Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Informace pro osoby pečující, žádající o důch

Od: lidus* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den. Jsem ID, PÉČE III, pečuje manžel. Domníval se, že k žádosti o důchod, stačí doložit ROZHODNUTÍ a papír z UP, Na ZP, několik let nahlášeno a stačil jeden papír. Ovšem zde papírů nestačí ani 10, nic není automatické. Žádost o prošetření péče, vyřízení trvá 30 dní a teprve komise rozhodne zda bude jako pečující osoba důchodově pojištěný. Na úřadu osoba nepříjemná, nekontaktní, řekla bych sprostá. Píši to proto, aby jste, pokud ¨si jako já myslíte, že péče III, je automatické důchodové pojištění, věděli, že to není pravda. L

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Kopíruji z www.cssz.czJsem osoba pečující o osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby - jak mi bude tato doba péče zhodnocena při výpočtu důchodu?Doba takové péče se pro účely důchodového pojištění hodnotí jako doba pojištění, tedy obdobně jako např. doba zaměstnání nebo doba samostatné výdělečné činnosti. Osobou, o níž je pečováno, však musí být osoba závislá na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni I mladší 10 let, popř. osoba závislá na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II-IV jakéhokoliv věku. Doba péče o jiné osoby není považována za dobu důchodového pojištění. Další podmínkou hodnocení je, že pečující osoba musí žít s osobou opečovávanou v domácnosti; podmínka domácnosti se ovšem nevyžaduje, jde-li o blízkou osobu (tzn. manžela, příbuzného v řadě přímé, dítě vlastní, osvojené popř. svěřené rozhodnutím příslušného orgánu do péče nahrazující péči rodičů, dále sourozence, zetě, snachu nebo manžela rodiče, a nebo osobu, která je v některém z uvedených vztahů k manželu pečující osoby).Od 1. 9. 2018 není podmínka domácnosti vyžadována též u asistenta sociální péče podle § 83 odst. 1 ZSS, který osobně pečuje o osobu mladší 10 let, která je závislá na péči ve stupni I (lehká závislost), nebo o osobu, která je závislá na péči ve stupni II (středně těžká závislost) nebo ve stupni III (těžká závislost) anebo ve stupni IV (úplná závislost).Uvedená doba péče se hodnotí plně jak pro účely nároku na důchod, tak pro účely jeho výše. Navíc, zasahuje-li do rozhodného období (období, ze kterého je zjišťována výše výpočtového základu pojištěnce), považuje se v plném rozsahu za dobu vyloučenou, tj. výdělky osoby dosažené v předchozím nebo následném období výdělečné činnosti nejsou rozmělňovány do období, kdy z důvodu péče o osobu závislou nebylo dosahováno adekvátních příjmů.Doba této péče se prokazuje rozhodnutím OSSZ/PSSZ/MSSZ o době a rozsahu péče. Návrh na zahájení řízení o vydání tohoto rozhodnutí lze podat nejdříve po skončení péče nebo v době jejího trvání v souvislosti s podáním žádosti o přiznání důchodu, nejpozději však do dvou let od skončení péče. Podmínka uplatnění návrhu na zahájení řízení ve lhůtě do dvou let po skončení péče není po 1. 2. 2018 vyžadována.Co se mi zdá důležité, to jsem zvýraznila. Nevím, Liduš, zda jste správně pochopili vysvětlení úředníků a zda jsem správně pochopila důvod Vaší nespokojenosti. Jaké Rozhodnutí manžel doložil? Je to Rozhodnutí o době péče, nebo teprve Rozhodnutí o stupni Vaší závislosti? Jestliže nemá manžel Rozhodnutí o době a rozsahu péče, je nutné, aby ho OSSZ teprve vydala. Je to vlastně potvrzení o době péče, které je náhradou klasického ELDP. A aby bylo možné toto Rozhodnutí vystavit, je nutno dodat těch "10 papírů", jimiž se doloží, že jste manželé, kdy bylo vydáno potvrzení o stupni závislosti, od kdy lze péči započítat jako pojištěnou dobu apod. Samotné rozhodnutí o stupni závislosti opravdu nestačí pro posouzení započítávané doby pojištění.Klidně se ptejte. I když už na OSSZ nepracuji, stále tam mám spoustu dobrých duší, které mi vysvětlí a poradí, co sama už nevím.

