Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak jsem již avizoval přicházím s novou verzí naší poradny. Říkám tomu verze 2.0, protože se skutečně jedná o velmi výraznou změnu. Asi bude potřeba nějaký čas než se s tím sžijeme nebo vychytáme všechny mouchy.
Nová verze sama ze své podstaty potlačuje handrkování mezi uživateli. Už nelze odpovídat na odpověď jež byla odpovědí na odpověď. Ke každé odpovědi lze psát komentáře. První 3 jsou zobrazeny vždy, další až po kliknutí pro rozbalení.
Nově bychom tedy měli hlavně každý psát svou odpověď sám za sebe. Pokud někdo před námi napíše špatnou odpověď je fajn k tomu přidat komentář, že se dopustil chyby a proč si to myslíte. Ovšem samotnou odpověď na otázku je potřeba vložit jako novou PŘÍMOU odpověď na otázku. Odpovědi se řadí dle toho, kolik hodnocení mají. Dobře ohodnocené odpovědi budu vždy mezi prvními a není tak důležitý čas jejího vložení.
Pokud přijde náhodný kolejdoucí nalezne nejlepší odpovědi hned nahoře a nemusí pročítat dlouhý strom odpovědí. V tom je hlavní výhoda nové poradny.
Pro zpátečníky je možnost překliknout se na řazení dle času, ale vždy to bude znamenat klik navíc.
Věřím, že stejně jako hodnocení i tato novinka bude mít své odpůrce. Myslím, že to tak musí být. Když mi pod rukama změní třeba email na Seznamu taky jsem z toho první dva dny šílený. Až později uznám, že to má svá pozitiva a mnohem později nechápu jak jsem mohl být spokojený s původní verzí.
Ten kdo chce poradit ostatním s jejich otázkou v nové verzi dostává výrazně větší prostor a šanci prosadit se. Ten kdo hledá sváry, drbe se v nepřesnostech a sám nic neporadí bude vidět méně.
A kdy? Každým okamžikem - až tato otázka bude alespoň 30x přečtena.
Změna by neměla potřebovat oblíbená tlačítka CTR+F5. Změna je tak zásadní, že jsem přistoupil k přejmenování všeho nutného. Ovšem pokud něco nebude fungovat tak k opravě už to potřeba bude.
Nesnažte se na vše přijít hned, ono to přijde samo.
Inspiraci jsem si vzal z několika velkých zahraničních poraden. Myslím, že to prostě musí fungovat i u nás.
Hlasujte až bude nová verze poradny, ať se neunáhlíte.
Ó můj bože, chci původní zpět.
Zdravím.
To, že se odpovědi řadí od nejvíce hodnocených po nejméně je spíše na škodu než k užitku. Tazatel se ke správné otázce vůbec nemusí dočíst.
Tak jsem po chvíli hledání našel svůj příspěvek, který se přesunul po hodnocení nahoru. V delší diskusi taky vychytávka, to hledání.
Co když správná odpověď bude v tzv. komentářích? To už nenajde vůbec nikdo.
Dobrý den, zatím se docela v textech ztrácím, jsem zmatený a mám pocit rozházení příspěvků a až chaosu.
Jestli to nerozchodím, tak se dám asi k mažoretkám . Zdravím!
Možná už začínám chápat. Napíši příspěvek jako radu pro tazatele. Když bude třeba doplnit pro tazatele, tak použiji doplnění. A když bude ošklivá reakce na můj příspěvek od jiného rádce, tak se s ním pohádám v komentářích .
A zřejmě jsem pochopil i záměr admina. Kdo chce, aby jeho příspěvek byl opravdu vidět, tak musí odpovídat na dotaz. A kdo vloží svou radu do komentáře, tak je upozaděn. Takže, radit přímo a komentáře si odpustit nebo se nedivit, že tam dobrá rada zanikne.
Hm, tak to funguje, ale proč bych komentoval svůj příspěvek, tak to zatím nevím.
