Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč vše svádět na trolling?

Od: denny276® odpovědí: 31 změna:
Dobrý večer drazí rádci. Poslední dobou si všímám mnoho komentářů druhu "to je troll, nekrmte trolla, trolling,...", nebo poznámek, že otázka je výplodem chatbota. Doba jde vpřed, internet je k dispozici téměř všude, ale proč hned reagovat takto? Vím, že máte různé prostředky, jak poznat kdo z jaké země píše, z jakých adres apod. Lidé mají různá vzdělání, různé zkušenosti. Ale jsou i ti, kteří to nemají nebo jsou prostě příliš mladí. Samozřejmě, u některých otázek si také klepu na hlavu, ale buď nereaguji nebo se zkusím vcítit do role tazatele. Chápu, že zde musíte udržovat pořádek a lehce zde dění korigovat. Ale když se podívám na chování některých rádců nebo na výše zmíněné zahazování do trollingu, nechtěla bych být na místě tazatele, který je třeba dospívající a položená otázka ho opravdu trápí. Občas přece neuškodí být trochu víc tolerantní, nebo se vyjadřovat rovnou k věci. Občas by mě zajímalo, co vás k těmto závěrům vede? Děkuji a přeji hezký večer.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Já v tom vidím takový trochu anachronismus. Pamatuji začátky internetu u nás, kdy byl na vytáčeném připojení a taky patřičně drahý - já se k němu dostal profesně a dá se říct, že na tu dobu vzpomínám velmi, velmi rád. Internet a různá odborná fóra byly úžasnou studnicí informací a obecně byl internet takový trošku výlučný klub. A už tehdy se začali projevovat (i když velmi vyjímečně) lidé, kteří se bavili zlomyslnostmi - neboli trollové.

Problém dneška je ale v tom, že internet je všude a naprosto dostupný, takže se na něj dostanou i jednici, jejichž IQ nepřesáhne aktuální venkovní teplotu - ale, bohužel, i tento deficit není natolik velký, aby nedokázali použít klávesnici a myš. Jinak řečeno - jejich chování se naprosto vymyká pojmům, jako je netiketa - ostatně - většinou ani netuší, o čem ten pojem je.

A takoví jedinci jsou pak často námi, zkostnatělými snadno zaměnněni za trolly, protože náš nedostatečně progresívní pohled na současný svět není schopen přijmout, že jsou prostě takoví jedinci s disfunkcí oné hmoty mezi ušima a že to tutíž nemusí být zlomyslnost, nýbrž něco daleko prostšího.

hodnocení

Já Vám rozumím. Ale když vidím, jakou úrovní vzdělání a výchovou z rodin jsou dnešní děti (cca 11-14 let) obdařeni, tak se opravdu nedivím pokládání, pro nás divných, směšných, vymyšlených, ... dotazů. I když, neschopnost zamyslet se, mě také irituje. Děkuji za Vaši odpověď ;)
jim
Ok boomer, internet omezil na klávesnici a myš a srovnává iq s venkovní teplotou. Hmm. Myslím že člověk s iq i 50 by sotva byl schopen natrolit dotaz. Ten bude rád že sám bez dopomoci dýchá

To Denny - přesně ! Od výchovy a výuky se vše začíná odvíjet. Mám trochu srovnání - sestra žije v Georgii a tamnější školní systém jde přesně opačnou cestou, než ten náš. Zhruba je to o tom, že po každoročních poměrně náročných testech nabízejí úspěšným žákům postup na elitní, často už profesně zaměřenou školu a podporují žáky, kteří chtějí a umí dobře studovat. U nás - školství je personálně už tak značně zdecimované, protože už mnoho let se u nás pěstuje kult žáka

tydenik-skolstvi.cz/...

což prostě spousta učitelů a profesorů nebylo schopno ani ochotno akceptovat a ze škol odešli. No a inkluze - to už je jen taková rána z milosti. Možná to někde funguje jinak, ale protože máme v rodině mnoho učitelů, vím, že je to hlavně o tom, že inkludovaní si bez ostychu dělají v hodině co chtějí, asistenti jsou pro učitele spíše rušivým prvkem, než pomocníkem pro inkludované a většinou to totálně zbourá jakoukoliv výuku , protože i běžní žáci necítí potřebu, ani motivaci se cokoliv učit, když inkludovaní nic nemusí.

