Nejste přihlášen/a.
Tohle mě dnes opravdu překvapilo. Poradte.cz je mezi weby, na které se loví oběti. ![]()
Já to pochopil tak, že admin dostal email od nehodných lidí, kteří posílají podobné emaily, aby nešikovný příjemce emailů kliknul na ten odkaz a tím začala práce na oblbnutí někteřých, kteří skočí na špek a klidně pošlou peníze někam..
Začne to tím, že odpoví na uvedený email. Podobné emaily mi chodí několikrát do týdně.
---------------------------------------------------
⚠GOvěřeníMpřístupuok8vašemuhúčtu7jeZvyžadovános
?LE-mail8:jxxxxxxxxxxxxxxxxxx
?KČaso:308/02/2025 11:31:41 pmA
DobrýYdenK,Q
BěhemxrutinníxkontrolyFjsmeUzaznamenalitpřihlášenílzrneznáméhohzařízeník.3
ProPzajištěníDvašíWochranyGjeunezbytnéxprovéstQověřeníkidentityZ veazabezpečenémsprostředíx.l
PokudltakUneučiedojde5kLdočasnému omezení přístupurdoJúčtuD.E
Tentombezpečnostnívkrokapomáháwchránit9před3neoprávněnýmWpřístupem4 aDzneužitím údajů9.R
Pokračujte1kliknutímSna1tlačítkojnížeuaTdokončeteEověřenít.e
xxxxxxxxxxxxxxxx
U nás v práci jsme ještě dál... něco podobného posílá rovnou IT a kdo se nachytá (klikne) má povinný kurz bezpečnosti ![]()
Kdysi ve škole šli na opačnou stranu a sami tyhle mejly rozesílali. Když se platnost hesla zkrátila z věčných časů na rok. Samozřejmě jsem to vyignoroval a heslo mi propadlo. Pak běžela nějaká lhůta na jeho obnovu, během které se dalo obnovit, ale někteří to zjistili až poté a museli pro nové heslo někam na výpočetní středisko.
Ale to je se všemi takovými výzvami, my takové výzvy neposíláme, ale pokud je pošleme, vy musíte poznat, že je to skutečné a ne fišing. To už tehdy (mohl to být tak rok +-2005) byl fišing známý pojem a samozřejmě jsme před ním byli varovaní.
Nutno říct, že před dalším vypršením hesla už neposílali mail s klikacím odkazem, ale jen že je nutné si ho změnit na osobní stránce.
je to klasický podvod, který cílí na uživatele, že na jejich místě kde se vyskytují dochází k expiraci hesla a nabízí kliknutí na podvodné stránky, kde po vás budou chtít původní heslo popř další věci a ukradnou vám účet na poradně.
Důležité je dodat, že obvykle se podvodný mail tváří tak, že jej odeslal někdo důvěryhodný, v tomto případě @admin, ale ve skutečnosti to tak samozřejmě není. Osoba v mailu uvedená coby odesílatel nemá jakoukoliv možnost proti tomu něco dělat. Tedy krom varování potenciálních obětí podvodného mailu...
Cílem pravděpodobně není získat přístup k účtu na poradně, ale vylákat heslo. Kdo se na to nachytá, bude mít nejspíš stejné heslo i na mail, a tam už útočník může získat i důležitá data.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.