Nevím, ale dám tomu šanci.
Třeba proto, že ho chcete ještě doplnit.
Já pro změnu zkusím cvičně svůj komentář ohodnotit .
Tak to nejde...
ben - nevím, jak Vy, ale já po 2 minutách možnost doplnění komentáře nemám...
Komentář doplnit nejde (jde pouze nahlásit), ale první příspěvek (rada) jde doplnit stále. Ovšem, u reakce na komentář je nepříjemné, že už ho při psaní nevidím, ale vidím svůj první příspěvek, což vyžaduje pamatovat si komentář, na který reaguji.
Já jsem konzerva. Zatím jsem z toho říčnej.
Roluju vpravo, hodnotím, komentuju vlevo, displej mám širokoúhlej. Vlevo narváno, vpravo skoro čtvrtina šířky území nikoho a teprve pak posuvník. Přijde mi to strašně vysoký. Na výšku displeje mám max. tři příspěvky, asi se uroluju k smrti. Sice mám momentální handicap a celej den držím pravej loket 20 cm nad stolem, abych moh psát a dělat s myší, ale i tak.
Tak prrr... Právě mi stránka tvrdí, že vkládám komentář k odpovědi. Ne, jen jsem si po limitu vzpomněl, že nevím, jak budu jako autor otázky odpovídat na odpovědi. Vložením odpovědi na vlastní otázku už to nepůjde, poněvadž bude putovat nahoru a dolů jako jojo. Takže komentářem, pěkně každému zvlášť. No, potěš koště.
Právě jsem se pokusil najít vlastní odpověď, abych jí doplnil. Uživatelsky přívětivé to tedy není.
K té výšce příspěvku. Pokud k tomu mám přistoupit konstruktivně, upravil bych výšku ikony hodnocení a počtu bodů na stejnou výšku, jako má avatar. Taky to na výšku nafukuje text "přidat komentář"
Nooo... tak tohle je zajímavé. Pokud jsem předtím zpětně těžko hledala své (nebo určité) odpovědi, tak teď už to bude jak hledat jehlu v kupce sena. Ty fajfky jsou opravdu jako pěst na oko, proč nemůže být fajfka třeba vedle uživatelova jména? Proč musí být tak obrovská? Úplně se to tu celé soustředí na hodnocení (první, co člověk vidí), a poté až na odpověď. Což mi přijde jako dobrý úmysl, ale přitom je to nesmysl. Toto není poradna počítačová nebo jinak oborově zaměřená, kde všichni vědí, co je nejlepší odpověď, co je správná odpověď. Tady v té poradně jsou obyčko lidi s různým zaměřením, takže nejde o SPRÁVNOU ODPOVĚĎ, ale o NEJVÍCE POCHVÁLENÝ NÁZOR. Což může být i u špatné odpovědi nebo dokonce nebezpečné (např. místo "zajděte na tenhle a tenhle úřad, poté na pčr" bude nejlépe hodnoceno "sežeňte nějakého silného chlapa a dojděte si na ně").
Chápu záměr, ale nemyslím, že to bude úplně fungovat. Komentáře supr.
A ještě - proboha - seřadit dle "data", ne datumu .
Opravdu se to chová nelogicky. V přehledu otázek jako poslední přispívající @admin. Rozkliknu otázku a mám 2 možnosti najít, co nám chtěl sdělit.
1. odroluju pod otázku, vylovím tlačítko "na poslední odpověď", ale to je špatně, ta je
2. odroluju zpátky na začátek, vylovím tlačítko "řadit dle data", skočím na konec, slibovaný příspěvek admina nikde. Proč? Protože to není odpověď, ale komentář. Vidět není, protože je 4. a další v pořadí...
Nezlobte se na mě, ale nedá mi to.
