Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz. Jak "správně" vyčistit kopanou studnu vím. Na netu je X návodů. Kolik se na dno dává kačírku/štěrku? To jsem nikde nenašel. Studna je od cca května "mrtvá". Nic nepřitíká. Dnes jsem začal (na zkoušku) vysávat studnu kalovým čerpadlem. Po chvíli (když odtekla nějaká voda s blátem) začala voda ve studni tak rychhle stoupat že čerpadlo nestačilo vodu sát. Asi to odsálo bláto který ucpávalo pramen. Po chvíli však voda přestala natékat. Pramen se určitě zadusil zas blátem. Je jasný že to bahno musí pryč.
Pramen se blátem nezadusí, pouze vystoupala voda do výše spodní vody. Zkuste bláto vybrat, pak nasypte 10 cm štěrku a nechte vodu ustát. Pak odčerpávat v intervalech tak dlouho dokud nepoteče čistá voda. Zdá-li se vám, že je ve studni vody málo, nezbyde než studnu prohloubit. Tím získáte při stejné hladině víc vody. Pro klid v duši můžete ještě pak nechat udělat chemický rozbor vody (pokud má být voda pitná).
Určitě vám bahno nezadusí pramen. Nemyslete si, že voda nastoupá třeba metr pod okraj. Podzemní voda je v určité výšce a do té vám voda nastoupá. Teď, když je sucho a spodní vody jsou opravdu nízko, je nízko i hladina vody ve vaší studni. Nastoupává vám jen tolik, kolik odčerpáte pod tuto hladinu.
Na netu sem četl X článků od studnařů. Bylo tam psáno že stutna/dno bylo zanešena blátem. Vyčištění má prý vliv na přítok až o několik stovek procent. Nerozumím co myslíte tím metr pod okraj. To máte na mysli metr pod povrch zeme? To je mi jasný že nenastoupá, to ani nechci. Ale aby bylo ve studni cca 1 m vody ode dna, nyní tam mám sotva 20 cm. Po včerejším vysátí ani to ne.
Studna má cca 20 let, spíš víc. Vždy bylo vody habaděj, vždy bylo cca 1 m ode dna. To až letos je fota jen v úrovni koše kterej je skoro na dně. Jak mi vysvětlíte že voda absolutně nepřitéká - nic. Když sem zkoušel to ponorný čerpadlo, dostal jsem se skoro na dno ale najednou (čerpadlo bralo i bláto) začla voda hodně rychle stoupat. Čerpadlo nestačilo vodu odebírat. Bylo vidět že daleko víc natéká než čerpadlo stačí vysát. Potom se čerpadlo vypl, po chvilce se voda/přítok zastavil a konec. MUselo se to tím blátem znovu "zadusit". Přečtěte si tady "https://www.kopane-studny.cz/xprohlub.html"tu poslední větu, jde o prohloubení, týká se to ale také vyčištění.
habin® - Nečti jen poslední větu. Záleží na materiálu, ve kterém je studna vykopána. Jestli ti něco říká termín "spojené nádoby", tak už by ti mohlo dojít, jak to je se spodní vodou. Je to otázka logiky. Spodní voda má nějakou svojí hladinu, která se bohužel snižuje, protože je všeobecně málo vláhy. Pokud tedy chceš mít ve studni víc vody, musíš kopat hlouběji pod hladinu spodní vody. Pak záleží na složení horniny, zda je nutné další pažení, či ne. A záleží na materiálu na dně studny, jak je prostupný pro vodu, proto když je slabší pramen, může natékat pomalu. Co je na tom k nepochopení? Voda do vršku nepoteče. Vždy jen do výše hladiny spodní vody. Tohle nejsou termální prameny, kde platí jiné zákonitosti.
Nevím, jestli dobře tazateli rozumím, ale jemu nejde o výšku vody, ale o rychlost natékání do studny.
Uvidíme co to udělá po vyčištění. To dopředu na 100 % neřekne ani studnař. Je jasný že se vůbec nic nemusí změnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.