Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plachta PE vs PVC

Od: mirazbira odpovědí: 7 změna:

Poradíte jaký je rozdíl v materiálech označených PE a PVC? Párty stan má střechu buď z PE nebo PVC, který materiál mám zvolit? Pomůže mi prosím někdo porozumět těmto materiálům? PVC vnímám jako klasickou plachtu na zahradních altánku, ale PE si nedokážu představit? Lze tyto dva materiály nějak objektivně porovnat?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

5x

Já bych dal přednost PVC, protože PVC je podle mě lino a PE igelit. Řečeno tak nějak obecně samozřejmě.

mirazbira
hodnocení

Tak to je pro mě srozumitelná odpověď, děkuji. Tedy PE bude spíše méně odolná varianta a PVC bude něco, co více drží. Takto nějak jsme potřeboval postrčit, děkuji :) Jsou třeba stany za stejnou cenu a při stejné gramáži jeden má plachtu z PE, druhý PVC. Tedy moje dilema je, co je lepší zvolit, když nerozhoduje v tu chvíli cena ale jenom volba materiálu na střechu. Rozdíly PE a PVC jsem se snažil googlit, ale vždycky jsem skončil u definic že je to termoplast s jakýmisi parametry, kterým nerozumím a podle toho nedokážu laicky porovnávat vlastosti. Proto "laická" otázka sem do diskuze

hodnocení

2x

Tak zjednodušeně-PE je folie,PVC guma.Já si myslím že na klasickém altánku bude to PE.PVC většinou- pogumovaná textilie je třeba plachta na nákladním automobilu.A co máte zvolit*nevi* PVC by mělo být lepší ale taky záleží na síle materiálu a ochraně vůči povětrnostním vlivům

doplněno 09.08.18 19:15:

No ,dobře feraxi máš pravdu ale u nás se tomu tak říká-měkčenén PVC prostě guma.A co je vlastně guma?Třeba i žvíkačka;).Tak jak říkáme gumáky,gumové rukavice...tak se říká i pogumovaná plachtovina

mikel.cz/...

arnak.cz/...

Tak to je ptákovina, PE je polyetylen, PVC je polyvinylchlorid. To má ke gumě hodně daleko.

mate*
hodnocení

0x

Myslím, že PE je polyetylén,PVC polyvinylchlorid.Rozdíl si dohledáte na netu.

hodnocení

0x

Nad některými "radami" tady zůstává rozum stát. Jak již bylo řečeno, PE je polyetylen, a PVC polyvynilchlorid. Oba jsou to termoplasty, k pryži alias "gumě" mají tedy oba stejně daleko. Objektivně porovnat rozdíl neumím. Oba materiály totiž mají celou řadu variant, takže není polyetylen jako polyetylen. LDPE (polyetylen s nízkou molekulární hustotou) je známý například jako mikroten, tedy aušusový materiál, který i ve větších tloušťkách mnoho nevydrží. Naproti tomu HDPE (polyetylen s vysokou molekulární hustotou) je materiál, z kterého se vyrábějí třeba nádrže na kdekterou chemickou srágoru. Vydrží neuvěřitelné věci. Některé druhy polyetylenu odolávají UV záření a jiné ne. PVC je na tom s variabilitou vlastností dost podobně. Takže já bych si na dálku vybrat neuměl *nevi*.

jabraka*
hodnocení

0x

V dnešní době má mít vzdělaný člověk aspoň základní přehled o materiálech na trhu.Pokud se týče konkrétně ,materiály na "Párty stany" jsou buď na bázi

PVC nebo polyetylenu,případně i polypropylenu.Jedná se především o zvlákněné hmoty,a z nich vyrobené tkaniny.A dále modifikovaná folie sklotextilní tkaninou.V tomto případě jsou vlastnosti,mechanické i chemické v podstatě dány touto tkaninou.Plast zabraňuje protékání vody.

Kromě vlastnodtí základního termoplastu se upravují vlastnosti těchto typů přísadami,případně kopolymerací.Ale to je už na celý článek.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]