Funkčnost stránek asi bude OK, ale ten webdesign je divočina. Kombinace 10 let starých omalovánek s obrovskými zelenými a modrými material plackami působí skoro děsivě. Podivné formátování, nepřehlednost, nejednotné fonty, barevnost...celé to působí, no v rámci slušnosti, nervózně. A to hodně moc.
Dobrý den, přidám další postřehy a návrhy. Je to zde již zmíněno opakovaně, tak bych také ocenil menší "fajfku" (snad o 50 %), aby i s počtem hodnocení byla menší, než avatar. Umístění "fajfky" vedle avataru by mohlo znamenat, že bude hodnocen spíše uživatel, než text v příspěvku, ale snad tomu tak nebude, resp. bude před hodnocením přečten i ten text v příspěvku (rada). Navrhuji komentáře nezobrazovat rozbalené (nyní 3), ale nechat možnost každému, ať si je rozbalí kliknutím - tím by se mohla délka stránky zkrátit a ušetříme si kolečko na myši. A navrhuji řazení příspěvků opačně - vrátit se k řazení příspěvků podle času a na klik (volba) udělat řazení podle ohodnocení. Myslím, že by to bylo pro všechny přehlednější (i pro tazatele) a byla by patrná návaznost. V komentářích bych ocenil stejné písmo jako u příspěvků nebo alespoň větší řádkování, protože delší text v bloku se obtížně čte. Zdravím!
No, mám připomínky (jako obvykle).
1) Admin napsal: "Hodnocení je vlevo, aby bylo jasné dle čeho se odpovědi řadí."No jo, Nechal jsem si seřadit odpovědi podle data a hodnocení je vlevo zas. Zřejmě proto, aby bylo jasné, podle čeho se odpovědi NEřadí.
2) Žádost na admina: Šlo by zařídit v profilu zaškrtávátko (když už tam je třeba to pohlaví), které by mi defaultně zajistilo řazení dle data? Často (nejen já) píšu něco ve stylu na XXX už odpověděli jiní, ohledně YYY si myslím, že ... . No a časem se moje odpověď třeba dostane nahoru (protože hodnocení) a najednou to "už odpověděli jiní"nedává smysl. Že v tom budou mít chaos ostatní, to neovlivním, ale aspoň pro sebe bych rád zachoval logiku.
3) Zelené háčky mě dokonale zmátly. Jednak jsou hnusně velké jako kráva (jak kdybych čučel do mobilu), jednak jsem se divil, co je najednou všude správných odpovědí (co jiného by měl znamenat zelený háček u odpovědi, když ne to, že je správná?), a jednak jsem hledal, kde se teď dají odpovědi ohodnotit.
4) Šlo by nějak odpovědi ... neplýtvat v nich zbytečnými řádky? Například (při srovnání podle času) pouhé tyto dvě odpovědi "Napsal: 72mona3® v dnes 19:32"a "Napsal: pohanka® v dnes 19:36"mi zaberou prakticky celou stránku, přestože každá obsahuje jen jeden necelý řádek textu. Protože už zmíněná "velká zelená kráva", kvůli ní musí být počítadlo hodnocení o řádek níž (než co stačí na avatar i text) a zabírá tak to "0x"zcela zbytečně celý nový řádek a ještě pod tím je opět na samostatném řádku "přidat komentář". Když se přidá hlavička odpovědi a konec rámečku odpovědi, ujezdím se nahoru/dolů až k smrti a přitom je všude jen prázdno!
Asi jako většina starších lidí jsem přece jen trochu konzervativní a tedy netuším, co si o tom "převratu" mám myslet. Zatím snad jen tolik, že mi hodně vadí ztráta časové posloupnosti (i když jde přepnout). A nemyslím si, že bych proto měl být označen za zpátečníka.
A další připomínka: Náhodný kolemjdoucí nenalezne nahoře nejlepší odpovědi, ale pouze nejvíce ohodnocené odpovědi, což na základě mých dosavadních zkušeností představuje propastný rozdíl!