Já jsem se s touto situací celkem srovnal, protože pro mě je to - paradoxně - značně výnosné. Dělám totiž sevis nábytkářsých technologií , dříve byla truhlařina hodně o manuální zručnosti a pečlivosti, jenže obého se absolventům krutě nedostává, takže firmy jsou nuceny tento handicap řešit novými, často automatickými a robotickými technologiemi - já to shrnuji do lapidárního ,,Když je někdo gramlavý, tak je nutné postavit ho k mašině, u které jen mačká zelený čudlík- a ona to udělá za něj´´ Ale i to prochází vývojem. Když jsem před lety začínal, zaškolovali jsme pracovníky, kteří si většinou vystačili s úvodním školením. To už dáááávno neplatí. Dnes při zaškolování akorát tak čučí do mobilů, nedělají si absolutně žádné poznámky, prostě ignorace. Jenže - pak nastane okamžik, kdy mají sami obsluhovat linky a x-milionů - a ono to jen tak samo od sebe nejde. Takže se školení často i několikrát musí opakovat. A to je pro mě hodně výhodné, protože úvodní školení je v ceně strojů a i já za to mám menší sazbu, tak opakované školení je už naplno placené zákazníkem - což vychází na deset i patnáct tisíc Kč denně. Takže za mě dobrý :)

Ovšem díky tomu vím, že to, co mnohým mým kolegům a evidentně i místním rádcům často připadá jako záměrný naschvál jím ve skutečnosti vůbec nemusí být. Je to často o tom, že dotyčný tazatel je skutečně produktem výše uvedeného vzdělávacího systému se značně zakrnělou hmotou za lebeční kostí.

Proto jsem zmínil i ono IQ. Dle Garndera existuje 8 druhů inteligence a je evidentní, že mezigeneračně dochází k značnému odklonu od dřívějších měřítek. Příkladem u nové generace je bravurní ovládnutí např mobilních technologií - ale naprostý deficit zručnosti, často i základní životní situace jsou totálním úskalím. Všichni chtějí na SŠ , ideálně VŠ ovšem takové, kde po nich nechtějí příliš úsilí, nedejbože se něco učit. No a pak se hroutí z toho, že zaplatí balík elektrikáři, protože si nedokáží vyměnit takřka ani žárovku, stejně jako třeba nechápou, proč mají platit ranec, když si nedokáží u auta ani vyměnit píchlou gumu.

21.08.23 10:30
hodnocení

3x

Netroll!

tyler
hodnocení

3x
"Proč vše svádět na trolling?"
Protože tato poradna funguje jako taková veřejně přístupná nástěnka pro dotazy v přízemí ZŠ. Dotazy může položit kdokoli. Všimněte si, v kolika starých příspěvcích jsou barevně odlišeny odpovědi - tazatel si zároveň hraje i na rádce, zpravidla dalším provokativním/kontroverzním názorem.
Díky rozumným lidem, jež zavedli tento systém (admin?). Dokáže totiž zpětně jakýkoli příspěvek obarvit a tím pádem poukázat na potenciální nekalosti. A že je těch dotazů, kdy si tazatel i sám odpovídá, mraky. Tak či tak se domnívám, že jde o jedince, případně pouze pár jedinců, jež zde toto chování vykazují a dožadují se nějaké pozornosti trollícími příspěvky. Všimněte si třeba, že dnes je, co se týče trollů, "čisto". A pak přijde období (o pár dnech), kdy se těch podezřelých dotazů objeví nezvykle mnoho. Pokud se jedná pouze o nudící se děti, přesto třeba fungující organizovaně, vem to čert. Třeba se zrovna nudí u babičky na chatě. Pokud však dotaz/příspěvek píše dospělá osoba (nebo to lze předpokládat), nevidím nic špatného na tom tu a tam poukázat na "potenciál trolla", protože motiv trolla je pouze získat pozornost, nebo někoho vyprovokovat. Reakce na něj vás/nás může stát čas, který lze "utratit" jinde a lépe (myšleno u jiného dotazu, kde můžete poradit).
Taky jsem byl už několikrát obarven a to píšu stále pod stejným účtem. Není to 100%

tyler,

jak označit tazatele, který přijde jednou, položí divnou otázku, spousta poradců ani nepochopí, nač se ptá, někteří si dotaz vyloží po svém a odpoví, jiní na ně utočí, že to tak není, páč to je takto, další se přidají, k tomu třetímu, a tazatel se tu již neobjeví, za několik dní se řeší úplně něco jiného, nežli se tazatel zeptal...

