Nejste přihlášen/a.
Záleží na tom, čeho a koho se obáváte. Já si třeba tuto otázku nikdy nepoložila, protože po mně nikdo "nejde". Ale kdybych se skrývala a obávala se, že mne někdo najde pomocí internetu, tak bych si tu otázku položila také. Ale v tom případě byste asi nemohl ani používat telefon, nemít konto v žádné bance a tak dál.
Jak pro koho. Pro většinu uživatelů včetně mě jste nejen anonymní, ale i lhostejný. Ovšem jak známo - na internetu není nic a nikdo zcela anonymní a pokud by po Vás šel někdo, kdo Vás chce a umí najít, tak to dokáže.
Funguje to tak, že tady je člověk po IP adresou, kterou má přidělenou operátorem, třeba UPC. Takže je možné se dovědět, pokud uživatel používá seznam.cz, že je třeba z oblasti Prahy a podobně. Nic víc, žádná adresa, žádná přesná poloha. Když má někdo g-mail, tak se tam nikdo nedoví ani tohle. Je víc možností, ale princip je pořád stejný, mobil můžete zaměřit, počítač ne.
Jiná situace nastává, když je podezření na trestní čin. Bud malému dítěti píše pedofil, nebo někdo má teroristické ambice a podobně, pak si policie vyžádá souhlas státního zástupce a ten operátor MUSÍ ze zákona poskytnout bližší udaje o svém klientovi. Takže pokud neděláte podobné protiprávní věci, nemůže Vás nikdo vypátrat...
Co se týče hackerů, ti mají velmi drahé stroje, měsíčně spotřebují spoustu elektřiny, atd, je toho víc zkrátka a všechno to stojí velké peníze, počítám, že jeden počítač, který se prokousává internetem stojí ke 2 - 3 milionům..Oni samozřejmě nemají zájem na nějakém Frantovi Vocáskovi z Košíř, ale na bankách a všude tam, kde jde o velké peníze. A často o vydírání politiků a multimilionářů.
U nás si lidé často pletou opravdové hackery s pseudohackery, kterým stačí napodobit web banky a poslat to lidem, kteří nemyslí a ti jim hned pošlou všechny udaje - hlavně bankovní. A pak vtipálky, kteří si naprogramují škodlivý kod, (ostatně, ten se dá stáhnout i z internetu) a pošlou to jako přílohu, lidé kliknou a hned mají třeba "policejní vir" a podobné vtipy s vydíráním - zaplatte. Samozřejmě nic nikdo neplatte. Jde jim jen a jen o čísla vašich kont, Vy je nezajímáte, vaše peníze ano. O tom to je - o té anonymitě...co na sebe na internetu nepovíte, to se nikdo zkrátka nedoví. Někdy ale můžete mít "hodné sousedy ", ale to je zase o lidské hlouposti...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.