Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Jsem ID, PÉČE III, pečuje manžel. Domníval se, že k žádosti o důchod, stačí doložit ROZHODNUTÍ a papír z UP, Na ZP, několik let nahlášeno a stačil jeden papír. Ovšem zde papírů nestačí ani 10, nic není automatické. Žádost o prošetření péče, vyřízení trvá 30 dní a teprve komise rozhodne zda bude jako pečující osoba důchodově pojištěný. Na úřadu osoba nepříjemná, nekontaktní, řekla bych sprostá. Píši to proto, aby jste, pokud ¨si jako já myslíte, že péče III, je automatické důchodové pojištění, věděli, že to není pravda. L
Od roku 2011 pečuji o manželku a přihlásil jsem se na UP, kde jsem musel absolvovat "Drábkovné" běhání na poštu a registrovat se tam pro UP, místo abych se staral o ženu! Nechal jsem se vyřadit z evidence, protože manželce se stav zhoršil na ID lll a já se přihlásil na ZP, že pečuji o manželku. Od té doby jsem nic neřešil, protože se o ni starám stále. Že v tom mají bordel, mně vůbec nepřekvapuje, protože když si žena žádala o první ID, tak jí zjistili, že neplatila ZP cca po dobu mateřství na přelomu 90. let a chtěli po ní doplatit přes 55tisíc s penále, potom se teprve může zajímat o ID! O svůj důchod se zatím nezajímám, protože se mi vzdálil o několik let a nějaká komis nebude rozhodovat o tom, že státu šetřím peníze za ústavní péči a sám pečuji o manželku za pár tisícovek! Rád to opět dotáhnu, až na příslušné ministerstvo, jako při udělování vyššího stupně ID, protože o tom rozhodovala slečna na úřadu, rok po ukončení školy! Úřední šiml je jen pro zlost, protože s tím nemají žádnou zkušenost a proto se musí člověk bránit všemi prostředky! Jinak děkuji za tuto informaci, alespoň se mám na co připravit, až to bude aktuální za pár let.
Hodně o důchodech ví zde naseduchody.cz/... pan Mařík.
Zjišťovala jsem pro maminku.Můžete se ho na cokoli zeptat.
Že na úřadě lze narazit na nepříjemnou Milku není žádné překvapení ani tajemství.. Hlavu vzhůru , však on žádný strom neroste do nebe a karma je zdarma .Liduško. Hezký večer.
@Lidus, v případě nepříjemné osoby je potřeba se obrátit na její/ho nadřízenou/nadřízeného.
Pokud vím, nebyla doba péče nikdy "automaticky" dobou důchodového pojištění > k pojištění bylo nutné se po skončení péče přihlásit a bylo k tomu potřebné rozhodnutí ČSSZ.
@Inzinyrka pravděpodobně doplní více informací.
@Lidus > kde "všude" Vám řeknou, že za Vás stát hradí sociální pojištění?
To není pravda, stát za nikoho sociální ani jen samotné důchodové pojištění nehradí. Za pečující osoby (uchazeče o zaměstnání, poživatele důchodů, matky či rodiče na MD a RD, ...) hradí jenom zdravotní pojištění.
Arogantnost, nekompetentnost, apod. je potřeba řešit s nadřízeným dotyčné úřednice.
Všude vám řeknou, že II. a III. je jasná, přihlaste se pouze na Zdrav. poj. a jinak nic neřešte, soc. plat stát a vám se roky péče počítají na důchod. Zjištění, že je to jinak a že teprve komise rozhodne, zda byl pečovatel pojištěný a zda se mu doba počítá mě docela překvapilo. Opravdu manžel říkal, že s tak arogantní osobou se ještě nesetkal, v podstatě mu vynadala, že se doma flákal a ona musí chodit do práce.
Pi, asi máte informace jako já, špatné.
Tak hlavně doba péče III. není DOBA POJIŠTĚNÍ, natož automatická, ale NÁHRADNÍ DOBA POJIŠTĚNÍ (stát za tuto dobu žádné pojištění neplatí). Váš manžel musí tuto dobu doložit až při žádosti o důchod rozhodnutím OSSZ, které musíte předložit pochopitelně doklady totožnosti, potvrzení krajské pobočky Úřadu práce o vzniku stupně závislosti a o době poskytování příspěvku na péči o závislou osobu a také popis průběhu vykonávané péče. Dále bude třeba prokázat vztah k pečované osobě (například rodnými nebo oddacími listy). Toto řízení má také svoji lhůtu, v tomto případě 30 dní. V žádném případě nejde o nějakou ,,komisi, ale běžnou byrokracii.
Bell nemáte pravdu, nic z toho co uvádíte, ano, vše rovněž dokládáte, vám nestačí. Musíte podat žádost jako pečující osoba a pak opravdu komise rozhodne, zda vaše práce (péče) byla užitečná natolik aby se vám počítala na důchod. Vím zcela jistě, právě to absolvujeme. Dnes v době internetu nestačím žasnout, nebyl by přece problém si vše jedním kliknutím vyžádat na příslušném úřadě kde rozhodnutí vydali. Proč ale neznepříjemnit lidem život, příště si rozmyslí, zda jim obtěžovat úřady stojí za to.
Našel jsem cssz.cz/...
Započítat se začne od podání žádosti, pokud ji schválí.
Protože mi těch skoro deset let co to již dělám nezapočítají, tak se nejspíš důchodu nedožiju a i kdyby ano, částka 4040Kč pokud mi ji uznají za asi 30let práce předtím stejně nic nevyřeší.
Proč by Vám doba péče neměla být započítána? Našel jste 3 roky starou tiskovou zprávu, bylo by dobré se zajímat o aktuální stav. Částka za péči nevstupuje do souhrnu vyměřovacích základů pro výši důchodu, je to dávka státní sociální podpory a až na výjimku se z dávek nikdy nepočítá jiná dávka. Doba, po kterou se pečuje, se pro nárok na důchod započítává jako doba pojištěná a při výpočtu důchodu se vylučuje. Znamená to, že rozhodně nebudete poškozen nízkými příjmy v době péče.
inzinyrka: V odkazu u odstavce "Jak postupovat, aby ..." na konci píší "Tuto žádost je vhodné na krajskou pobočku Úřadu práce podat v počátku zahájené péče, protože zdravotní stav je posuzován a příspěvek přiznán nejdříve ode dne podání této žádosti."
Celý odstavec je zmatečný, já jako osoba pečující o žádný příspěvek nežádám, tam si pletou s příspěvkem na péči st. I-IV v článku o nároku na důchod pro pečujícího. Při podávání žádosti před asi 10 lety nás neupozornili na možnost pomoci s započítáním do důchodu pro osobu pečující.
Tak snad je alespoň pravdivý odstavec "Pozor na lhůtu u OSSZ" a následující "Doklady, které se předkládají".
Ale není tam nic o lhůtách do kdy musí vyřídit, případně o odvolání atp... , takže pravdu se dovím až po skončení péče.
Inženýrko, díky, celé je to zmatečné. Dostanete informace. že pokud osoba pčuje o osobu s příspěvkem na péči III. počítají se mu roky na důchod. Nikdo neupozorní, že je to půl pravdy a že musíte o něco žádat. Zjistila jsem, že někde tomu je jinak. Jiné město, dáte souhlas s nakládáním s údaji a tam si přes PC vše potřebné vytáhnou. Myslím, že tak by to mělo být, doufám, že dnes jsou Státní správy propojené a je jedno zda je to ÚP nebo něco jiného. Tak nyní počkáme jak rozhodnou, naštěstí i kdyby nerozhodli, má manžel roků na důchod dost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.