Nejste přihlášen/a.
Tak nám už dnes na téma "ten češtin" vypěnil @satam, od kterého jsem si drze vypůjčil předmět otázky a já jsem v závěsu. Lidi, neblbněte a čtěte to po sobě. Možná to některým uniká, ale ona ta chybějící čárka mezi větami, špatný slovosled nebo nějaká další libůstka opravdu dokážou změnit smysl věty. OK, všichni jsme neměli z češtiny jedničku, ale když už chcete radit, dáváte radu nebo prostě jen na někoho reagujete v diskusi (diskuzi), mělo by z té věty být patrné o co jde. Pro mladší vocogo.
Pokud natazíte v textu na chybu, či dvojsmysl, předem se omlouvám. "Vím o nich, lyže sejmout!"
Zdravím. Lidi, neblbněte. Nejsme v koutku českého jazyka, ale na internetové poradně pro každého. A poradna má překážku už tu, že každý uživatel musí mít počítač s klávesnicí a internet, valná většina i funkční brýle. Proč by měl ještě před položením otázky či napsáním odpovědi člověk absolvovat opakovací kurs češtiny? Vždyť je to nesmysl. Když budu chtít pilovat svůj písemný projev, přejdu na jinou stránku. A to bych radila i vám, kdo jste přesvědčeni o své českojazykové neomylnosti. Choďte si užívat třeba na Jak zlepšit svou češtinu. A poradnu nechte takovou, jaká je. Jsem ráda za každou radu, která mi pomůže. A jsem ráda, že sem chodí hlavně ti, kdo pilovali všemožné jiné umy. Zde perfektní češtiny netřeba. Ida
Malá oprava. Každý nemusí mít počítač a klávesnici. Drtivá většina příspěvků, které mají tento styl, je psaná na mobilu. Ovšem i já píši 99% příspěvků na mobilních přístrojích.
Každý se můžeme splést, napsat nějakou chybku. To také většina z nás toleruje.
ale psani takovy bez snahy zmenit jedine pismeno spatne slovosled chyba neni hrůza je to nemyslite
M.
@72mona3 - Vrací se ke krátkým větám a dostat z nich něco kloudného je nadlidský výkon.
Protože přestávají číst (nemyslím noviny, tam ten jazyk často nepláče, ale řve) - a psát. Přece jen "opravdovému" dopisu se musela věnovat větší pozornost, než sms nebo mailu. Tudíž nemají slovní zásobu ani "odkoukané" srozumitelné vyjadřování, o nějaké základní zdvořilosti nemluvě.
Bohužel jim to vesměs nevadí - taky proč, když svého dosáhnou. Batoleti přece taky stačí ukázat ručičkou
@idanova: Děkuji za posunutí dotazu do vyššího levelu. Ano, přiznávám, že bych rád, aby psaná čeština byla na vyšší úrovni. Nejen zde na poradně a můj písemný projev nevyjímaje. Také jsem si ale vědom, že je to do značné míry utopie a tak především z tohoto důvodu zcela záměrně nevolám po bezchybnosti, ale po srozumitelnosti textu. Proč vlastně píšu, že jste posunula dotaz o úroveň výš? Ruku v ruce se srozumitelností textu, za kterou je odpovědný jeho autor, jde schopnost chápání psaného textu. A tady musím konstatovat, že ač Vašemu písemnému projevu je těžko co vytknout, pokud reagujete na můj příspěvek nebo na příspěvek kohokoliv jiného zde, máte buď problém s pochopením psaného textu (bez urážky) nebo bujnou fantazii. Ještě jednou: Není řeč o bezchybné, ale pouze o češtině. O češtině, kterou tak lze ještě nazvat. S minimalistickým požadavkem, abych (já nebo kdokoliv jiný) nemusel luštit, která bije. Ono totiž zamrzí, že člověk věnuje dotazu čas a pak se zjistí, že všechno je jinak a autor textu se v lepším případě neumí vymáčknout a v horším to má prostě na háku.
Ale, jak tak koukám, během psaní mého komentáře k Vaší odpovědi přibyly další dva body. Většina národa tedy nepotřebuje srozumitelnou češtinu a dokonale se vyzná v těsnopisu. Vox populi...
Ampere, záleží na tom, čeho se téma týká. Když otázce nerozumím, tak na ní neodpovídám. Nebo podle odpovědí ostatních pochopím, o co přesně šlo, pokud nerozumím tazateli. Někdy ani nepochopím, jak to kdo myslel a přitom gramaticky jsou věty dobře napsané. Ale to je jedno. Takovým lidem bych nerozuměla ani, kdybysme se sešli face to face.
