Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mutace jabloně na švestku

Od: jaromir* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den! Před 5 lety jsem zasadil jabloň odrudy Prima. Sousedí s jabloní Šampion a švestkou neznámé odrůdy kterou mně dovezl známý ze Slovenska.Ještě v loňském roce jsme sklidili z jabloně Primy několik jablíček! Letos na jaře nás však čekal doslova šok. Jabloň začala rychleji růst a plody jsou švestky.Listy jsou však typicky jabloňové.Chci zdůraznit,že se nejedná o žádný vtip ale o skutečnost.Proto se obracím naVás zda někdo neví čím to mohlo být způsobeno,nebo snad má podobnou zkušenost.Taky by uvítal sdělení kontaktu na někoho kdo by se tím zabýval. Předem děkuji za každou odpověď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

4x

Ale o žádné mutaci nemůže být řeč,ta by mohla vzniknout při vzniku plodu ze semene.Ale nemůže v žádném případě normální jabloň se změnit na švestku.Jedině v pohádkách barona Prášila.Tam vyrostla třešeň mezi parohy jelena.

JABRAKA

al bunda*
hodnocení

2x
Obraťte se na Loskutáky nebo na Receptář.
IMHO se mi to zdá (zdvořile řečeno) velmi nepravděpodobné. Leč nejsem pomolog.
Hezký den
vojtahavel*
Ale ano, to se mohlo stát...Tuhle jsem se díval na reportáž jak naroubovali strom a na jednom stromu jim rostly 4 plody, nebo možná i více, teď nevím.
Já osobně si myslím, že se v zemi nějak ty kořeny propletly, čímž se jakoby naroubovaly a proto se stalo to co se stalo. A jak píše al bunda, já bych se taky obrátil na Loskutáka nebo Receptář.
al bunda*
To ano, ale ne jádrovina na peckovině (nebo obráceně). Jabloň na jabloň kolik odrůd podnož snese...
jaromir*
hodnocení

Dík za odpověď! S těmi kořeny to má logiku.Stromy jsou jen 3m od sebe.Kromě toho na podzim díky místní povodni stály chvíli ve vodě což mohlo způsobit,že kořeny intenzivněji rostly.
vojtahavel*
Co kdyby jste sem vložil fotografii když Vám nevěří?
al bunda*
Nic ve zlém, ale co to tak asi vyřeší?

asi nic, ale já to chci taky vidět :-D

al bunda*

vyfoť si jakoukoli švestku (slivoň)...

Tím chci říct, že obrázek je k ničemu, nepoznáš na něm jestli to "před tím" bylo něco jiného. Jako důkaz nepoužitelné.

monetka*
Obraťe se na nějakou šlechtitelskou stanici, Mám dojem, že Gondíci ani Podlaha to skutečně nevyřeší.;), ;)
al bunda*

To ne, ale udělají z toho senzaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]