Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dracena - co dělat,aby byla stále dekorativní

Od: mulisi* odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, jistě znáte všichni ten problém - když se přinese dracena z obchodu, má bohatou hustou korunu listů, které téměř trčí z dřevnatého kmínku. Po několika letech se ale dracena "vytáhne", listy už "netrčí, ale obloučkem visí dolů a pod tíhou své korunky a délky stonku se začne ohýbat dolů. Vím, že když se seřízne vršek draceny, měly by znovu vyrašit nové listy. Co ale dělat s tím dlouhým kmínkem, který je tenký a vytáhlý. Když bych ho uřízla níž, kde již není zelený, ale je dřevnatý, listy nevyraší. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Dá se třeba na kmínek roubovat mladá korunka? Nebo se takto vytáhlé draceny již vyhazují? Připadá mi to jako škoda...Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

binka*
hodnocení

2x
Mulisi, mrkněte na www.divnykytky.wz.cz. V sekci Pěstitelské rady je nádherná ukázka toho, jak se seřezává dracena a jak vypadá po obražení.
mulisi*
Děkuji moc za radu. Koukla jsem na to. Takhle to někdy dělám, ale musím se přiznat, že mi nikdy takhle dracena neobraší. Vyrazí maximálně z jedné strany, a to ještě musí být seříznutá těsně pod posledními zelenými listy. Jak je vidno na obrázku, řez lze vést i níže, ale jak říkám, to se mi tedy neosvědčilo. I tak díky moc.

hodnocení

0x
Lze množit vrcholovými i kmenovými řítky. Vrcholový bude mít kmínek jediný, kmenové se na řezu rozvětví. Pokud ponecháte kmínek a ostatní odříznete, vyrazí z jeho boku pod řezem dva až tři kmínky... nebojte se toho, je to statečná rostlina.
mulisi*
hodnocení

Nechci se Vás nějak dotknout, ale takhle jsem to udělala a rostlina se už nevzpamatovala - nikde nic nevyašilo a kmínek v podstatě seschnul a v zemi uhnil. Asi jsem dělala něco špatně..ale co? Myslíte tedy, že když mám jeden silný kmen, z toho mi jsou tři slabé dlouhé kmínky, které mají na konci olistění, a ty tři kmínky odříznu až u toho silného kmene, tak že obrazí?
ukulele*

slabé výhony odřízněte, silný kmen 100% obrazí, doporučuji překrýt kmínek plastovým sáčkem s otvory ( stačí ten pytlík na pár místech nastříhnout ) květináč s kmínkem zalévejte opatrně, spíš méně, nebo raději vůbec, dle toho jak bude vysychat substrát...

ukulele*
hodnocení

0x
Napadá mne jediná rada : udržujte dracenu v optimálních podmínkách a nebudete mít takové problémy. Nevystavujte rostlinu průvanu, umístnění rostliny volte tak aby měla dostatek rozptýleného světla, ne však slunce, udržujte poměrně vysokou vzdušnou vlhkost, optimální zálivku - jaro léto hodně, podzim zima méně, v zimě ji mějte v chladnějším prostředí, pravidelné hnojení. A listy vyraší i z tzv. dřevnatého kmínku, ale za optimálních podmínek a ne hned! Doufám, že jsem vás příliš nevylekal ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]