@nikc: Bingo! Když otázce nerozumím, tak na ni neopovídám. Konečně! Děkuji za potvrzení mé myšlenky z druhé strany barikády. Když otázce nerozumím, tedy, je-li otázka napsána nesrozumitelně, nelze na ni s klidným svědomím odpovídat. Nelze-li na ni odpovědět, je to otázka zbytečná, otázka pro zlost. Je tedy žádoucí psát otázky srozumitelně, aby na ně bylo možné odpovědět. Protože hledat odpovědi na otázky je, aspoň doufám, smyslem této poradny. Bez srozumitelných otázek a smysluplných pravdivých odpovědí by to tu byla pouhá drbárna, v horším případě virtuální zeď veřejných záchodků.
@idanova: Nezlobte se, ale mám takový nepříjemný pocit, že Váš příspěvek hodnotí především lidé, kterým jsme pomohli, ač se neuměli vyjádřit. Lidé, z kterých jsme téměř násilím dloubali podstatu jejich dotazu.
Pravděpodobně jste nečetla mů příspěvek, anebo možná třeba nepochopila.
Jinak byste snad nemohla vážně napsat, abychom radši chodili na stránky o češtině.
@amper - musím jedině souhlasit , omlouvat zpackanou češtinu nelze. Nikdo nemá takový fofr, aby nemohl po sobě překontrolovat to, co napsal. A jak už jsem psal v jiném vlákně, pokud rodný jazyk neovládá, nebo je cizinec, nic se nestane, když předem třeba napíše: Omluvte moji češtinu, protože...atd. A hned je to o něčem jiném a každý to pochopí. Horší je, když je dotaz napsán tak, že jeho smysl uniká, použitím nevhodného slovosledu, případně chybí některá slova. A pak se třeba dotyčný ještě "čertí", že nedostal tu správnou odpověď. Když budeme omlouvat zpackanou češtinu, tak se také může v budoucnu stát, že ji převálcuje nějaká mezinárodní patlanice. Beztak už je čeština plná různých cizích výrazů a zkomolenin. Někomu to je možná jedno ( je to také otázka výchovy doma), ale správný patriot se tak nechová.
@jmlc - ano, někdo to omlouvá psaním na mobilu, ale i mobily už dnes dokážou psát česky správně, pokud do toho neťuká matlák.
Čeština opravdu pláče. Všude! Nejen zde na poradně. Ale co s tím? Nevím. Jediné co vím, i z osobní zkušenosti trochu zde a hodně odjinud, že tazatele zabolí, když se mu místo rady dostane výsměchu. Někdy výsměchu nad neznalostí češtiny, jindy výsměchu nad technickou nešikovností, nad špatnou orientací v nových technologiích atd. Těch oblastí, ve kterých jsme každý z nás jaksi na chvostu, je mnoho. Rýpance opravdu bolí. A pak se ledaskdo rozmyslí, jestli se ještě někdy zeptá znovu. Aby tady na poradně za čas nezbyla jen malá hrstka neomylných! Pozor na to!
Pominu vtipálky a trolly. Ale je-li dotaz myšlen vážně, tak se snad i průměrně inteligentní čtenář dovtípí, o co se jedná.
Naprosto souhlasím!
Náš rodný jazyk často hlasitě brečí. Jsem už naučený pravopis moc neřešit. I mně se občas stane nějaký překlep, v rychlosti se to může stát každému. Ale snažím se před odesláním si to po sobě přečíst a případně opravit. I po zveřejnění je ještě dvouminutový časový limit na opravu. A nevěřím, že jsou lidé slepí a své překlepy nevidí, prostě jim jenom za to nestojíme a se*ou na to...
... u odpovědí tyto překlepy ještě pochopím, ale když někdo vkládá nový dotaz, tak sakra snad má dost času na to, aby problém co nejlépe popsal a otázku zformuloval...
... a další kapitolou jsou názvy dotazů, například "Nevím si rady", "Potřebuju pomoct"...
... i mně dá někdy práci, abych nevypěnil, takže když narazím na dotaz, který je těžké přečíst a pochopit, zařadím si ho do osobní skupiny "ignore"...
