Nejste přihlášen/a.
Já v tom vidím takový trochu anachronismus. Pamatuji začátky internetu u nás, kdy byl na vytáčeném připojení a taky patřičně drahý - já se k němu dostal profesně a dá se říct, že na tu dobu vzpomínám velmi, velmi rád. Internet a různá odborná fóra byly úžasnou studnicí informací a obecně byl internet takový trošku výlučný klub. A už tehdy se začali projevovat (i když velmi vyjímečně) lidé, kteří se bavili zlomyslnostmi - neboli trollové.
Problém dneška je ale v tom, že internet je všude a naprosto dostupný, takže se na něj dostanou i jednici, jejichž IQ nepřesáhne aktuální venkovní teplotu - ale, bohužel, i tento deficit není natolik velký, aby nedokázali použít klávesnici a myš. Jinak řečeno - jejich chování se naprosto vymyká pojmům, jako je netiketa - ostatně - většinou ani netuší, o čem ten pojem je.
A takoví jedinci jsou pak často námi, zkostnatělými snadno zaměnněni za trolly, protože náš nedostatečně progresívní pohled na současný svět není schopen přijmout, že jsou prostě takoví jedinci s disfunkcí oné hmoty mezi ušima a že to tutíž nemusí být zlomyslnost, nýbrž něco daleko prostšího.
To Denny - přesně ! Od výchovy a výuky se vše začíná odvíjet. Mám trochu srovnání - sestra žije v Georgii a tamnější školní systém jde přesně opačnou cestou, než ten náš. Zhruba je to o tom, že po každoročních poměrně náročných testech nabízejí úspěšným žákům postup na elitní, často už profesně zaměřenou školu a podporují žáky, kteří chtějí a umí dobře studovat. U nás - školství je personálně už tak značně zdecimované, protože už mnoho let se u nás pěstuje kult žáka
což prostě spousta učitelů a profesorů nebylo schopno ani ochotno akceptovat a ze škol odešli. No a inkluze - to už je jen taková rána z milosti. Možná to někde funguje jinak, ale protože máme v rodině mnoho učitelů, vím, že je to hlavně o tom, že inkludovaní si bez ostychu dělají v hodině co chtějí, asistenti jsou pro učitele spíše rušivým prvkem, než pomocníkem pro inkludované a většinou to totálně zbourá jakoukoliv výuku , protože i běžní žáci necítí potřebu, ani motivaci se cokoliv učit, když inkludovaní nic nemusí.
Já jsem se s touto situací celkem srovnal, protože pro mě je to - paradoxně - značně výnosné. Dělám totiž sevis nábytkářsých technologií , dříve byla truhlařina hodně o manuální zručnosti a pečlivosti, jenže obého se absolventům krutě nedostává, takže firmy jsou nuceny tento handicap řešit novými, často automatickými a robotickými technologiemi - já to shrnuji do lapidárního ,,Když je někdo gramlavý, tak je nutné postavit ho k mašině, u které jen mačká zelený čudlík- a ona to udělá za něj´´ Ale i to prochází vývojem. Když jsem před lety začínal, zaškolovali jsme pracovníky, kteří si většinou vystačili s úvodním školením. To už dáááávno neplatí. Dnes při zaškolování akorát tak čučí do mobilů, nedělají si absolutně žádné poznámky, prostě ignorace. Jenže - pak nastane okamžik, kdy mají sami obsluhovat linky a x-milionů - a ono to jen tak samo od sebe nejde. Takže se školení často i několikrát musí opakovat. A to je pro mě hodně výhodné, protože úvodní školení je v ceně strojů a i já za to mám menší sazbu, tak opakované školení je už naplno placené zákazníkem - což vychází na deset i patnáct tisíc Kč denně. Takže za mě dobrý
Ovšem díky tomu vím, že to, co mnohým mým kolegům a evidentně i místním rádcům často připadá jako záměrný naschvál jím ve skutečnosti vůbec nemusí být. Je to často o tom, že dotyčný tazatel je skutečně produktem výše uvedeného vzdělávacího systému se značně zakrnělou hmotou za lebeční kostí.
