Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Buxus - usychání listů

Od: tigra® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, na buxusech mi usychají listy, stromečky také změnily barvu olistění - jsou hnědooranžové (některé listy).

Na 100% to není způsobeno ožerem zavíječe zimostrázového. Ty suché listy jsou takové hadrové, uschne kus celé tenké větvičky. Foto přikládám.

Co to je a jak se toho zbavit. Jaký postřik? Díky.

doplněno 22.09.18 23:44:

Byla jsem nakonec za panem Václavem Větvičkou v jeho poradně. Změna barvy olistění je způsobeno sluníčkem, ty suché lístky má na svědomí houbová choroba.

Buxus - usychání listů
Buxus - usychání listů #2
Buxus - usychání listů #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
tigra, nemáte buxusy umístěné na plném slunci? Jestli ano, tak toto stanoviště není pro ně vůbec vhodné, hůře ho snášejí, kór v letošních velkých vedrech, což vede právě k popálení a žloutnutí listů. To prvak a druhak tím, že se zemina splavňuje a obnažují se tím kořeny je také špatné, i když zaléváte. Důsledkem toho je, že se voda dostatečně nevsakuje hlouběji ke kořenům v půdě, ale pouze povrchově. Moje rada je, ostříhat vše suché, buxus jakékoliv i radikální řezy dobře snáší a optimální dobou pro tvarování a řezání je právě léto, tak bych se toho nebála..Pak před každý keřík určitě vytvořit např. přírodní kamenný zátaras a hlavně kolem nich půdu provzdušnit a do roviny završit zeminou obnažené kořeny. Jinak je zimostráz nenáročná rostlina, tak na vzpamatování snad není pozdě.
hodnocení

Díky. Mám spíš obavy, zda to není nějaká houbová skvrnitost listů. Zaráží mne zbarvení listů, místo tmavo zelené se mění na hnědorezavou, - stejné zbarvení mívají někdy po zimě, ale v létě? Mám buxusy na několika místech zahrady, přesto je to pouze na jednom záhonu.

Buxus - usychání listů #4
Buxus - usychání listů #5

hodnocení

3x

To vypadá na nedostatek vláhy. Zaléváte je? Vždyť vám koukají ze země kořínky, Přihrňte tam hlínu a pořádně zalévejte.

hodnocení

Sisi, zaléváme obden. Kořínky koukaj, protože jsou na mírném kopečku a splavuje se zemina (musím je zase přihrnout).

hodnocení

1x

Podle způsobu nasázení se spíš divím, že neuschly dřív. Postřik na kořeny v luftu není.

jabraka*
hodnocení

0x

V tomto neblahém létě mi zcela uschnul celý živý plot z buxusu,Obávám se že je zlikvidován.

JABRAKA

jp
hodnocení

0x

Zavíječ zimostrázový, napadá a likviduje buxusy, ty moje taky. Info na netu.

To není zavíječem, to by chyběly listy.

joudic*
hodnocení

0x

postavte ty patniky nastojato a dosypejte to hlinou, a taky pokud mate psa, tak buxus neni zrovna nadseny z moci

jardapes
hodnocení

0x
Ahojte, mam stejny nebo podobny problem - zloutnuti listu buxusu. Letosni rok dost prselo + jsem zaleval, takze nedostatkem vody bych nerekl. Jsou tedy na primem slunci, v lete jsem zlute listy ostrihal a ted v listopadu / prosinci zloutnuti pokracuje i bez slunicka. Sousedi je maji na totoznym miste a jsou krasne zeleny. Dokazete nekdo určit chybu?
Buxus - usychání listů #6
Buxus - usychání listů #7

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]