Jen urazit, zesměšnit jiného...

tyler
Pro mettaxa: a není to "to druhé" obarvení, které upozorňuje na důvěryhodnost rádce (ti, co mají v dané kategorii dotazů velké hodnocení za odpovědi)? To je jinak zvláštní, navíc když jste registrován.
Pro milancukrar: moc nerozumím, zda-li konstatujete, nebo se ptáte, ale pokud někdo přijde s dotazem a ani se nehodlá vracet, příp. odpovídat dál k vyřešení dotazů, je právě velká šance, že jde o trolla a nevidím nic špatného na tom, napsat názor, že tak může být.
Vyloženě k (asi) otázce ,,jak označit..." - myslím, že by vlastně nebyl špatný nápad přidat možnost otázku označit jako potenciální trolling (třeba barevným otazníkem, vykřičníkem), aby to bylo ihned "z dálky" jasné a člověk by tak byl varován "zde se nejspíš jen plýtvá časem".
Vše je ale na adminovi, co je v jeho zájmu. Jemu nejspíš tito trollové "škodí" paradoxně nejméně - zvyšují traffic (v překladu "jak moc to tady žije")

jako potenciální trolling

jak to poznat a kdo to rozhodne...

Tylere nn byla to červená barva nebo zelená, teď si nejsem jistý. Stalo se mi to už asi 2x. Někdo se tam do mě kvůli tomu pustil - neprávem a ještě mě osočil, že si boduji odpovědi sám sobě - taky neprávem jen kvůli chybnému podbarvení.

hodnocení

2x

Podozrenie na troling mam vtedy, ak je pribeh vysperkovany detailami, ktore pre samotnu radu nutne nie su a posobia dojmom clanku z bulvaru, casto su to nejake so sexom suvisiace temy. Dalsi priznak je neochota odpovedat na doplnujuce otazky, aby sa dalo lepsie poradit.

Trolov je viac druhov, moj oblubeny je elektricky zamerany trol Monk, ktory sa len predvadza, aky je "expert" a nema slusne sposoby. Zaujimavy aj bol ten mlady muz, ktory sa chcel prestahovat za pracou do Kralovskeho Chlmca, kedze som z vychodneho Slovenska, tamojsiu situaciu dobre poznam a je to prave region, odkial kazdy uteka prec.

hodnocení

Děkuji. Samozřejmě rozumím, ale je třeba brát v potaz, že vyjadřovací schopnosti se liší jedinec od jedince, vnímám to okolo sebe i v běžném životě. Na tazatele, pokládajícího otázky o Chlmci (? nevím,zda se to tak skloňuje, předem se omlouvám) si vzpomínám, ale i já sama znám lidi, kteří se stěhovali do krajů, kde pes neštěkne, práce tam není, nikdo by se tam dobrovolně nestěhoval..., ale prostě je to tam táhlo. Jsem neustále v kontaktu s lidmi různých věkových kategorií, takže vnímám jejich chování, změny a rozdílnosti. Děkuji za Vaši odpověď ;)
Proč by se tam nemohl chtít přestěhovat? A to je právě ono. Někoho hned napadne troll a vůbec se nezamyslí nad tím, že je tady opravdu hodně lidí a někdo tam opravdu bydlet chce…a lidi chtějí a napadají je další šílenosti co vám přijdou absurdní, ale jim ne.
jim
Treba v Clmcu ma babicku, babu… podle jedné věci je hned soudit mi nepřijde moudré.

hodnocení

2x
Na tohle ať odpoví hlavně Cukrář, protože to jsou jeho nejčastější odpovědi a to i u normálně napsaných dotazů, které by klidně mohly být reálné.
spu

Můžou a nemusí. Je potřeba, aby tu byl někdo, kdo to pozná a zkušeně oddělí

Nikdo to nedokáže oddělit řádně a spolehlivě.