Proto jsem zmínil i ono IQ. Dle Garndera existuje 8 druhů inteligence a je evidentní, že mezigeneračně dochází k značnému odklonu od dřívějších měřítek. Příkladem u nové generace je bravurní ovládnutí např mobilních technologií - ale naprostý deficit zručnosti, často i základní životní situace jsou totálním úskalím. Všichni chtějí na SŠ , ideálně VŠ ovšem takové, kde po nich nechtějí příliš úsilí, nedejbože se něco učit. No a pak se hroutí z toho, že zaplatí balík elektrikáři, protože si nedokáží vyměnit takřka ani žárovku, stejně jako třeba nechápou, proč mají platit ranec, když si nedokáží u auta ani vyměnit píchlou gumu.
tyler,
jak označit tazatele, který přijde jednou, položí divnou otázku, spousta poradců ani nepochopí, nač se ptá, někteří si dotaz vyloží po svém a odpoví, jiní na ně utočí, že to tak není, páč to je takto, další se přidají, k tomu třetímu, a tazatel se tu již neobjeví, za několik dní se řeší úplně něco jiného, nežli se tazatel zeptal...
Jen urazit, zesměšnit jiného...
Podozrenie na troling mam vtedy, ak je pribeh vysperkovany detailami, ktore pre samotnu radu nutne nie su a posobia dojmom clanku z bulvaru, casto su to nejake so sexom suvisiace temy. Dalsi priznak je neochota odpovedat na doplnujuce otazky, aby sa dalo lepsie poradit.
Trolov je viac druhov, moj oblubeny je elektricky zamerany trol Monk, ktory sa len predvadza, aky je "expert" a nema slusne sposoby. Zaujimavy aj bol ten mlady muz, ktory sa chcel prestahovat za pracou do Kralovskeho Chlmca, kedze som z vychodneho Slovenska, tamojsiu situaciu dobre poznam a je to prave region, odkial kazdy uteka prec.
Třeba uživatel @diesel označil t uto mou upřímně a jasně položenou otázku za trolling, a ještě dostal nejvíc bodů.
Opravdu jde o IQ nás všech.
Stejně jako doktor s vysokoškolským vzděláním si nebude za partnerku hledat uklizečku s nedodělanou základkou a naopak. Vázla by oboustraně komunikace a chápání.
Bohužel diskusní fóra nás všechny sdružují. Věkem, inteligencí, egoismem, lítostivostí, dobrým srdcem, a škodlivým trolingem a spamováním.
Podle toho každý reaguje na toho druhého. Můj případ je asi chuť poradit (i vzhledem k tomu, že dotaz je archivován a googlen a je možné, že ho bude číst více lidí se stejným problémem), ale neopomenout přitom fakt, že podle př. blbě položeného dotazu je protějšek totální idiot a napsat mu to (ale to už musí být extramateriál, jinak se krotím).
Výborná odpověd .
... ono obecně používat mobil na něco jiného než telefonování moc dobře nejde. Možná ještě focení, ale hledat nebo vyplňovat na internetu je tragédie. Souhlasím, že od toho se odvíjí tato vada v dotazech a jejich stylech pokládání.
"Takže si myslím že by měli buďto poradit nebo nic nepsat, urážky spíš uškodí než pomůžou."
Není co dodat.
Ovšem na druhou stranu poradna je svobodný web.
Nemocnice je místo, kde jsou tak nějak povinni pomoci člověku, který je na dně a v ohrožení života. A nemocnice jako taková je plná kvalifikovaných doktorů.
Zde je diskuzní web. Tak by jste k tomu měla přistupovat, pokud už máte odvahu sem psát. A nebýt zklamaná, že něco není na Vaší notu.
Tím chci říct, že i pro Vás špatná rada může být cestou k tomu, aby jste byla v obraze. Takto to berte. Svět není růžovej a každej z nás prochází trnitou cestou života.
A pokud jste opravdu na dně, tak 155 a né poradte.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.