hodnocení

1x

Od roku 2011 pečuji o manželku a přihlásil jsem se na UP, kde jsem musel absolvovat "Drábkovné" běhání na poštu a registrovat se tam pro UP, místo abych se staral o ženu! Nechal jsem se vyřadit z evidence, protože manželce se stav zhoršil na ID lll a já se přihlásil na ZP, že pečuji o manželku. Od té doby jsem nic neřešil, protože se o ni starám stále. Že v tom mají bordel, mně vůbec nepřekvapuje, protože když si žena žádala o první ID, tak jí zjistili, že neplatila ZP cca po dobu mateřství na přelomu 90. let a chtěli po ní doplatit přes 55tisíc s penále, potom se teprve může zajímat o ID! O svůj důchod se zatím nezajímám, protože se mi vzdálil o několik let a nějaká komis nebude rozhodovat o tom, že státu šetřím peníze za ústavní péči a sám pečuji o manželku za pár tisícovek! Rád to opět dotáhnu, až na příslušné ministerstvo, jako při udělování vyššího stupně ID, protože o tom rozhodovala slečna na úřadu, rok po ukončení školy! Úřední šiml je jen pro zlost, protože s tím nemají žádnou zkušenost a proto se musí člověk bránit všemi prostředky! Jinak děkuji za tuto informaci, alespoň se mám na co připravit, až to bude aktuální za pár let.

pi*
hodnocení

0x

Co je mi známo a co jsem zjišťoval, tak důch. poj. pečujícího stát vůbec neřeší. Máte-li odkaz že to je jinak, prosím dejte sem odkaz. Děkuji.

iz*
pi*
05.04.19 21:55

Děkuji.

lm®
hodnocení

0x

Hodně o důchodech ví zde naseduchody.cz/... pan Mařík.

Zjišťovala jsem pro maminku.Můžete se ho na cokoli zeptat.

Že na úřadě lze narazit na nepříjemnou Milku není žádné překvapení ani tajemství.. Hlavu vzhůru , však on žádný strom neroste do nebe a karma je zdarma .Liduško. Hezký večer.

iz*
hodnocení

0x

@Lidus, v případě nepříjemné osoby je potřeba se obrátit na její/ho nadřízenou/nadřízeného.

Pokud vím, nebyla doba péče nikdy "automaticky" dobou důchodového pojištění > k pojištění bylo nutné se po skončení péče přihlásit a bylo k tomu potřebné rozhodnutí ČSSZ.

@Inzinyrka pravděpodobně doplní více informací.

doplněno 06.04.19 02:21:

@Lidus > kde "všude" Vám řeknou, že za Vás stát hradí sociální pojištění?

To není pravda, stát za nikoho sociální ani jen samotné důchodové pojištění nehradí. Za pečující osoby (uchazeče o zaměstnání, poživatele důchodů, matky či rodiče na MD a RD, ...) hradí jenom zdravotní pojištění.

Arogantnost, nekompetentnost, apod. je potřeba řešit s nadřízeným dotyčné úřednice.

lidus*
hodnocení

Všude vám řeknou, že II. a III. je jasná, přihlaste se pouze na Zdrav. poj. a jinak nic neřešte, soc. plat stát a vám se roky péče počítají na důchod. Zjištění, že je to jinak a že teprve komise rozhodne, zda byl pečovatel pojištěný a zda se mu doba počítá mě docela překvapilo. Opravdu manžel říkal, že s tak arogantní osobou se ještě nesetkal, v podstatě mu vynadala, že se doma flákal a ona musí chodit do práce.

Pi, asi máte informace jako já, špatné.

bell*
hodnocení

0x

Tak hlavně doba péče III. není DOBA POJIŠTĚNÍ, natož automatická, ale NÁHRADNÍ DOBA POJIŠTĚNÍ (stát za tuto dobu žádné pojištění neplatí). Váš manžel musí tuto dobu doložit až při žádosti o důchod rozhodnutím OSSZ, které musíte předložit pochopitelně doklady totožnosti, potvrzení krajské pobočky Úřadu práce o vzniku stupně závislosti a o době poskytování příspěvku na péči o závislou osobu a také popis průběhu vykonávané péče. Dále bude třeba prokázat vztah k pečované osobě (například rodnými nebo oddacími listy). Toto řízení má také svoji lhůtu, v tomto případě 30 dní. V žádném případě nejde o nějakou ,,komisi, ale běžnou byrokracii.

lidus*
hodnocení

Bell nemáte pravdu, nic z toho co uvádíte, ano, vše rovněž dokládáte, vám nestačí. Musíte podat žádost jako pečující osoba a pak opravdu komise rozhodne, zda vaše práce (péče) byla užitečná natolik aby se vám počítala na důchod. Vím zcela jistě, právě to absolvujeme. Dnes v době internetu nestačím žasnout, nebyl by přece problém si vše jedním kliknutím vyžádat na příslušném úřadě kde rozhodnutí vydali. Proč ale neznepříjemnit lidem život, příště si rozmyslí, zda jim obtěžovat úřady stojí za to.

