Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vygoogluj si to!

Od: admin® odpovědí: 26 změna:

Dobrý den,
vkládám jeden citát: " Pojem "vygoogluj si to"už není radou ale spíše je vnímán negativně – dotazující je odbyt", zdroj.

Máte to stejně?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

pro tazatele určitě přínos (novinka)

Admine..mám to jinak.

Velká spousta dotazů je absolutně nekonkrétních, bez upřesňujících informací.

Tazatel potom často ani na upřesňující dotazy nereaguje a odpovědi jsou podobné, jako když "rádci" trpí samomluvou.

A samozřejmě, že na některé specifické dotazy je odpověď "Vygoogluj si to" nebo "najdi si to" zcela relevantní.

Stalo se mi mnohokrát, že jsem se v první reakci na dotaz ptal na mnoho upřesňujících otázek...a ani na jednu jsem nedostal od tazatele odpověď. Následně u stejné otázky spousta "rádců" psala nesmyslné odpovědi, protože na otázku bez upřesnění prostě nešlo odpovědět.

hodnocení

6x

Pro některé dotazy je rada "vygoogluj si to" jediná možná - ono se dá poměrně snadno poznat, kdy jde tazateli/ce o radu a kdy je to jen čirá lenost ;)

liska5

To ani nemusí být lenost, možná jistá opatrnost, že chtějí mít navíc tu zpětnou vazbu. Kór, když je věc složitější a lze ji vidět z více pohledů. A někdy jde o čas a co jiný googlí, druhý vysype z rukávu.

hodnocení

4x

tazatel je odbyt

Je to případ od případu, ale spíš je to odbytí tazatele.

Lidi, uvědomujete si, že zadání dotazu do Google neznamená, že mi to vyplivne jen správné odpovědi? Ukáží se taky různé bláboly, jiné dikuze, kde se řeší a nedořeší atd.
Nerad bych to paušalizoval, ale většinou když už tak hodit link s řešením je rozhodně lepší než nechat tazatele jen hledat. O tom, že se občas někdo ptá na absolutní blbosti, které se dají zjistit pár kliky? Nikdo nikoho nenutí odpovídat, všichni jsme tu dobrovolně.

hodnocení

4x

Z některých dotazů ze patrná tak velká neúcta k poradně, že si lehce neuctivou odpověď zaslouží.

Sama jsem určitě v některých odpovědích k dalšímu googlování vyzvala. A to například u fotky rostliny. Jsem si jistá čeledí, často i rodem. Ale jestli se jedná o druh severní, jižní, západní nebo východní, se z fotky moc nepozná. Možná to opravdu určit nejde, možná nemám čas, někdy ani chuť hledat. Ale tazatel ví, kde to roste, kdy to kvete, jak to voní... Proto považuji za dostatečné ho nasměrovat, aby si už jednotlivé druhy prozkoumal sám.

Nevěřím, že by dnes někdo nevěděl, co to znamená googlovat a jak se to dělá. Pokud snad ano, pak jistě není problém se další otázkou zeptat na postup.

elane
hodnocení

3x

1) Jde o to, co je míněno pojmem "vygoogluj si to". Pokud je to řečeno jenom takhle, může to být chápáno negativně. Ale jak jsem pochopila, hodně lidí (a to ani mladé ročníky) googlovat prostě neumí. Neví, že musí zadat nějaká klíčová slova a vždycky mu něco v prohlížeči naskočí. Takže odkaz na stránku, kde se případ řeší, určitě pomůže.

2) Osobní zkušenost může být často jednostranná. Rádcova rada popisuje případ konkrétního člověka/rádce v konkrétní situaci. To je určitě fajn, ale když poskytnu odkaz na článek, který věc řeší komplexně, tak si v něm tazatel/ka může najít tu svojí situaci, který může být jiná od situace, kterou řešil rádce.