Na změnu jsem přišel před cca 20 minutami, takže píšu o svých okamžitých dojmech. Třeba po dalším využívání přibydou z mé strany další připomínky, případně z některých názorů časem ustoupím.
Už je to tady. Hledal jsem svůj příspěvek a sakra: On je po ohodnocení někde úplně jinde! A to je přesně to, co mi vadí.
Admine, dej obě možnosti, časové i hodnocené pořadí, volitelné tak, aby si každý účastník mohl trvale nastavit to, co mu vyhovuje. Prosím!
Teď jsem zjistil, že po kliknutí na novou odpověď se mu neobjeví ta odpověď, ale začátek vlákna, a tu odpověď si musím najít. Pokud je to záměr, tak tedy se mi to ani trochu nelíbí!
První dojem,dle popisu admina v textu téhle otázky,vypadal dobře a zaujalo mě to,dávalo to smyl,řazení otázek i rozbalování další konverzace.
V praxi se mi to nelíbí,asi jsem konzerva,ztrácím se v textu,moc křiklavé zpracování,avatar působí ještě více anonymně,protože bije do očí ta fajfka.Líbí se mi,že případné pošťuchování, negativní plevelení nebude tolik zasahovat do odpovědí ,ale uživatelé tady na sebe reagují i kladně,nahrávají si a co jeden zapomene,druhý doplní.Což se mi líbilo a v puvodní verzi to bylo více vidět.
Myšlenka se mi líbí, zvědavost je velká. A nová verze stále nepřichází
dvacet už je určitě, jeden další jsem zajistil
Zatím 19... těch 30 je k tomu, aby se to lidem nezměnilo úplně pod rukama bez informace. Musíme sehnat víc lidí = víc zobrazení.
24
Je nás tu 30 registrovaných online, ale hádám, že většina má něco rozečteno jiného... jo a doplňování odpovědí taky nepůjde, jen odpovědí nikoliv komentářů.
Nešlo by zvětšit to písmo v těch modrých polích na stejnou velikost jako normální odpovědi? A koukám i v těch šedých? Prostě to odlišovat jenom barevně a ne velikostí písma?
Dobrý den, souhlasím. To písmo je menší a kde je dlouhý text, tak je to hodně sražené. Chtělo by to výraznější řádkování, resp. odstup řádků. Zdravím!
P.S. Vidím, že lze hodnotit i v této rubrice, což je buď chyba nebo novota.
No tak uvidíme. Vcelku mi to nevadí a zvyknout se dá na všechno. Ale například jsem přišla na to, že i když mou odpověď tazatelka přijala jako přínosnou, neboť ji sama ohodnotila, někdo jiný odpověď neuznal jako dobrou a rozhodl, že ji úplně vymaže. A tomu nerozumím. Když já založím otázku, tak je přece na mně, abych posoudila, jestli mi nějak pomohla, nebo ne? Přece nenechám rozhodovat ostatní o tom, co zrovna mně pomůže. To přece nikdo nemůže vědět a nemůže mi rozkazovat co je pro mne dobrá odpověď a co ne. Tak tomuhle nějak nerozumím.
Já jsem hlasovala předčasně, teď bych zvolila poslední možnost "Nevím ale dám tomu šanci".
První postřehy: Vyhovuje mi řazení reakcí na odpovědi jako komentáře, a větší odstup komentářů od levého okraje. V předchozí verzi bylo v delších vláknech někdy obtížně vysledovatelné, kdo na koho reaguje.
K hodnocení: Nešlo by trochu zmenšit a přesunout je do pravého horního rohu? Myslím, že většina návštěvníků je praváků a možnost ohodnotit by byla více po ruce...
V mobilní verzi se mi zobrazují otázky ze všch rubrik, přestože mám vybrány jenom některé. Na mobilní verzi moc nechodím, možná, že jsem to dříve přehlížela.