Liduš, o započtení něčí péče na důchod není možné rozhodnout od stolu na základě dokladu o přiznání příspěvku, který vydal jiný úřad a k jinému účelu.

pi*
hodnocení

0x

Našel jsem cssz.cz/...

Započítat se začne od podání žádosti, pokud ji schválí.

Protože mi těch skoro deset let co to již dělám nezapočítají, tak se nejspíš důchodu nedožiju a i kdyby ano, částka 4040Kč pokud mi ji uznají za asi 30let práce předtím stejně nic nevyřeší.

Proč by Vám doba péče neměla být započítána? Našel jste 3 roky starou tiskovou zprávu, bylo by dobré se zajímat o aktuální stav. Částka za péči nevstupuje do souhrnu vyměřovacích základů pro výši důchodu, je to dávka státní sociální podpory a až na výjimku se z dávek nikdy nepočítá jiná dávka. Doba, po kterou se pečuje, se pro nárok na důchod započítává jako doba pojištěná a při výpočtu důchodu se vylučuje. Znamená to, že rozhodně nebudete poškozen nízkými příjmy v době péče.

pi*

inzinyrka: V odkazu u odstavce "Jak postupovat, aby ..." na konci píší "Tuto žádost je vhodné na krajskou pobočku Úřadu práce podat v počátku zahájené péče, protože zdravotní stav je posuzován a příspěvek přiznán nejdříve ode dne podání této žádosti."

Celý odstavec je zmatečný, já jako osoba pečující o žádný příspěvek nežádám, tam si pletou s příspěvkem na péči st. I-IV v článku o nároku na důchod pro pečujícího. Při podávání žádosti před asi 10 lety nás neupozornili na možnost pomoci s započítáním do důchodu pro osobu pečující.

Tak snad je alespoň pravdivý odstavec "Pozor na lhůtu u OSSZ" a následující "Doklady, které se předkládají".

Ale není tam nic o lhůtách do kdy musí vyřídit, případně o odvolání atp... , takže pravdu se dovím až po skončení péče.

Podle všeho došlo u Vás k nepochopení při použití pojmu "podání žádosti".Podání žádosti o příspěvek na péči nemá nic společného s posuzováním doby péče jako pojištěné doby. Jakmile se začnete starat o někoho, kdo má přiznaný stupeň závislosti, podá se žádost o příspěvek na péč. Úmyslně neuvádím, kdo žádost podává, o té problematice nic bližšího nevím. Každopádně vyřídí se příspěvek a pečující zůstane z práce doma. Pak mohou nastat dvě situace: buď péče skončí (ať už předáním závislého do léčebného nebo pečovatelského zařízení, zlepšením zdravotního stavu - nepečuje se jen o přestárlé, ale i o mladé lidi třeba po úrazu - nebo úmrtím závislého) nebo žádostí o důchod pečujícího (tím okamžikem končí potřeba započitatelnosti další doby péče, nikoli samotná péče). Toto jsou dva momenty, od nichž začala běžet dvouletá lhůta, během níž bylo nutné se přihlásit na oddělení důchodového pojištění OSSZ k péči. Tato lhůta nebývala v případě skončení péče dodržena a pečujícím tak zanikal nárok na započtení doby péče pro důchod, řešívalo se to žádostmi o odstranění tvrdosti zákona. Byly to často velmi pohnuté okamžiky, kdy třeba maminka pečovala o postižené dítě, to zemřelo, ona nastoupila do práce a na dvouletou lhůtu prostě zapomněla. Tato lhůta byla relativně nedávno zrušena, lze požádat po skončení péče kdykoli. K řízení je třeba doložit dokumenty, které Vám vyjmenují referenti odd. DP OSSZ. Jsou to zejména doklady, na jejichž podkladu bylo stanoveno, o jaký stupeň závislosti se jednalo, pak nějaké listiny (oddací a rodné listy) dokladující příbuznost - nepečujete vždy jen o manžela/ku, ale třeba o tchyni, nebo lze pečovat i o zcela cizí ososbu (sousedku, osamělého kamaráda), pokud sdílíte společnou domácnost. Na základě tohoto jednání vystaví OSSZ rozhodnutí, v němž je uvedeno, odkdy dokdy jste pečoval, a toto rozhodnutí Vám zakládá nárok na započitatelnost uvedené doby na důchod.Pokud máte v ruce papír, že Váš rodinný příslušník je závislý v určitém stupni a je vyplácen příspěvek na péči, nevypovídá to vůbec nic o započitatelnosti doby Vaší péče na důchod.
lidus*
hodnocení

Inženýrko, díky, celé je to zmatečné. Dostanete informace. že pokud osoba pčuje o osobu s příspěvkem na péči III. počítají se mu roky na důchod. Nikdo neupozorní, že je to půl pravdy a že musíte o něco žádat. Zjistila jsem, že někde tomu je jinak. Jiné město, dáte souhlas s nakládáním s údaji a tam si přes PC vše potřebné vytáhnou. Myslím, že tak by to mělo být, doufám, že dnes jsou Státní správy propojené a je jedno zda je to ÚP nebo něco jiného. Tak nyní počkáme jak rozhodnou, naštěstí i kdyby nerozhodli, má manžel roků na důchod dost.

