Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ananas v Lidlu, změna ceny za kus na kg

Od: tomkk® odpovědí: 14 změna:
Jen bych rád upozornil ty, kteří to třeba přehlédli, že Lidl před časem změnil označení ceny u ananasu. Dlouhé roky, co pamatuji, udával cenu za kus. Nyní je cena cca stejná, ovšem malými písmeny už je uvedeno "za kg". Většina nás účtenky asi moc nekontroluje, tak to může lehce přehlédnout. Osobně je mi jedno, jestli je cena za kus, nebo kg, ale změnit to bez upozornění mi přijde trošku sprosté.
prahain.cz/...

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vždyť je to v letáku jasně uvedeno, jestli se jedná o cenu za ks nebo o cenu za 1 kg. A je to tam napsané i na cenovce v obchodě. Že jsou lidi líní číst leták i cenovky, a pak se diví, to není můj problém, ani problém Lídlu.

hodnocení

Kde píši o nějakém letáku?

@anzionka Je to problém Lidlu a docela vážný. Spotřebitelská smlouva nesmí obsahovat "překvapivé" ujednání. Jinak je neplatná. Ve všech obchodech se ananas prodává výhradně za cenu za kus. Jednotlivé plody mají visačky s čárovým kódem. Jen v Lidlu nejde načíst. Také jsem se s tím setkal. Zavolal jsem obsluhu a ananas vrátil. Jsou ale lidé, kteří používají obsluhované pokladny a na podraz příjdou až doma.

A co je překvapivé na tom, že je u toho ananasu cenovka, u které je uvedené, že cena je za 1 kg produktu? To samé je uvedené i v letáku. Překvapivé je spíše to, že lidé neumí nebo nechtějí číst cenovky a letáky.

Je to naprosto shodná situace, jako třeba když někdo napíše do smlouvy drobným písmem neobvyklý závazek nebo neobvyklou pokutu. Také už nelze oponovat tím, že si zákazník měl smlouvu dobře přečíst. Ananasy se obvykle prodávají za cenu za kus, což i tady zákazníkovi potvrzuje visačka s čárovým kódem. Zboží s čárovým kódem se nikde neprodává na váhu. Zákazník není povinen číst neobvyklé sdělení na cenovce.

mudrsova
No vidíte a ja treba netuším, jestli se ananasy prodávají na kus nebo váhu. Takze pro mne neplatná neni a pro vás je? To je nejake divné,ne?

hodnocení

0x

Také se přikláním k tomu, aby byl ananas na váhu. I když v přepravce povětšinou bývají podobně velké kusy.

Ale cenovka by měla být jasná a zřetelná, velkými písmeny za 1 kg.

Dobrou politiku mají v Globusu, kde na ploše najdete automat, který ananas odřízne nahoře i dole, ořízne slupku, naporcuje na kolečka anebo kostičky, podle toho co si navolíte a nasype do velkého kelímku. Víčko si už dáváte sám.

A hlavní benefit je, že vidíte barvu (pěkná žlutá je dobrá) a tím pádem zralost.

A je to doma bez práce a nepořádku.

Cenově to vychází stejně, jak za kus tak do kelímku. Možná za 79 korun? Brala jsem ho na jaře, tak už nepamatuji přesně. Nyní je plno ovoce a zeleniny ze zahrádky, tak až zase okolo vánoc. Ale doporučuji.

hodnocení

A co když se vám barva nelíbí, to si kelímek nevezmete? ;) Nepředpokládám, že běžně spotřebujete víc jak jeden ananas.

Ano, dá se to.

U přístroje je stolek s drceným ledem a tam jsou někdy 2 - 3 kelímky připravené dopředu, pro toho, kdo to neumí obsluhovat, nebo nemá čas čekat. I když to je hotové za chvíli a ani obsluha není náročná. Anebo si můžete vybrat z přepravky svůj ananas a ten si pokrájet. A pokud vidíte, že je nezralý = světlá barva, skoro do bíla, tak se kelímek dá na led a neberete si ho. Není na tom nic jiného, než co by udělal zaměstnanec. V tom ledu je i napíchaná pomerančová šťáva v lahvičce, to je zase druhý automat, kam si dáte pomeranče, přístroj rozkrojí a vymačká. Ten jsem ještě neobsluhovala, ale jen se dívala. Lze v Praze v Čakovicích a na Černém Mostě.

Jednou jsem brala kelímek pro sebe a druhý pro známého, který nemůže chodit.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, ananas kupuji a mám rád pouze jako kompot v plechovce, protože nechci kupovat ten okolní zbytek, který něco váží a pak se okrají do odpadu. Takže cenu nesleduji a kdyby to mělo být to hlavní téma za poslední týden, tak bychom se tady měli krásně. Je to zástupné téma odvádějící pozornost od daleko důležitějších události, které nás zavalí až nesnesitelným blahobytem . Zdravím!
doplněno 09.11.25 18:24: tomkk - i já jsem chtěl jen upozornit, že čistý ananas (už bez odpadu) lze koupit i v plechovce. Vy nevíte, co je plechovka, že se na to ptáte? Do Brna tento druh obalu (plechovka/konzerva ještě nedorazil?
hodnocení

Dêkujeme vám bene za hodnotnou informaci, že kupujete ananas v plechovce bez toho "okolního zbytku" (a co plechovka?). Samozřejmě, že toto není "hlavní téma tohoto týdne", pouze jsem chtěl upozornit ty, kteří by mohli naletět. Ani si nestěžuji na princip účtování za kg, pouze na to, že díky této neoznámené změně, díky které nyní Lidl při stejné zdánlivé "cenovce" prodává ananas až 2x dráž a kupující uvyklí na cenu za kus to nemusí postřehnout, jak ostatně potvrzuje i článek v odkazu.
Mimochodem, které téma je zde to "hlavní"? Jak zúžit halenku, jakou jsme měli nejextrémnější spotřebu, nebo danění příjmu rozozhodčího? :)
Pokud máte na mysli něco z domácí, nebo zahraniční politiky, tak oba víme, že tato témata se zde moc netolerují.
No a pro vaši info, ananas občas kupujeme na výrobu ovocných placek. Manželka ananasové miluje.
No nejenom ta plechovka, ale i ten nálev uvnitř.
ben®
mettaxa - máte pravdu. Na ten sladký nálev se vždy těším asi víc, než na ten ananas .

hodnocení

0x

@tomkk - ovšem malými písmeny už je uvedeno "za kg"... změnit to bez upozornění mi přijde trošku sprosté.
Ale to není "vina" Lidlu, ten uvedením ceny za kg povinnost splnil a zákazník si ji má zkontrolovat, ne spoléhat na to, že když to bylo X let tak, bude to pořád stejně. Přijde mi to podobné jako když někdo jezdí trasu "po paměti", pak se změní dopravní značení a on se cítí být "neoprávněně pronásledován" za přestupek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]