Nejste přihlášen/a.
Pěkný den, čtvrtým rokem mám na zahradě strom Ryngle (zelené) V loňském roce bylo pár plodů a popadaly ještě dříve, než stihly dozrát. Letos byly zralé opět myslím předčasně (plody byly malé, světle zelené v předposlední týdnu července). Ochutnal jsem pár, plody chutné, světle zelené, menší velikost. Zbytek v posledním týdnu v červenci popadal. Bohužel pozoruji na stomě nějakou chorobu. Nevím, co to je, v loňském roce vytékala míza, to letos nebylo. Ale listy vypadají stejně špatně každý rok- viz příloha.
PS: Poblíž je stará trnka, mohla by to být šárka? Dále je poblíž třešeň, také 4 roky stará, ta je bez problémů. Strom roste pěkně, problém vidím jen na listech. Jinak je strom na jižní straně, prakticky bez stínu, snažím se pravidelně cca 1x týdně zalít cca 10 litrů vody. Půdu nijak nepřihnojuji.
Děkuji za jakoukoliv radu.
No, ono bylo letos sucho strašné a 10 litrů vody jednou za týden určitě nestačilo. K třešni ryngli přirovnávat nemůžete, protože třešeň plodí daleko dříve a tak strom na plody ještě čerpá vláhu ze zimní zásoby vody. Ryngle dozrává později a tak jí v tomhle suchu voda k dozrání plodů chybí. Proto také opadaly. Ale to co máte na těch listech vypadá jako "suchá skvrnitost". Vyťukejte si tohle na internetu a určitě tam najdete dobré rady. Musíte porovnat fotografie a rozeznat, čím ten Váš stromek trpí, protože je také virová kroužkovitost u švestek. Já mám doma knihu 1000Dobrých rad, od Radoslava Šrota a tam kolikrát také najdu dobrou odpověď.
trochu to vypadá jako šarka, ale úplně tomu příznaky nedpovídají. Šarka nepostupuje až do takové fáze, že by se měly na listech objevovat suché nekrózy.
Ty listy se tak zbarví v jaké fázy či období? Pozoroval jste na peckách žluté mramorování?
Jakou máte půdu, z jaké jste oblasti? Mohla by to být nějaká abiotická porucha, např. nedostatek železa se tak projevuje,? I když zase ne v takovými výraznými příznaky, ale můžou být zvýrazněné letošním suchem. Nepřihnojujete vápnem nebo nenatíráte kmínek vápenným mlékem?
Listy se zbarví, myslím, celkem brzy. Začíná to tím žloutnutím. Pecky jsem nepozoroval .
Sucho by na to mít vliv nemělo, pár metrů vzdálená třešeň je bez problémů. Stromy jsou stejně staré, přibližně i stejně velké.
Oblast Jižní Morava. Vápnem jsme zcela jistě přihnojili . Co byste místo toho doporučili?
Díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.