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, protože troll je zde použitelný, moderní výraz, který není urážka a tudíž neodporuje pravidlům poradny, i když by jej mohl nahradit výraz jiný, výstižnější a vulgární, ale ten by přes pravidla poradny neprošel. Zdravím!

nov
hodnocení

0x
Kdo ví možností se jeví hned několik. Může to být díky stářím jistá genetická onemocnění bohužel nemohu porušit zdejší pravidla jelikož místní moderátoři si myslí že " pan xx trpí... " je dle nich urážka a hned musí útočit i když to není text jako že "pan xx je starej a blbej má,,,,, nemoc a proto nemá žádná práva a neměl by zde být" co já především nepochopím proč zde chodí někteří kteří se chtějí jen rozčílit, dále by pomohlo zavést povinnou registraci naštěstí že SQL této stránky je děravý jako cedník a mohu si zkopírovat všechna data beztrestně. Shrnuto a podtrženo nudí se! Válku na ně! První válku a pak totalitu! Mají se až moc dobře!
jim
Tvá otázka je jako se ptát, proč Člověk bude sledovat zprávy, aby se rozčílil? :) dokonce ani s iq to mnoho nespuvisí. pouze s pozváním, zjistit že je sledování zpráv mě ve skutečnosti nicnepřinese, než tu blbu naladu :) Ale vezme to spolu, kterou mohu soustředit jinde. bohužel, 80% lidí k tomu asi ještě nedošlo :))
Jediný mě známý kladný účinek sledování zpráv je, pokud to potřebuji pro svou práci, nebo pokud chci mít témata k hovoru s jinými běžnými lidmi. společenská konverzační věc. podniková napadá jiný způsob, tak sem s nim!

vili
hodnocení

0x
Myslím si, že v tomto případě nastupuje i něco jako unavenost z odpovídání. Prosím, berte můj názor jako můj soukromý dojem.
Sám jsem občas na Facebooku párkrát odpovídal na otázky z profesní oblasti, kde se pohybuji, a i když vím, že člověk s dotazem je skutečný kolega, někdy bych fakt nejraději napsal něco ve smyslu, že je bezmozek a debil. Někteří lidé nemají jakoukoliv snahu položit dotaz dobře, srozumitelně a s určitou mírou snahy věc následně řešit. Neskutečně mě taky vytočí na první pohled nezájem o napsání textu s logickou myšlenkou, bez mnoha chyb, s podivnou diakritikou, které by absolvent základní školy měl být schopen částečně sám odhalit, kdyby si laskavě svůj text přečetl.
Když si uvědomím, že zde je v uvozovkách banda stálého osazenstva, která částečně funguje jako sociální síť, složená z lidí, kteří na rozdíl ode mě musí pracovat s lidmi z jiných oborů a na jiné mentální, sociální a vzdělanostní bázi, než jsou třeba sami, přijde rezignace a možná i podráždění mnohem rychleji.
A když si navíc vzpomenu na zdejší snahy o rozpoznání toxických dotazů, věřím, že občas se někdo skutečně domnívá, že jde o trolling, i když dotaz pokládá někdo vážně.
Beru to s rozumem, sám občas nejsem schopen pochopit, jak se mám ptát, takže takové odpovědi víceméně chápu. Pouze pokud by jich mělo být více, pak je na místě dát si menší pauzu, a pak se odpočatý vrátit.

hodnocení

0x

Třeba uživatel @diesel označil t uto mou upřímně a jasně položenou otázku za trolling, a ještě dostal nejvíc bodů.

jim
Ale poradil ti správně, začni studovat biologii. mravenec je příšerně lehkej, květy svaly stačí příšerně malý.Ono v malých rozměrech vše funguje tak trochu jinak, viz kvantová fyzika…
Rozměr a představ si třeba film válka světů s Tomem Cruisem, podle těch 100 let starého románu, tak by bylo naprosto nemožné sestrojit ty obrovské obludy, to by bylo něco tak nestabilního… a nakonec ty eMZáky zničil maličký virus… Ale to bylo jenom ve filmu, v té knize to myslím není takhle, bodejť tedy o virech asi moc nevěděli

hodnocení

0x

Opravdu jde o IQ nás všech.