Já jsem si říkala, že jsem si toho spíše asi nevšimla.
Asi jsem se vyjádřila nepřesně → nemínila jsem počet ohodnocení, ale to, čím odpověď ohodnotit. Původně to také bylo rozděleno...
Nápad asi dobrý, ale opravdu se mi nelíbí ty obrovské symboly vedle stejně velkých avatarů. Pokud už musí být, tak za mě spíš mimo rámeček příspěvku, nějak takto:
Úplně ideální by z mého pohledu bylo rozhraní jako má třeba Reddit. Jednoduché, přehledné a jeden komentář nezabere půlku monitoru.
Nelíbí se mi - napsal: pohanka®. proč tam není : napsal/a? Náhodný uživatel nebude vědět, nebo mu to dojde později co znamená červené r v kroužku. Možná, že myslíte ,,uživatel,,, ale já jsem uživatelka.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------- Malé vylepšení názvu tohoto smailíku. Název by se mohl změnit z ,,palec2,, na ,,drahoše,, /vypadá to nadějně/
Taky se přimlouvám za možnost trvale si zapnout řazení podle času...
Děkuji všem za kritiku. Připomínám, že nejsem Seznam, který něco půl rok vyvíjí a další půl rok testuje v uzavřeném kruhu uživatelů. Tuto novou verzi jsem měl pár dnů ve svém počítači a nyní je přesně ten čas, kdy za běžného a denního používání budeme ladit, aby se to dalo denně a přijemně používat.
Někdo se tu chlubil, že se se svým názorem shodne s dalším uživatelem. Ano to je pěkné, ale je potřeba najít širší shodu než dva tři čtyři pět uživatelů, kteří si notují a říkají jak je co správné. Tak na to myslete.
Teda nic ve zlém, ale o nějaké větší přehlednosti nemůže být ani řeč. Čím dál, tím víc docházím ke zjištění, že jsem se v anketě unáhlil (volil jsem "C"). Po poměrně krátkém brouzdání poradnou docházím k názoru, že jsem měl volit "B". Záměr nové verze je dobrý, ale tohle se moc nepovedlo . Jak se dá přepnout režim do časového řazení?
72mona3 - dík, to tlačítko jsem nějak přehlídl .
Právě jsem zjistil, že nejde okomentovat něčí komentář, proto jsem musel doplnit svůj původní příspěvek, což k přehlednosti moc nepřispělo. Ale chápu, že to tady není "chat" a proto je snaha komentáře komentářů omezit.
Přepnout se to sice dá, ale nic to neřeší. Seřadí do odpovědi, ovšem komentáře tam jsou někde ztracené. Kdo chce číst i komentáře musí pokaždé přečíst celou diskusi a snažit se najít co přibylo. V tomto systému nemá cenu komentáře vůbec psát.
Komentáře jsou zřejmě určeny k diskusi o příspěvku, kde by měla být nějaká posloupnost a návaznost. Na ten první mi dal někdo hodnocení a on vylítnul nahoru. Veškerý smysl a návaznost je pryč.
To je fakt, tohle mate. Dá se to zmírnit oslovením či kopírováním části textu, jak má ve zvyku jedubabička. Ale to už není ono.
Krok vpřed, vypadá to dobře.
Za mne dobrý - jen bych uvítal možnost tlačítka - změna zobrazení "se stromem - bez stromu" - tj. bez stromu by se zobrazily odpovědi jen čistě podle času vložení...
U větších témat, kdy máte přečteno 20 odpovědí, hledáte jen ty novější... takže při zobrazení bez stromu lehce najdete reakci od určitého data a času.
áha - a teď vidím, že už to tu padlo ... :D
Nějaké malé změny jsou provedeny. V PC je snadné načíst úpravy CTR+F5, v mobilu je potřeba sáhnout sem a načíst znovu: poradte.cz/...
Bez nového načtení se provede půlka změn, ale i tak jsou patrné.