3) Někdo chce poradit, ale nechce sepisovat svojí situaci, takže pošle odkaz na článek, který danou situaci řeší.

4) A pokud někdo místo odpovědi pošle "jenom" odkaz na stránku na netu, stejně se vždycky objeví rady – osobní zkušenosti, což je podle mě úplně nejlepší kombinace. Tazatel/ka si pak z odpovědí vybere, co mu/jí vyhovuje nejvíc. Nemám pocit, že by někdy tazatel odpověděl: "Poslali jste mi jenom odkaz na článek, to jste mě teda pěkně odbyli." Nebo se to admine, už někdy stalo?

hodnocení

3x

tazatel je odbyt

Z mého pohledu je to spíše odbytí tazatele, protože předpokládám, že procento těch, kteří jsou schopni např zformulovat a napsat sem (nebo jinam) dotaz a přitom nic netuší o internetových vyhledávačích se limitně blíží nule.

Ale přsto mě často udiví, že dotyčný mnohdy vynaloží podstatně větší ,,práci´´ s vložením dotazu, než by si to mnohem jednodušeji našel sám. Někdy z toho už na dálku zavání troll - o odpověď dotyčnému ani nejde, spíše chce popíchnout a vyprudit nějakou menší / větší kontraverzi mezi zdejším osazenstvem - příkladů by tu byly kýble, že... *smich*

hodnocení

2x

tazatel je odbyt

Je rozdíl napsat "ty jsi ale debil - vždyť jenom v googlu při prvním zadání je odpověď - podívej" - to považuji za rozumnou odpověď s odkazem na řešení.

Ale "ty jsi ale debil - vygoogluj si to"- je odpověť zbytečná, hloupá o něco víc, než tazatelův dotaz.

...

a už i trochu chápu dotaz od Admina *smich*

Je to opravdu iritující info - která však může teoreticky člověka nakopnout k vyššímu intelektu. - kdo ví, čas ukáže.

hodnocení

2x

tazatel je odbyt

Pokud je to formulováno přímo tímto způsobem, vnímám to hodně negativně. Sama se snažím případnou výzvu k samostatnému hledání vyjadřovat jinými slovy.

culdabulda1*
hodnocení

2x

já bych jen dodala - více a kvalitnější informace najdete na Gůglu německém ... když už

tazatel je odbyt

Myslíte google.de? To se mi nějak nezdá... je jedno zda vyhledáváte na google.com, google.cz, gooogle.de. Google jako takový indexuje stejné stránky bez ohledu na to kterou jeho adresu použijete pro vyhledávání.

Uvěřitelné by to bylo, pokud by i vyhledávání bylo v německém jazyce. Ale to by vypovídalo o kvalitách indexovaných stránek, nikoliv o rozdílu ve vyhledávání v souvislosti s doménou na které je vyhledávač spuštěn.

culdabulda1*

to máte pravdu, ale musíte zadat "otázky v němčině" . Před časem (asi půl roku) ještě Google.de fungoval v němčině normálně. Teď už je to všechno Google.com.

tazatel je odbyt

V tom případě je to jen o kvalitě indexovaného obsahu, tedy jak kvalitní informace obsahují stránky na které odkazy vedou. To ale nemá s Googlem a jeho vyhledáváním nic společného. Teoreticky by se dalo usuzovat, že po zadání dotazu v angličtině dostanete ještě "lepší" výsledky než v němčině.

culdabulda1*

no proč ne - my chodíme na Google německej i českej - ale důležitý je, že umíme Google používat, aniž bychom potřebovali odkaz z Poradny.

