Nejste přihlášen/a.
Na zahradě máme jeden strom plný jablek, ale všechny začala docela už velká opadávat a na stromě zůstalo skoro nic, to samé se švestkou. Co s tím a jak tomu předcházet?
Je to suchem. Mám švestku, jabloň a meruňku. Všechno mladé stromky. 4 roky je mám. Ale celou sezonu jsem ke každému stromku jednou-dvakrát týdně nanosila 30 litrů vody i víc. Moje kamarádka to nedělala, protže prý mají stromy kořeny hluboko a že je v sadech také nezalévají. Jí všechno ovoce opadalo, já měla velkou úrodu. Jablek mám na malém stromku také hodně a zalévám pilně. Jinak už by dávno opadaly. Já mám zimní odrůdu, ještě nejsou zralá.
Tifany, děkuji za pochvalu. Dalo to práci, stromky mám před baráčkem a tak jsem musela nosit konve z opačné strany zahrady, kde mám kohoutek. Ale stálo mi to za tu námahu. Škoda, že mne nenapadlo vyfotit ty meruňky. Také byly krásné a na to, že jsem vlastně stromek zachránila před uhynutím, protože loni měl tu moniliozu a skoro mi odešel, tak měla letos opravdu hodně ovoce. Také jsem tady kvůli ní zakládala loni otázku a poslechla jsem rady, které mi zde byly dány. To samé jsem poradila té své sousedce-kamarádce, kupovaly jsme stromky spolu, jenomže ta si nedala říct a tvrdila mi, že to je spálené mrazem, že prý ona to zná. Tak ona nic nepodnikla, a meruňka jí odešla. To samé s tou švestkou, a jablíčkem, prostě si nedá poradit. Já už na to kašlu, nakonec to vypadalo tak, že ze sebe dělám chytrou. Tak teď už raději mlčím, když to teda vydržím, protože mi to nedá, když vidím, že se dá něco dělat, tak se pořád snažím poradit. Ale málokdy se setkám s úspěchem. Až mi jí pak bylo trochu líto, když koukala, jakou mám úrodu. Ale mlčela jsem, snad jí to došlo, že jsem měla pravdu.
Kromě toho sucha, mohou být uzráté. Švetky určitě , ale o jabloni nevíme jakou odrůdu máte. Ty kolem cesty jsou třeba pozdní odrůda. Tak šup šup, s těmi padalými něco udělat. Kromě koláče a knedlíků, zavařit. Jablka nastrouhat a nebo rozvařit a nastrkat do skleniček a sterilovat. Ař se zima zeptá. . .
Kousek kvasnic, mouku, mlíko, vajíčko a tuk. Já miluji pod švestky mák a na to posypku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.