Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Slivovice - příprava kvasu

Od: miro® odpovědí: 8 změna:

Přeji hezký den i následující víkend.

Prosím popradí - poučí mě někdo, kdo má zkušenosti a znalosti?

Je možné - bezproblémové, do rozkvašeného kvasu a do kvasu, který je již v pokročilém-konečném stavu kvasení, dodatečně přidávat další ovoce - švestky.?

Děkuji miro


Slivovice - příprava kvasu

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

barbakan*
hodnocení

3x

Nedoporučuje se, do takové fázi kvasení dávat čerstvé ovoce. Založ si další nádobu.

 

hodnocení

0x
avatar majo78

přesně tak jak piše kolega do rozkavěného nové ovoce nepatři zmrvite kvasný proces

 

jabraka*
hodnocení

0x

z uveřejněného snímku bych poukázal na základní chyby.Nádoba by měla mít možnost utěsnění ,aby ke kvasu neměl přístup vzduch.Ovoce by mělo být optimálně rozmělněné,použít třeba ponorný mixer.Doplňovat další čerstvé ovoce se nedoporučuje.Prodlužovalo by se kvašení,.Doba kvašení při pokojové teplotě by neměla překročit 6 týdnů.Pak se mohou uplatnit kyselé kvasinky octového kvašení.I ostatní patogenní organizmy,které pak vytvářejí další škodliviny(metylalkohol,etylacetát a další)

JABRAKA

měl bych doplňující dotaz - a daly by se zastavit další už nežádoucí procesy (zkysnutí, plísně) nějak jinak než destilací, nebo zavařením? (protože výsledek má bejt sladká (jo, do ovoce by bylo napřed přidáno hodně cukru) zalkoholizovaná směs, a její zavařování je otrava) - mně se to takhle podařilo, tj. nějak to zkvasilo, a pak už to tak zůstalo, ale jindy se to nakonec zkazilo;
taky bych rád stopnul proces, když je to spíš sladší než už moc alkoholický

 

hodnocení

0x
avatar rumicek

Asi by to šlo stopnout chemií - třeba Petosou (pokud se ještě vyrábí).

 

floro*
hodnocení

0x
Da se pridavat ovoce po vic dni, ale urcite ne do uz temer hotoveho. Pokud vite, ze budete napr 50 litrovou nadobu sbirat vic dni, je nutne cukr pridat uz do prvni varky ne az po dosbirani. Aby se nastartovalo kvaseni hned na zacatku a mac tak nestal kysely. A protoze kvaseni neni proces na jeden den, muze se prubezne par dni doplnovat.
Jinak ovoce sice nemusi byt rozmixovane, ale aspon rozmackle - narusena slupka

 

jabraka*
hodnocení

0x

Abychom se připravili na zpracování co největšího množství ovoce,pak je skutečně možné ho zavařit.A pak najednou otevřít a vložit do kvasné nádoby a 6 neděl kvasit.Ovoce ovšem co nejvíce rozmělnit.Cukr přidávat nemá smysl,pokud je cukernatost ovoce nad 10%.Je vhodné pak přidat kvasinky(třeba vinné)protože při zavaření jsou všechny přítomné zničeny.Kvasinky jsou schopny kvasit jen do 12 - 13 % alkoholu,ostatní cukr zůstane v kvasu a je to škoda.Kvas po vykvašení určitě nemá být sladký.Pokud došlo ke tvorbě kyselin,nevadí to příliš,octová kyselina se při destilci oddělí od alkoholu.Jen sníží trochu výtzěžek.

JABRAKA

 

pavels
hodnocení

0x

Dobrý den,

Mám slivoň krásně obalenou plody, ale je napadena ( asi) moniliovou hnilobou viz foto.

Je možné tyto plody, které jsou na půl měkké nebo po odstranění napadé slupky, měkkou dužinu dát na kvas, aniž by byl výrazně omezen proces kvašení nebo chuť pálenky? Po ochutnání dužiny není cítit žádná pachuť, jen je dužina " rozbředlá".

Předem děkuji za názory, Pavel S

Slivovice - příprava kvasu #2
Slivovice - příprava kvasu #3
Slivovice - příprava kvasu #4

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cukr do kvasu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]