Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

VÍTEJTE NA NOVÉM SERVERU, hurá!

Od: admin® odpovědí: 24 změna:

Tak jo, plánovaný výpadek byl kvůli přechodu na nový server po 3 letech. Další bude zase za 3 roky v tuhle dobu pokud se nestane něco zvláštního a nebude to dřív.

Nový server je podstatně rychlejší ve všem - CPU, lepší disky, 3x více RAM atd... brzký čas ukáže jak se to projeví a jestli bude Poradte.cz zase o chlup rychlejší. Přál bych si, aby ano! :)

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Admine, napiš nám HW konfiguraci toho nového serveru, ať můžem závidět :D

doplněno 10.01.13 20:02:

jinak, připadne mi že opravdu rychlejší je! ;) gratulace k novému serveru :)

hodnocení

cokoli vymyslíš, tak tenhle je nejméně o polovinu lepší! *smich*

doplněno 10.01.13 20:03:

počáteční rychlost je jistá, protože není zašvihaný systém, který se i několik měsíců/let nemusí restartovat, i když je to Linux. :-D

ben®

Dobrý den, tak Linux je dobrá volba a pro server je ideální. Je to "držák" a "rychlík".

Raději hned přidám omluvu všem od Windows, protože nechci prudit. Zdravím!

hodnocení

0x

Tak nám držím palce!*palec*

hop®
hodnocení

0x

A nezapomněl jsi do potřebné konfigurace nového serveru zahrnout i kapacitně dostačující buffer na trička? ;)*smich*

mowla*

REG-AL v. 2013 release 007?

*smich*

hodnocení

0x

No tak s tou rychlostí bych si dovolil nesouhlasit. Kolikrát tady vložím dotaz, a než mi někdo odpoví, tak se načekám *smich*

hop®

Ernie: nesouhlasím, já pokud mám nějaký problém, tak sem juknu a většinou je tu problém už dávno vyřešen! :-P*smich*

lidus*

ernie-pokud potřebuji rychlou radu např. s počítačem řeknu manželovi jen zeptám se kluků na poraďte a odpověď mám dřív než on najde šroubovák a kleště nebo knížku jak se co dělá.

petr123*
hodnocení

0x

Co jsi zvoli - vlastní / pronajatý / virtual?

My měli vlastní ale po pár letech jsme přešli na pronajatý - cena je podobná, je to bez starostí o stav hardware a dá se snadno upgradovat aniž by člověk musel jezdit přes půl republiky do serverovny.

hop®

Admin už dávno hlásil, že má svůj, že nikdo nebyl schopný splnit jeho provozní podmínky za rozumnou cenu... :)

luke237
Neni mi dost jasne, na co jsou potreba v novem serveru "diskY". Prece tak velka databaze to byt nemuze (odhadem tak radove do 10GB + par GB na obrazky). *sok*
mowla*

Ty disky bych si lajsnul odhadnout - předpokládám, že datové disky jsou v poli, hádám na RAID5 či 6 (možná 1)... :-D Nejde jen o velikost dat, ale i o rychlost a bezpečnost...

BTW - jen DB uživatelů bude mít rezervovány nejméně jednotky GB (otázka je, v jaké struktuře)...

doplněno 10.01.13 23:39:

Mimochodem - Admine, všechno nejlepší k serverovým ´narozeninám´, zatím ;) to jde... ;) :-D

doplněno 11.01.13 00:05:

Luke237: SSD na (předpokládám) SQL DB? - proboha, proč?

luke237
SSD hlavne kvuli pristupove dobe a rychlosti prenosu. Dale pak spotreba, zabrane misto v serveru, ...
mowla*

Mno - nechci - v žádném případě, zakládat nějaký flame... ;) A ani nepředpokládám, že by Admin měl server a pole v racku - i když ani to není vyloučeno... :-D Třeba se nám Pavel pochlubí... ;)

Asi jsem mírně profesionálně postižený, ale na serverové platformě uvažuju zásadně autonomní (externí) pole s vlastním OS/SW a zřejmě i UPS - spotřeba ani velikost nesmí být na úkor bezpečnosti (třeba HotSwap je samozřejmost), dostupnosti a reálné komunikační rychlosti po několika kanálech (varianta několika serverů připojených k poli nebo naopak několika polí k serveru nebo ´mix´ je taky jasná). Nemluvě o snazším servisu - třeba zálohování.

