Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se n-dash mění v podtržítko?

Od: kartaginec® odpovědí: 7 změna:

Zdraví,. neví někdo (pravděpodobně admin). proč se vložená pomlčka (ne spojovník, prostě n-dash) po vložení mění na podtržítko? Dlouhá pomlčka (m-dash) to nedělá, ale vložím li pomlčku ať přes Omega , nebo třeba jeko alt 0150, v textu, který vidím, se mi objeví správně, ale po vložení je tam podtržítko.

Napíšu:

- (spojovník), _ (pomlčka, mínus, n-dash). — dlouá pomlčka (m-dash) _ (podtržítko). "dolní pomlčka")

Přiložím snímek obrazovky, aby bylo jasné, co vkládám, a schválně, co se objeví.

Proč se n-dash mění v podtržítko?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cuca*
hodnocení

0x

- pomlcka

doplněno 07.04.14 14:02:

Pardon, to je spíš ten spojovnik *hi*

hodnocení

To je spojovník neboli tiret či divis, ne pomlčka. Ten mne netrápí.

vypadá to na sofistikované sluneční erupce, které prohodily nějaké nuly a jedničky. Bude opraveno manuálně. Pozná někdo, že to nebude ndash ale pomlčka? :)

hodnocení

Díky, ale je to zapeklité. Což n-dash od pomlčky nepoznám, dokonce bych řekl, že je to totéž, ale teď se mi pomlčka sice nemění v podtržítko, ale v divis, což je dost k poznání. Ale jako nouzové řešení je to epší, než kdyby tam bylo to podtržítko, holt typografové přijdou zkrátka.

- (pomlčka), _ podtržítko -divis — dlouhá pomlčka

Proč se n-dash mění v podtržítko? #2

ztratil jsem se v textu, ale ndash je vyřešen (nemění se na podtržítko)... takže ok? :)

doplněno 08.04.14 13:58:

dyš já v tom rozdíl prostě nevidím a nepoznám *smich*

hodnocení

Jak říkám, lepší než niic. Nemění se sice v podtržítko a to je dobře, ale pomlčkka z něj také není, je z nej spojivník. Holt osud.

doplněno 08.04.14 13:44:

spojovník neboli divis neboli tiret.

doplněno 08.04.14 13:53:

Po pravdě řečeno, teď jsem pátral po názvosloví a s tím slovem tiret mne uvedli do zmatku, někteří tvrdí, že je to totéž jako spojovník, jiní to popírají. Ale: Spojovník je třeba - pokud to dané písmo umožňuje - důsledně odlišovat od pomlčky, protože jejich funkční význam je dosti odlišný: zjednodušeně lze říci, že pomlčka patří mezi slova, spojovník mezi části slov.

hodnocení

No prostě _ pomlčka je delší (prostě n-dash, abych použil divis). Tady jsem ji simulloval pomocí podtržítka v horním indexu, je-li z toho jasné, oč jde. V mém posledním příspěvku to nebylo jasné ve zobrazeném textu, ale ve snímku obrazovky. No ale konec konců psací stroj to vůbec nerozlišuje, tak se s tím smířím i zde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]