Ale - pokud to někdo neumí - je asi dobré, když mu někdo poradí- v tom případě je ale dobré, vložit sem odkaz přímo na konkrétní stránky, ne? Dostkrát mi to pomohlo ! - takže bych tyto odkazy šmahem nezavrhovala.

tazatel je odbyt

To já samozřejmě neodsuzuji. Často přikládám odkazy v případě, že odpověď je rozsáhlejší, nebo má drobné nuance... takže v odpovědi tazateli shrnu to podstatné a přiložím odkaz, kde může najít další informace.

lidus*
hodnocení

2x

Občas mám problém tuto větu nenapsat, je vidět, že tazatel se sám nesnažil a rovnou čeká až to za něj udělá druhý. Tazatel zakládá dotaz, se psaním si dá práci a má na ni čas, odpověď by někdy měl na jedno kliknutí. Že to zakazují pravidla vím, ale zcela jistě patřím mezi ty, co to někdy nerespektují.

vilik*
hodnocení

1x
Nemůžu hlasovat, ale volil bych NE.
Například velmi čerstvý dotaz na rozdíl mezi platonickou a normální láskou.
Není jednodušší, když tato tazatelka, kterou si osobně ztotožňuju pod jménem anonymka, prostě místo dotazu na poradně vyhledá stejný řetězec přes gůgla, jestli to chce OPRAVDU vědět? Nebo nejdřív 3 až 5 zdejších odpovídajících přečte Platóna, následně vystudují filosofii a zanechají zde relevantní dvouřádkový příspěvek? Stejně to nakonec někdo zkopíruje z prvního odkazu na google, kterýmž je wikipedie.
Něco jiného je konkrétní rada na konkrétní problém. Takto jste mi kolektivně pomohli zprovoznit vysavač.
Shrnu to. Sice ano, vnímám tvrzení negativně, ale ne natolik urážlivě, aby se nesmělo použít. U některých otázek je zcela na místě. Je sice možné nereagovat, přesto je dobré dát tazateli takového dotazu najevo, že řešení je k dispozici. Nakolik je tak shrnut ve zkratce celý okruh ke studiu a nakolik se spíš odpovídající snaží naznačit, že tazatel už chce moc, a nakolik jsou tyto rozdílné přístupy přínosné pro poradnu, je na delší diskuzi.
doplněno 22.05.19 11:24: Přesně, jak jsem říkal. V otázce na platonickou lásku odkaz na wiki dán od kapkanadeje ve druhém komentáři. Ten první vložený koment se aspoň snaží o popis vlastními slovy. Má to cenu? Podotýkám, že dotaz vložila údajně zletilá osoba.

tazatel je odbyt

Vilik - na dotaz jsem odpověděla, ten odkaz jsem přidala tazatelce navíc. Pokud by si chtěla přečíst podrobněji více informací k tématu. Neodbyla jsem tazatelku pouhým odkazem!

vilik*
Omlouvám se, kapkanadeje, já tu jednu větu považoval za úvod k odkazu na wiki, který jste vložila a který asi ani tazatelce najít ho sama nemohlo činit problém. Taková odpověď neodpověď, s redukovanou definicí, s možností si vyložit pojem více způsoby, ale tak, aby nebyla porušena zdejší pravidla.
Uznávám chybu na mé straně, byla způsobena mým působením v jednom povinně volitelném semináři na gymnáziu, z nějž mám zafixováno poněkud obsáhlejší "minimální" popsání tohoto konkrétního problému.
(Já třeba z tohoto vašeho pohledu platonicky miluju hovězí s fazolkami, což bych normálně asi neřekl.)
Ještě jednou se omlouvám.
Ještě se zmíním k tématu neposílat na google a vložit odkaz, protože na internetu mohou být protichůdná řešení. Z podstaty věci jsme téměř všichni schopni k provádění právních úkonů úměrných dle věku, tedy jsme svéprávní. Neměl by proto být problém najít a vyfiltrovat odpověď, a teprve v případě nejasnosti či protichůdných informací se zeptat. V takovém případě je pohled někoho jiného a následná debata dokonce poučná a žádoucí.
Proč si to myslím? Odkaz, vložený na poradnu, může být také zavádějící. Takový závadný odkaz je sice většinou rychle odstraňován, ovšem rozhodnutí není často činěno odborníkem v oboru, ale laikem. Což je sice většinou v pořádku, nelze však vyloučit pochybení i tady. Tím se dostáváme na začátek a proto je zde informace ve smyslu, že za uvedené se neručí a že jde o laickou poradnu. Tedy mi z toho plyne, že přímo odkazování na vyhledávač google vlastně "jen" zvyšuje šanci na špatnou vyhledanou informaci, protože není zpětná vazba například jinou reakcí či bodováním, nikdy však nemůže riziko vyloučit zcela.
Jak říkám, je to na dlouhou diskuzi.

