Dobrý den, myslíte, že je hnojení slepičinci bezpečné? Jde mi třeba o bakterie e-coli. Babička je léta používá, slepičince nasbírá, zalije vodou a nechá zkvasit... a pak s nimi průběžně celý rok hnojí zeleninu. Výsledky jsou dobré, ale nerada bych abychom měli zdravotní potíže. Děkuji
rozhodně bezpečnější je ukládat veškeré živočišné fekálie do kompostu.Službu to pak udělá stejnou,mikrobiální prostředí udělá dobrou práci.
JABRAKA
simca*
Děkuji. Kompost nemá, nelíbil se sousedům... tak ho radši zrušila a to i když byl na druhém konci zahrady, chtěla mít od nich pokoj (a zabralo to).
jabraka*
Kompostér lze udělat z větší dřevěné bedny,ze sudu,nebo koupit plastový.Pak se sousedovi nemusím zpovídat.Když se na zahradu přiveze hnůj,také to není parfumerie.Musí si zvyknout.
...a má babička za ta léta nějaké zdravotní potíže? Nemá? Tak proč byste je měli mít Vy?
simca*
Samozřejmě jsem myslela i ji. Léta jimi hnojí, ale nikdy ještě u nás nebyla taková dlouhotrvající vedra, což sama často opakuje. Je tedy rozdíl v tom když je skladujete do 25°C a do 35°C ce stínu x dnů v kuse. Proto jsem se dovolila zeptat zda je to bezpečné, teplotu nikdo nezmínil, tak snad ano.
Bezpečné to je pokud dodržíte určitý časový odstup od aplikace ke konzumaci. Dále je snadné přehnojení dusíkem a tím vysoký obsah dusičnanů v zelenině.
To je svatá pravda. Asi jste odborník, tak, prosím, poraďte. 2 x za sezónu musím rajčata v nádobách něčím přihnojit, sice v minimální dávce, ale musím. Vyhýbám se chemii, ale asi jinak to nepůjde. Čím tedy pohnojit? Nějakým kupovaným hnojivem?
jabraka*
"Vyhýbám se chemii"... je snad rozemletá hornina s obsahem fosforu,draslíku nebo dusíku nějaká škodlivá chemie?Je to přírodní,skoro více ,jako hnůj.Jen je potřeba znát míru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.