Nejste přihlášen/a.
včera jsme se rozhodli polisovat červené hrozno na burčák, nějaké návody jsem pročelt, ale nikde jsem nenašel jak to opečovávat v demižonu. víko jsme nedali, pouze přetáhli hadříkem a zagumičkovali, aby mohl dýchat, ale nevím jestli je to dobře. máte někdo zkušenosti? je toho cca 18l šťávy v 25l demižonu, dosypali jsme necelý 1 kg cukru. díky za rady
Postup.Vylisovaný mošt se odměří ČSN muštoměrem nebo refraktometrem.První raná odrúda býva u nás Irsay oliver.Šťáva měla letos 16 stupňú.Dosladit by se mělo na 21.Cukru se dává 1,25 kila na 100 lt na zvýšení o jeden stupeň.Takže si to múžete podle tohoto rozpočítat.Nádobu nedávejte plnou, až začne bouřlivé kvašení,vyteklo by to ven. Jestli nemáte kvasnou zátku do demižonu,dejte přez hrdlo nějakou gázu,je to jen kvúli kvasným muškám.Až začne šťáva kvasit,/vinné kvasinky jste asi nedali/uvidíte víření v nádobě,začne proces vzniku burčáku.Nechat v teple,nejlíp pokojová teplota,moc vysoká teplota není vhodná.4 - 5 den by měl být vyvážený obsah cukru, kyselin,alkoholu a burčák bývá nejlepší.Chce to koštovat.
Poněvač nemáte zkušenosti s výrobou vína,všechno vypijte jako burčák,protože z toho dobré víno nevyškolíte.
Výroba burčáku není žádné tajemnství.
dekuju moc, todle mi pomohlo a potvrdilo muj nastudovany postup, jen presne nerozumim tomu 4-5 dni, na netu pisi 10-14 dni, ale ono to bude zalezet na te teplote a jak rychle zacne kvasit?
jinak jsem to delal tak jak pisete, v 25 l demizonu mam cca 18 l mostu, pres zatku zagumickovany hadrik, ale je to v miste s teplotou cca 25 stupnu a bojim se, ze je to moc a bude rychly prubeh a tim kratka doba idelani ke konzumaci...
most sam o sobe je dost kysely, pisete cosi o druhaku, ktery se sladi v pomeru 0,3kg cukru na litr, ja sladil v pomeru 0,45 kg na 10 litru, tedy o preslazenem mostu nemuze byt rec ne? po oslazeni byl stale vice kysely nez sladky. trochu jste me rozhodil.
tak uvidime, docetl jsem se, ze cerveny burcak se dela jako normalni kvas na slivovici, tedy pomackane plody v sudu, myslite, ze bude neco pouze z cisteho mostu? dale uvadite teplotu 10 stupnu, cetl jsem neco o teplote 15-25, pokud by nekvasilo v nizsich teplotach, ma se dat do teplejsiho prostredi... 10 stupnu je pro mne nerealnych, mam sklep s nizsi teplotou a v dome okolo 25ti poradite?
Tedy když čtu ty odpovědi a komentáře, docela bych uvítal, kdyby se tady vyjádřil nějaký vinař, který má s "výrobou" burčáku zkušenosti. Jednoho znám, dělá vynikající burčák jak bílý, tak i červený, ale ten vinař sem nechodí a určitě chodit nebude
@chachn: Nezlob se, ale nevidím jediný důvod, proč bych to dělal.
treba proto, ze jsi na webu poradte.cz, nebo proto, ze jsi zminil skveleho vinare... takdle si akorat vylepsujes svou schopnost profesionalniho nasirace
Ne, jen vím, že ten vinař má svá profesionální tajemství a recept na "výrobu" burčáku nikomu neprozradí. Stačí, posměváčku?
kdyz myslis, ze jsem chtel vedet, kolik holubu do toho dava aby to melo ten spravny smak... me jde o ty zakladni rady co kdy kde ... tak si dal pestuj toho nasirace v sobe, ja se bavim
Mysli si co chceš. Já mám svědomí čisté a jestli mé rady někoho "nasírají", je to jeho problém, ne můj.
Až začne kvasný proces, dejte ho do sklepa kde máte dnes kolem 20 stupňu nebo na chladnější místo.Rychlým kvašením dochází k poškozování aromatických látek a múžou nastat pachutě.Víno z červených hroznú se dělá tak, že se kvasí i s bobulema bez střapiny.Z vašeho burčáku by vznikl klaret.Nevznikne, protože to vypijete./
Po 4-5 dni ochutnávejte,správný burčák trvá jen pár dnú.Po 14 dnech budete mít řezák s vyšším obsahem alkoholu a míň cukru.Pak ho múžete ještě trochu přisladit a kvasný proces se znova rozběhne.Vinné kvasinky se nacházejí na povrchu slupky,je možné,že vám to začne kvasit se zpožděním.
Jo a kvasit to začne jakonáhle uvidíte v demižóne samovolný pohyb moštu - víření.
Nemusíte promíchat,to,co je nehezké navrchu, je normální/kvasnice,kal ap./.Normálně se burčák odkaluje,ale vy toho máte málo.Koštýř asi nemáte,tak zkuste spustit do středu hadičku,natáhnout - a ochutnejte.Plíseň tam není, protože v nádobě je kysličník uhelnatý,v produktu uhličitý a plísně se múžou začat tvořit až po vykvašení,to z vrchu sedna na dno,ale to už bude po burčáku,kvašení ustane a víno se začne čistit.Ale on už brzo bude,takže koštujte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.