Nejste přihlášen/a.
Mám u domu řadu tůjí (viz foto),bývalý majitel se o ně moc nestaral,jsou přerostlé,potřebovaly by zkrátit asi o metr.Co s tím, zaroste to nahoře?Máte s tím někdo zkušenost?Zatím jsem to zastřihnul z boku,dál nevím co s tím.
Tak tuto odpověď budu muset ukázat manželce, protože mi nevěří, když to chci ušmiknout a moje odhodlání s tím neco udělat mi hatí.Díky za podělení se o zkušenost.
Souhlasím, zkracujte výšku, stříhejte strany, samozřejmě to doroste a obroste.
Jen je dobré opravdu stříhat každý rok a když jsou velké přírůstky, tak dvakrát do roka.
Můj soused má s mojí hranicí řadu tůjí, už má velké přírůstky a čekám každou chvíli, že se do toho pustí, protože potom chodí i ke mě sbírat spadlé větvičky. Má ten plot alespoň 20 - 25 let a řezal mnohdy hodně do dřeva.
Tak jak bude šmikat, tak dám echo, ale v těch vedrech se mu asi moc nechce.
Připojuji se s dotazem!
Kdy je nejlepší to stříhat? Je to jedno, nebo na podzim, jaro... teď? Děkuji
Ve vašem případě myslím kdykoliv, protože to je velký zásah, ale klidně nyní, protože se to může ještě do konce vegetace trochu oživit, Jinak se to stříhá každý rok, když to trochu přeroste nějakou linii, kterou jsme založili. Já stříhám živé ploty dvakrát ročně. Prvně to vychází někdy koncem jara a podruhé před zimou, tak asi konec října. Také záleží, jaká dřevina je použita. Já mám převážně živé ploty z Ptačího zobu a ten roste rychleji. A stříháme do tvaru lichoběžníku, kvůli světlu, aby dobře obrůstal i od spodu. To znamená, nahoře o něco užší než dole.
Klidně od teď asi do půlky září, i o něco později, určitě ne v době mrazu. Problémem je to velké sucho, je lepší, když je vlhko. Takže času dost a můžete klidně vyhlížet deště, do půlky září snad ještě nějaké přijdou. Dejte si pozor na stříhání z boku, protože větvičky neobrůstají na starém dřevě a nevypadá to pěkně, i když strom přežije, takže tam určitě stříhat pravidelně, z vrchu to není až tak vidět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.