činem značnou škodu.
@mirek - A soused se k tomu, že vám jeho strom "prostě vadí" staví jak?
Dobrý den, myslíte, jako ho nějak vyzmizíkovat, rozpustit nebo odpařit? Stejně ho bude muset někdo rozřezat (a je skoro jedno, jestli bude dřevo živé nebo chemicky umrtvené). Zdravím!
mirek - tak, pokud nejste malé dítě (nebo rozumu mdlého) musí Vám být jasné, že nemůžete beztrestně poškodit nebo zlikvidovat cizí strom (či věc obecně). A nikdo by Vám zde neměl ani s tímto radit (viz pravidla poradny).
Také mám na hranici od souseda obrovský ořech vlašský.Také jsem ve fantazii tento strom,který mi stíní půl zahrady,poničil rozličnými zásahy.Ale nakonec jediné,co by pomohlo,je domluva se sousedem.
Ale,vymýšlel jsem:Vyvrtat ve spojích větví díry a ucpat je výtrusy dřevokazných hub.Po čase houby poruší strukturu a větve odpadnou.I další fantastické pokusy byly použity v mé fantazii
JABRAKA
@marketa - Mělo by být uzákoněno aby si nikdo nemohl vysadit takto vzrůstem obrovský strom 1m od plotu souseda.
Ale ono to v zákoně je, to jen vy to nevíte
NOZ § 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.