@pi, prosím, pokuste se pochopit psané slovo:Pokud se lidé rozhodnou pečovat o osobu, jejíž zdravotní stav jí neumožňuje plně se postarat sama o sebe, měli by se obrátit na krajskou pobočku Úřadu práce s žádostí o poskytnutí příspěvku na péči. (Zůstanete z práce doma, ale musíte vyřešit příspěvek na péči.) Na základě této žádosti bude provedeno sociální šetření a následné posouzení zdravotního stavu osoby, o níž je pečováno, zda odpovídá stupni II–IV, příp. stupni I, pokud se jedná o dítě do 10 let věku. (Opečovávaná osoba musí splnit podmínky, aby bylo možno příspěvek přiznat.) Tuto žádost je vhodné na krajskou pobočku Úřadu práce podat v počátku zahájené péče, protože zdravotní stav je posuzován a příspěvek přiznán nejdříve ode dne podání této žádosti. (Zůstanete např. doma s maminkou, která už půl roku potřebuje každodenní pomoc, ale zdravotní stav nebude posuzován pozpátku, není už možné zjistit, které úkony uvedené v tabulkách maminka před půl rokem zvládala a které ne, takže se posoudí od podání žádosti o příspěvek.)Stále ale mluvíme o žádosti o příspěvek na péči. O důchodu nebo započitatelnosti doby není řeč. Pouze je jasné, že ten, kdo pečuje o osobu ve II.-IV. stupni závislosti, jednou bude moci mít započtenou tuto dobu na důchod. K tomu se ale dostaneme až po skončení péče (nebo při žádosti o důchod pro pečujícího, popisuji výše). Plátce příspěvku na péči nemůže nijak potvrdit nebo slíbit zápočet doby péče pro nárok na důchod, nemá s tím nic společného. Ten pouze ověří nárok na příspěvek a zajistí jeho výplatu. O zápočtu doby rozhodne až po skončení péče Česká správa soc. zabezpečení, která je k tomu kompetentní.Po skončení péče o závislou osobu je nutné obrátit se nejpozději do dvou let od skončení péče na okresní (v Praze Pražskou, v Brně Městkou) správu sociálního zabezpečení (OSSZ). (Nikdo na OSSZ nemůže vědět, kdo pečoval, jak dlouho, nemůže tedy bez doložení potřebných dokladů jen tak přiznat dobu pojištění od-do.) O době a rozsahu péče vydá OSSZ rozhodnutí, které je podkladem pro budoucí zhodnocení péče o závislou osobu jako doby důchodového pojištění. Toto rozhodnutí se vydává na základě podaného návrhu na zahájení řízení o vydání rozhodnutí o době a rozsahu péče. (to znamená, že musíte dojít na OSSZ na odd. důchodového pojištění s tím, že chcete započítat dobu péče. Je zahájeno řízení, jehož výsledkem je právě toto rozhodnutí). Návrh na zahájení řízení lze podat nejdříve po skončení péče, nejpozději však do dvou let od skončení péče, (lhůta byla zrušena) nebo v době jejího trvání za situace, že pečující osoba v této době podává žádost o přiznání důchodu (to znamená že končí potřeba započítávat dobu péče do dob pro nárok na důchod).Doklady, které se předkládají:K návrhu na zahájení řízení o vydání rozhodnutí o době a rozsahu péče žadatel předkládá zejména:doklad prokazující totožnost žadatele,doklad prokazující totožnost osoby, o kterou je/bylo pečováno (občanský průkaz, příp. rodný list),potvrzení krajské pobočky Úřadu práce o vzniku stupně závislosti a dobu poskytování příspěvku při péči o závislou osobu,doklad prokazující příbuzenský vztah žadatele k osobě, o kterou je pečováno (např. rodné listy, z nichž vyplývá vzájemná příbuznost osob, oddací listy aj.),v případech, kdy se nejedná o blízkou osobu, je třeba prokázat vedení domácnosti žadatele s opečovávanou osobou čestným prohlášením,úmrtní list, pokud došlo k úmrtí osoby, o kterou bylo pečováno.Na základě těchto dokladů bude rozhodnuto o započtení doby péče pro důchod. Jsem přesvědčena, že i pro Vás, nejenom pro @lidus a jejího manžela, všechno dobře dopadne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]