samosato*
hodnocení

1x

Některé otázky a někteří tazatelé si ani jinou odpověď nezaslouží.

doplněno 22.05.19 11:35: Třeba zde poradte.cz/...

hodnocení

1x
Z telefonu mi nejde hlasovat, ale pokud bude pojem vygoogli si to pojmut jako povolená odpověď chystám si kopírovat/vložit. Pokud nekomu pripada ze dotaz je proste spatny, nebo nevyhovující "úrovni" teto poradny tak ho nikdo nenutí aby odpovídal.

hodnocení

1x

pro tazatele určitě přínos (novinka)

Podle mě se dá řada věcí najít právě "vyguglováním". Než psát do poradny a čekat na nějaké odpovědi, tak stačí napsat do vyhledávače a mám X odpovědí hned. Sám tomu nerozumím, proč to tak málo lidí činí. Samozřejmě jsou dotazy, které je poitřeba položit někomu v poradně, ale často je to zbytečné. Pro některé tazatele se ale pak dostává hloupých odpovědí (buď to dotyčný udělá schválně, nebo "kecá do všeho", i když o věci memá páru), nebo si asi opravdu naivně myslí jak je geniální. I když se já snažím v poradně odpovídat podle letitých zkušeností, ať už v mém oboru, nebo z prací okolo domu, také často hledám pomocí Google. Žádný učený z nebe nespadl a i s postupujícím věkem člověk zapomíná.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, dotaz chápu jako obecný, protože zde je to zakázáno pravidlem Z4. Ano, když v reálném životě nemám zájem někomu něco vysvětlovat, tak ho posílám na Google. Proč? Protože v našich končinách lidé dávájí stále přednost vyhledávání na Seznamu, ale tam často mnoho nenajdou. Zdravím!

doplněno 22.05.19 15:19:

admin - Váš dotaz se týká této poradny (kde je podobná věta jako rada zakázaná) nebo je obecný (pro reálný život)?

doplněno 22.05.19 15:30:

admin - no, soused se dá poslat i do jiných míst , ale rozumím tomu, proč volíte odeslání na tuto poradnu. Jinak, když je to zde zakázáno, tak je vlastně dotaz vyřešen.

hodnocení

Pro mě odpověď "najdi si to v Google" je synonymum "trhni si". Proto je to zde zakazáno. Ale taky vím, že pár jedinců tento zákaz obchází...

Když se mě soused na něco zeptá, co nevím, tak ho většinou pošlu na Poradte.cz *smich*

liska5

Je to taky od p...*smich*

hodnocení

0x

tazatel je odbyt

Za prvé zastávám názor stejný jako tuším Maverick... ne každý umí na internetu vyhledávat.

Za druhé... možná jste si všimli, ale Google každému vrací trochu jiné odpovědi (ve smyslu pořadí odkazů). Přihlíží totiž k uživatelovým preferencím a historii jeho vyhledávání. A vzhledem ke kolísavé kvalitě informací na internetu se klidně může stát, že někomu hned na druhém místě přistane odkaz, který je sice k tématu, ale blábolí nesmysly.

Za třetí... poradna a činnost rádců by vlastně začala postrádat smysl. Poradna by ztratila svou jedinečnost v tom, že se tu vždy snažíme poradit přímo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]