Stejně jako doktor s vysokoškolským vzděláním si nebude za partnerku hledat uklizečku s nedodělanou základkou a naopak. Vázla by oboustraně komunikace a chápání.

Bohužel diskusní fóra nás všechny sdružují. Věkem, inteligencí, egoismem, lítostivostí, dobrým srdcem, a škodlivým trolingem a spamováním.

Podle toho každý reaguje na toho druhého. Můj případ je asi chuť poradit (i vzhledem k tomu, že dotaz je archivován a googlen a je možné, že ho bude číst více lidí se stejným problémem), ale neopomenout přitom fakt, že podle př. blbě položeného dotazu je protějšek totální idiot a napsat mu to (ale to už musí být extramateriál, jinak se krotím).

jim
Až si do studuješ něco o Hypergamii, kterou určitě neznáš, podle všeho jsi bez ženské, tak mi daš za pravdu, že ten tvůj chlap si spíše najde takovou ženskou, samozřejmě raději aspoň se střední školou, nějakou průměrnou, než naopak. vysoce pře kvalifikovaná žena má daleko častěji problém si najít adekvátní chlapa A rozhodně bude mít problém s popelářem :) tedy u žen to funguje jinak
Jo a ikve není všespásné kritérium.
A nakonec, dle mého názoru většina lidí, 80%, není schopná napsat pořádně bez přípravy dotaz na mobilu, neví, že V dobře položeném dotazu je půlka odpovědi, a těch zbylých 20% si informace umí vyhledávat jinak, proto je naprosto pochopitelné, že většina laických dotazů je tady v poradně piiip.
Vysoce Odborné dotazy se tady nevyřeší, ideálně se tady vyřeší takové obecné věci, jak koukam. Ale s tím zase koliduje mezi generační rozdíl, když se Patnáctiletý ptá a sedmdesátiletý odpovídá… inu, je to zajímavá interakce.
Každopádně není špatné odpovídat podle nejlepšího vědomí a svědomí s tím, že dotyčný není trol, a jen se zkrátka neumí lip zeptat

Výborná odpověd *palec*.

... ono obecně používat mobil na něco jiného než telefonování moc dobře nejde. Možná ještě focení, ale hledat nebo vyplňovat na internetu je tragédie. Souhlasím, že od toho se odvíjí tato vada v dotazech a jejich stylech pokládání.

jaj*
hodnocení

0x
Občas je taky důležitý si uvědomit že se někomu něco stalo, je z toho psychicky v háji a hned se tady ptá a dotaz pak zní trochu hloupě. Ale na úrazovce v nemocnici také nepošlou pryč feťáka a pomůžou mu, nepošlou pryč tlustého člověka, nepošlou pryč člověka co jim tam začne koktat a vykládat nesmysly, ale všem pomůžou. Takže si myslím že by měli buďto poradit nebo nic nepsat, urážky spíš uškodí než pomůžou.

"Takže si myslím že by měli buďto poradit nebo nic nepsat, urážky spíš uškodí než pomůžou."

Není co dodat. *palec2*

Ovšem na druhou stranu poradna je svobodný web.

Nemocnice je místo, kde jsou tak nějak povinni pomoci člověku, který je na dně a v ohrožení života. A nemocnice jako taková je plná kvalifikovaných doktorů.

Zde je diskuzní web. Tak by jste k tomu měla přistupovat, pokud už máte odvahu sem psát. A nebýt zklamaná, že něco není na Vaší notu.

Tím chci říct, že i pro Vás špatná rada může být cestou k tomu, aby jste byla v obraze. Takto to berte. Svět není růžovej a každej z nás prochází trnitou cestou života.

A pokud jste opravdu na dně, tak 155 a né poradte.cz ;)

liska5
hodnocení

0x

*palec*Denny, mluvíte mi z duše. Víckrát mne tohle napadlo. Za život i karieru ve školství jsem potkala tolik týpků, moulů, ustrašenců, zoufalců a naivek, že mi tu téměř nic jako troll nepřipadá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]