Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moderace diskusí je žádoucí, rozhodl soud

Od: admin® odpovědí: 13 změna:

...Konstruktivní kritika ano, vulgarity ne

Podle místopředsedy Městského soudu v Praze Jaromíra Jirsy ale nemají takové příspěvky na internetových diskusích co dělat. "Provozovateli serveru musí být zřejmé, že vulgární příspěvky se mohou dotknout dobré pověsti právnické osoby. Přirovnávání k domácímu zvířeti a hrozba likvidací nejsou hodnotícími soudy, které patří do demokratické společnosti,"prohlásil soudce Jirsa. Poukázal přitom také na to, že si někteří uživatelé v podobných vulgárních příspěvcích libují a využívají prostředí Internetu jako prostředek pro kompenzaci různých komplexů. "Značná část populace si pod rouškou anonymity vybíjí na Internetu své mindráky. V tuzemských poměrech se stalo národním sportem bez jakékoli odpovědnosti používat na Internetu hrubé výrazy. Kam se úroveň internetových diskusí v České republice dostala, to nemá v civilizované Evropě obdoby."

lupa.cz/...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Nemohu než souhlasit.Před časem jsem se zúčastňoval na jednom známém serveru odborných diskuzí a stal jsem se terčem urážek a napadání od členů jedné komunity serveru,který je tímto znám na Webu.Obsadili jednotlivé diskuzní rubriky a stal se z toho kanál.Musím uznale konstatovat,že se tyto diskutéři tady zatím neobjevili,díky adminům.

JABRAKA

sebod*

Sem na Poraďte jsem zabrousila náhodou tak před půl rokem.A čím více poznávám zdejší diskutující, tím více smekám. Čtu i odpovědi na otázky, o kterých vůbec nic nevím. A to jenom proto, že z těch rad dýchá snaha pomoci, občas i ta nějaká vtipná poznámka*haha*.. Jste tu skoro všichni SUPER .A je třeba tento stav udržet. Prudiči a hulváti ať si jdou jinam...*stop**bezim* Všem krásný den plný sluníčka *hej*.

repak*

Jabrako, ale ono je vše dvousečné. Je fakt, že v článku nebyly zveřejněny přesné formulace, ale ono se taky může stát, že Vás někdo zjevně podvede, Vy to někam napíšete a moderátor to kvůli slovu "podvodník" bude muset smazat. Pro ztrátu dobré reputace ale stejně stačí, aby to někde viselo chvíli, a už se toho nezbavíte.

Internetová fóra spíš beru jako odraz stavu našeho občanstva. Občas je to žalostný pohled.

jarmik*
hodnocení

0x

Neznám detaily té věci, ale co jsem pochopil hlavní body rozhodnutí, tak s nimi souhlasím:

- kritika se mazat nemusí,

- vulgarity a výhružky násilím se mazat musí a

- i když se to nesmazalo, tak nepřiznali zadostiučinění, pokud byl napadený kontroverzní.

Mně nadávky na webu chybět nebudou. Internet postupně přebírá funkci hlavního média, už to není undergroundová legrácka. V novinách se taky sprostě nenadává ani nevyhrožuje násilím.

doplněno 18.03.10 10:48:

Na svém blogu jsem se s vulgaritou setkal naštěstí za ta léta asi jen jednou nebo dvakrát. Neváhám ani vteřimu a takové výblitky okamžitě mažu a uživatele banuju.

hodnocení

právě, že všichni včetně mě se těšili na tenhle soud, který by konečně určil směr. Soudce se z toho vyzul šikovně a v ničem nám nepomohl. Stále není jasno, jak moc se musí kritika mazat resp. jak moc musí poškozený provozovateli dokázat, že není oprávněná.

Můžeme se tedy těšit na další soud, který jistě časem bude a konečně budeme vědět jak se chovat. Jen doufám, že u toho soudu nebu já :)

repak*

Hodíme test: my tady začneme pomlouvat Tebe a Ty se sám zažaluješ. Jdeme na to? :)

jarmik*

Možná jsem to jen pochopil špatně, ale já jsem si z toho vzal, že soud řekl celkem jasně, že nikdo nemusí mazat věcno kritiku a názor, tzn. když někdo napíše "firmu XY neodporučuji, mám s ní špatnou zkušenosti, protože mi to a to podělali a pak byli arogantní."

Ale musí se smazat, že "firma XY jsou svině. pojďme se tam ve středu sejít a vymlátit jim hokynářství".

A navíc, i když se to náhodou nesmaže a vypadá to, že ty nadávky byly celkem namístě, tak stejně žádné zadostiučinění v penězích nedostanou.

Dle mého provozovatel média se nevyhne právním věcem, noviny na jsou na to zvyklé.

Osobně, kdybych provozoval web, tak bych nedovolal žádné anonymní příspěvky. Kdo se podívá na můj blog, tak vidí hned v záhlaví, že to myslím vážně. Naprosto chápu, co udělaly třeba Lidovky a přesně tak bych to udělal též. To je jediná udržitelná cesta.

Tady máš k tomu jeden dobrý článek:

diit.cz/...

lidus*
hodnocení

0x

jsem pro, oni si totiž někteří stále pletou demokracii a svobodu slova.

hodnocení

0x

jsem pro, aby sprostá slova pan moderátor (tedy skvělý moderátor Pavel) nahradil tečkou, křížkem.

Jak již někdo nade mnou napsal, je to ukázka jaký jsme lidi.

Kdo pise slusne, tak toho se to nedotkne a kdo neslusne, tak toho to nezastavi.

A popravde receno, obcas se nejake to prisprostlejsi slovicko vylozene hodi.

Snad sme rozumni lide (alespon vetsina), aby sme se s nejakym tim sprostym slovem vyrovnali a nedelali z toho tragedii...

Jinak proti moderovani diskuse nic nemam, ale to musi byt vylozene osviceny moderator. Aby prave nevysiloval kvuli kazdymu hov... vlastne blbosti (zrovna sem by se to slovicko tak pekne hodilo), ale aby se spise zameril na prispevky s nulovou vypovidajici hodnotou. Cili takove neprispevky. Napriklad, kdyz nekdo napise, ze tahle kuchyne stoji za hov...(a zase se to sem hodi).

A ze je to ukazka jaci sme lide...mozna ze je, ale nebudeme si prece hrat na neco, co nejsme, ze? To by bylo navic pokritecke. Takhle je to leda tak sproste.

třeba neslušná je diskuze na: forum.straznici.com/...

tam je většina huvátů.

vesnach*
hodnocení

0x

Pokud je zakon nejasny, musi si ho vyresit administrator sam. Pokud mi nekdo napise, ze jsem krava a ja pozadam moderatora o to, aby handlivy prispevek smazal, mel by to udelat. Jinak bych to nijak nesablonkovala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]