Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bílé skvrny na ostružinách

Od: zmatenka® odpovědí: 4 změna:

Naše ostružiny (odrůda neznámá, rostliny cca 10 let) mají nějaký problém, plody obsahují bílé kuličky. Nevím, co ho způsobuje a jak mu zabránit. Pro úplnost dodávám, že tato "choroba" (?) se vyskytla už i vloni, ale v daleko menší míře. Ostružiny ničím nestříkáme, vlastně ani nehnojíme, rostou u zdi směrem na západ, ale jsou částečně zastíněny stromem. Do světlých zrnek jsem se dívala, nejsou tam žádní červíci ani nic, co by tam být nemělo. Chuťově jsou úplně normální ostružiny. Rostlina je vitální, na listech zádné znaky chorob. To, co se mi nelíbí, má cca 20% plodů. Takže otázka zní: je to choroba nebo nějaký hmyzák, jsou plody normálně poživatelné a hlavně - jak zabránit tomu, aby se to už nevyskytovalo?

Bílé skvrny na ostružinách
Bílé skvrny na ostružinách #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Tipnu si. Roztoč Vlnovník ostružiníkový.

hodnocení

7x

zmatenka a prohlížela jste peckovičky pouhým okem nebo s použitím silné lupy? Jen tak byste totiž mohla uvidět drobounké roztoče-vlnovníka ostružiníkového, jak napsal pckop, kteří se usídlili mezi jednotlivými plody a vysávají šťávu.Plody tím pádem zrají nerovnoměrně,zůstávají zcela nebo částečně světlé do červena. Jen mě zaráží, že píšete, že plody jsou chuťově normální, protože ty světlá místa by měla být tvrdší a chutnat kysele..Jinak roztoči přezimovávají v šupinkách pupenů a trhlinách v kůře. Odtud se na jaře znovu vrátí do květů a mladých plodů.Jestli se roztoče chcete zbavit, napadené plody byste měla otrhat a zlikvidovat, prázdné pruty odřezat těsně nad zemí a také zlikvidovat.Půda by měla být stále vlhká a měi byste provést mulčování. Na jaře můžete roztoče zlikvidovat pomocí vhodného postřiku např. Biool nebo Foliol-koncentrát.Tohle vše radí velice známý Václav Větvička v knize Rostlinolékař.

rv*
hodnocení

1x
No v letošním horkém létě to může být uvařené od Slunce. Podobně dopadá i josta, rajčata.

hodnocení

Omlouvám se rádcům za pozdní reakci. Asi (tedy zcela určitě) máte pravdu, že se jedná o vlnovníka. Po bližším zkumání světlých kuliček jsem sice tu potvoru neobjevila, ale jednotlivé kuličky jsou fakt kyselejší a tvrdší. Při konzumaci celých plodů mi to nějak uniklo. Ostružin se nám letos urodilo hodně, ale po identifikaci vlnovníka mě na ně úplně přešla chuť *blee*. Nicméně se budu držet vaši rady, hrdaaleno, rázně s ním zatočíme tak, abychom měli příští rok alespoň nějakou úrodu. Ještě jednou dík.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]