Automaticky uvažuju i o SQL DB, pro kterou jsou SSD naprosto nevhodné (mají omezený počet zápisů) - tyto databáze nejsou statické, data nějaký Engine udržuje v ´živém´ stavu - trvalá (re)indexace, třídění (je to, jakobys na discích téměř trvale pouštěl defragmentaci).

Třeba se nám Pavel pochlubí... ;)

luke237
Aniz bych vedel neco o konkretnim HW reseni tohoto serveru, tak bych si tipl, ze je umisten nekde v komercnim kolokacni, centru. Pak je rozdil platit za 1U (server s internimi HDD/SDD) nebo za 5U (1U server + 4U RAID). OK, jsou i mensi RAIDy nez 4U ...
O diskuzi (ne)vhodnosti pouziti SSD pro (SQL) DB si neco rad prectu. Ziji v domneni, ze "toceni" zapsanych bunek na SSD a udrzovani hlavnich (casto menenych) tabulek v RAM, bylo jiz davno vyreseno.
Jak jsem ale psal, rad se dozvim neco noveho.
mowla*

"točení" zápisů na SSD - jo, přesto je životnost SSD vůči klasice (na počet zápisů) někde jinde (řádově, ne o pár desítek %) - navíc je rozdílné, jak je řeší různé OS (resp. FS)...

udržování tabulek v RAM (pokud možno) se ´řešilo´ vždycky, RAM má (opět řádově) rychlejší přístupy - přesto se zápis DB na discích neustále mění...

Jak píšu - nechci zakládat flame - počkal bych... ;) - prozatím - ´za mne´ - SSD na relativně statický záznam (OS, programy) určitě ano, na datové disky furt doporučuju klasiku...

hodnocení

koukám, že Vás to všechny uchvátilo :-D

Server je pronajatý. Disky jsou 2x SAS, zrcadlení. Zálohování je externí. Spousta RAM na cache. Na tomhle serveru neběží jen poradte.cz ale i moje jiné projekty. Poradte si z něj ukousne tak 40% z celkové vykonané práce.

Celkově je server hooodně naddimenzovaný a běží skoro na volnoběh, což dává jistotu stability pro tolik populární DDOS útoky, které už i tu párkrát byly.

Na zbytku se dohodněte společně. *smich*

hop®

No, nevím, jakej má Admin server, ale kvůli spolehlivosti se občas používá mirorring, to je kapacita krát dvě...

luke237
Ten mirroring beru. Jinak uvazovat do serveru, kde je potrebovat maly diskovy prostor, o necem jinem, nez SSD, je blbost.
tomasgulas

No Hope, mirroring je sice zrcadlení, takže 2x3TB disky budou mít výslednou kapacitu 3TB, kapacitu sčítá stripping. Ale já vím, Ty jsi myslel RAID 10, Ty filuto *smich*

luke237
Hop to ma spravne :) Myslel opravdu jen RAID1 (mirroring) kvuli zabezpeceni dat, kdyz jeden disk lehne. Ta kapacita je vice nez dostatecna, nepotebuje ji zdvojnasobovat. Na druhou stranu tahle konfigurace stale trpi tim znamym problemem jednoho disku - pomala pristupova doba a z toho vyplyvajici zmensena prenosova rychlosti pri nahodnem cteni.
tomasgulas

"to je kapacita krát dvě..."
Dá se to pochopit oběma způsoby.
"Na druhou stranu tahle konfigurace stale trpi tim znamym problemem jednoho disku - pomala pristupova doba a z toho vyplyvajici zmensena prenosova rychlosti pri nahodnem cteni."
Tak to je mazec. To si vyvěsím v práci Pominu drobnosti, jako je citelný rozdíl v HW RAIDu, softwarovém a fake RAIDu (konkrétně rychlost může být mnohem rychlejší u softwarového než levného HW), přeskočím kvalitu algoritmu jednotlivých OS, ani se neotřu o UNIXové RAIDové drivery, jako geom_mirror s load balancingem a round-robin algoritmy, s možností alternativních optimalizací, jako třeba:
spinics.net/...
... a co mi z toho plyne? Že si odpověď výše pověsím na zeď
Nic ve zlém, zvedl jsi mi náladu a to se cení.
tomasgulas

Zmizeli mi smajlíky... :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]