Dobrý den. Mně se nový vzhled poradny líbí. Připadá mi přehlednější. V té původní verzi jsem se kolikrát ztrácela mezi jednotlivými odpověďmi, teď to snad bude jasnější.
Hm, akorát teď jsem si všimla, že po rozkliknutí otázky se automaticky nezobrazuje posledně vkládaná odpověď. Tož to je nemilé. V tomto případě pak se nedá hovořit o větší přehledosti. Ale nic - verze 2.0 je teprve v záběhu, tak se snad ty chybičky vychytají.
Tahle poradna byla od svého počátku zaměřena především na dobře míněné (i když ne vždy zcela správné) rady. Jako bonus pak bylo připojeno hodnocení (doměle) správných odpovědí. V téhle podobě mně spíš připadá, že je smysl poradny hlavně v bodování (doměle) správných odpovědí a ty odpovědi už v podstatě nejsou tak podstatné.
Už jsem v životě leccos zažil a pomalu si zvykám, že "každá změna je vždy k horšímu" . Ale je to jen můj názor, někomu se to takhle třeba líbí. Mně teda ne.
To, že ohodnocená odpověď tzv. stoupá je v pořádku. To beru. Ale opravdu mi přijde matoucí, když tutéž funkci mají i komentáře. Takže třeba třetí koment se posune na první misto, přestože je reakcí na komentář který byl před ním - ovšem nově je až po něm.
Prostě jde o to snížit počet komentářů komentářů. No jo.
Vše by bylo v pořádku, pokud by každý komentář komentoval odpověď, pak jejich pořadí není důležité, ale naopak lépe hodnocený zřejmě lépe reaguje na odpověď a měl by být co nejvýše. Ovšem pokud komentář komentuje komentář ideálně ten co už byl komentářem komentáře pak ano, je to zmatečné.
Není tam ovšem plánovaná souvislost, to bychom se nikam neposunuli. Šlo by pouze o grafickou úpravu a tohle má být změna dál.
Víte vůbec (jako všichni, ne jen @72mona3, že jsou poradny kam každý může vložit pouze jednu jedinou odpověď?
Říkal jsem, že změna to bude velká a zažité způsoby nebudou fungovat stejně. Dejte tomu šanci ideálně v nově založených otázkách, kde jsou nová pravidla už od první odpovědi. Po měsíci můžeme zhodnotit, zda je to lepší nebo ne. Původní verzi mám stále uloženou...
Admine, řekni mi prosím, kde najdu tvůj poslední příspěvek. Přímo se mi neobjeví. Prosím, udělej s tím něco!
@satam tak vidíš jak jsme na tom stále dobře Opravdu se o tom snažím přemýšlet a nezaváděl bych něco o čem bych nebyl přesvědčený, že to pomůže. Ale ano, můžu se taky mýlit a v tom případě se vždy můžeme vrátit ke kořenům. Databáze se nijak neupravovala, takže návrat není problém. Ale ne teď, ne příští týden.
Snažme se vylepšit současnou verzi a nechtějme ji vyladit během týdne. Všechno chce čas.
Přestává se mi to úplně líbit. Admin vloží příspěvek, já na téma kliknu, vlákno se mi otevře na začátku a účastníku po.er se a hledej si sám. Co to je za nesmysl?
Jo, taky jsem teď hledal svůj poslední komentář... ...a nenašel. Je zřejmě zasunutý kdesi mezi nezobrazovanými komentáři. Takže jedině prohlížet celé vlákno a otvírat všechny nezobrazené komentáře (nebo na komentář tiše zapomenout).
Jsem snad debil, abych hledal, kde 72mona3 teď vložila svůj komentář? Admine, promiň, ale to je kravina na entou!
Ať jde o odpověď nebo komentář, když se objeví na hlavní stránce, po kliknutí na něj by měl automaticky vyjet i ve vlákně. To, jak to teď funguje, je totální nesmysl!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.