Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám zahradu, která má hranici pozemku ukončenou domem souseda. Jak to na vsích bývá. Ve zdi na hranici má soused okna do obytných místností. Rád bych měl na své zahradě trochu soukromí bez nakukování sousedů a rád bych vystavil živý plot z habrů do výše max 2 metry. V této výšce bych je zastřihával. Podle NOZ jsem našel, že mohu toto postavit ve vzálenosti od 1,5 m od hranice pozemku. Pokud bych je umístil 2 m od hranice..tedy od zdi a oken souseda..mohu toto provést? Nebude nějaký problém s tím, že 2m vysoké habry stíní do obytných místností: Nerad bych je vysadil a následně je musel likvidovat.
Děkuji za radu.
Vím, že očekáváte věcnou odpověď, ale já se musím vyjádřit emotivně. To, co hodláte udělat, je egoismus nejvyššího stupně. Jak často chcete na své zahradě dělat nějaké nepřístojnosti a nemravnosti, že kvůli tomu zničíte sousedovi každodenní výhled z okna? Okna mnohých vesnických stavení jsou v úrovni prsou, někdy i jen pasu. Je jasné, že při výšce plotu 2 metry neuvidí normálně vzrostlý člověk nic než ty keře. Ano, tak si to přejete. Hledáte oporu v zákonech a vyhláškách. Pro normální život jsou ale velmi důležité dobré sousedské vztahy.
Důvod je prostý. Můj dům bude z části sloužit jako apartmán, jelikož je dvougenerační a tak pro návštěvníky bude na zahradu volný přístup. A jde mi o jejich soukromí. Kdyby to bylo na mě, tak pro mě osobně je to putna.
Ale snažím se udělat prostor pro návštěvníky přijatelný a vím, že ne každému by se líbilo, kdyby při napr. opalování na něj někdo koukal.
Inu, sdělujete, že cizí občas se opalující člověk je pro vás mnohem důležitější než soused. Vlastně tím živým plotem před okny sdělíte Nečum! Vůbec si tě, sousede, nevážím!
Když to berete takhle tak ano. Jelikož ten cizí člověk mi přináší nemalé peníze. A věřím tomu, že i kdyby jste vy jel někam na dovolenou za kterou zaplatíte nějaký obnos peněz, tak tam určitě nebudete chtít šmírování. Pokud tedy s vaším stylem napadání a vyjadřování vůbec se hnete z vašeho obydlí.
Pieter - pokud to chcete jen kvůli návštěvníkům, tak bych to neřešila. Sice se zde oháníte soukromím, že nikdo se nechce opalovat před pohledy čumilů, ale to je hloupost. To by se nikdo z nás nikdy neopaloval třeba u moře, nešel by na koupaliště. Soukromí, které nabízíte, mi přijde dostatečné. A pokud by přece jen někdo něco namítal, lze vytvořit i paravan.
Ale jinak se poptejte sousedů, třeba by jim živý plot nevadil.
V NOZ je rovněž uvedeno:
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku;
Asi bych se v první řadě šla dohodnout se sousedem - jinak bude případné stínění omezovat třeba ložnici a jinak dětský pokoj. Podstatné je taky "v míře nepřiměřené místním poměrům" - to víte vy, jak je to u vás na vsi.
Plně s vámi souhlasím. Návštěvníci se nebudou vracet pokud soused bude zírat a to i přes záclonu. Je to nepříjemné. Na druhou stranu se sousedem potřebujete být za dobře. Jen nápad. Nemáte na zahradě místo, kde byste vystavěl plot z habrů do elka? Třeba 5 x 5 m s mini lavičkou a stolečkem z přírodního dřeva a tam by turisté měli své zázemí. Účel by to splnilo a soused nic neuvidí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.