Děkuji @amperovi za otevření tohoto tématu a reagujícím za vyjádření podpory. Nechci z fóra dělat poradnu českého jazyka. Na svůj vlastní vkus se držím velmi zpátky a chci to dodržovat i nadále, už i proto, že jsem něco takového adminovi slíbil. Ovšem občas se vyskytne dotaz, který mě překvapí a způsobí u mě mírné "zvedání žaludku" z použité češtiny. Pak se rozmýšlím, zda reagovat nebo ne a pokud reaguji, snažím se, aby reakce byla neurážlivá, popř. i vtipná.
Nemusí se tedy nikdo bát, že zahltím poradnu příspěvky na téma "Prznění českého jazyka". Ovšem pokud to tazatel "přežene" a bude k tomu vhodná příležitost, občas bohužel zareaguji tak, jako dnes. Nechci se nikomu vysmívat, chci jen tu a tam upozornit na to, že (hlavně) tazatelé semtam překračují meze, do kterých by se při troše pozornosti mohli vejít. Chápu, že každý nemohl mít na vysvědčení z češtiny jedničku, ale občas se tu vyskytne tazatel, který by díky své češtině neměl šanci absolvovat ZŠ lépe, než z 5. třídy. Vzhledem k tomu, že PC většina z nich ovládá bravurně, jedná se jen o jejich lenost a pohodlnost.
Tím uzavírám svou účast v "Domově důchodců bez nohy" a v "Čeština tvrdě pláče". Ovšem patrně se na téma "Čeština na poraďte.cz" budu sice výjimečně, ale nadále ozývat, ovšem pokud se mi neozve admin a nedoporučí jiný styl mého chování.
Sice nevím, o co konkrétně šlo, ale proč pěnit? Jestli on kolega @satam nebude tak trochu šumivý standardně. O co šlo? Jestli může být dán odkaz. Taky si chci zapěnit M.
Děkuju
Krásný příspěvek, myslím, že kolega @satam je jen jemně perlivý. Mě by to nechalo chladnou. Jsem zvyklá. Přesně v tomto stylu (tazatele) píše i moje vedoucí. Takže někdy se musím i třikrát zeptat na to, co tím vlastně chce říci. Zásadně nepoužívá otazníky, tak nikdy nevím, jestli oznamuje, či se táže. Vymlouvá se, že na to pořádně nevidí, že to zdržuje.
Když dnes se už člověk nemůže spolehnout ani na F7. Možná by to mohl admin trochu nakopnout automatickou opravou nebo upozorněním při psaní textu. Tuším to teď má např. seznam ve svém mailu.
Jako člověk, který češtinu ve škole zrovna nemiloval, souhlasím, že právě odpovědi a rady by měly mít chyb minimum.
Dovolím si oponovat, protože především vlastní DOTAZ by měl být srozumitelný. Osobně mne občas už čtení problému znechutí natolik, že nemám náladu poradit. A tohle by si lidé, kteří se na nás obracejí se svými problémy, měli uvědomit!
Jasně - dotaz je občas hrůza..., ALE - pokud by onen člověk byl tak inteligentní, že umí dotaz správně formulovat, jistě by si našlo 60% tazatelů informaci samo jinde.
Někdy ani na sebelépe formulovaný dotaz od laika nelze odpověď vyguglit. Často je třeba od tazatele získat pro nás důležité informace, o kterých tazatel ani netuší, jak jsou důležité. Vážím si tazatelů, kteří na naše další upřesňující rozumné dotazy reagují rychle a přesně - pak lze problém vyřešit. Pokud někdo napíše dotaz a pak nereaguje, nemá smysl se moc snažit pomoci.|
A všechno na internetu najít nelze, koneckonců proto tady jsme, ne?
jj, vy spravedlivě rozhněvaní opraváři českého pravopisu. Přál bych vám vidět novodobou ruštinu. Je psaná americkou latinkou, americkou gramatikou, zh místo ž, sh místo š, ee místo jejo, bez diakritiky, bez čárek mezi větami, bez odstavců, občas se v téhle jejich prudce moderní mobilácké abecedě objevují písmena z azbuky, H místo N, p místo r atd. Prostě nádhera.
Dobrý den, vracím se k otázce, protože mi vadí, jak se s češtinou zachází nejen běžně, ale především ze strany tisku, redaktorů. Třeba věta "Jolany a Vandy z Ulice plán krachuje" mi vytahuje oči z důlků. No jsem stará, nejsem odborník, ale v té souvislosti - ony byly zrušeny uvozovky? Ve většině případů vidím, že použití názvu nebo přímé řeči ve větě je bez uvozovek. Děkuji za odpovědi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.