Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je pravopis v otázce tak důležitý?

Od: ivopivo odpovědí: 34 změna:

Proč když někdo udělá v otázce chyby tak hned : co kdyby ses naučil češtinu ani neodpoví na otázku. třeba poradte.cz/... vzpamatujte se!

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cobrak*
hodnocení

0x

Alkohol je metla lidstva a dnes má každý internet v mobilu a hned z hospody píše na poradnu :(

ladinpraha*
hodnocení

0x

Každý písemný projev by měl mít určitou úroveň. Pokud ji nemá, tak je to projev neúcty k těm, kterým je určen. Ledacos lze tolerovat, ale hodně z nás by zde rádo tu "určitou úroveň" udrželo.

cobrak*

Přesně tak. Ale bohužel sem velmi často píší lidé, kteří nezavadili o učebnici pravopisu a ještě se mi zdá, že jsou dost často pod vlivem alkoholu...

Naprostý souhlas. A smutné je i to, že tazatel nadepsal svoje vyjádření slovy, Proč otravujete? Pokud už někdo není schopen písemného projevu bez chyb a nepochopitelných zkratek a ostatní mu to vytknou, měl by se dotyčný chytit za nos a zamyslet se nad sebou.

Nebo jinak - prostě ho neotravovat a nesnažit se nějak pomoci.

hodnocení

0x

Milý ivopivo,

kolikrát jsem si také kladl podobnou otázku - jistě, je-li položena smysluplná otázka, v níž se tazatel dopustil hrubky nebo překlepu, je asi úplně zbytečné na toto upozorňovat a nahánět si tak své ego. Každý dělá chyby.

Ale tento portál má, myslím, za cíl být svým způsobem věcný a seriózní a každý kdo do něj přispívá by si toho měl být vědom.

Vlákno, které zmiňujete (a takových jsou zde denně desítky) je svým obsahem neseriózní, není věcné (tazatel ani nemohl čekat, že by mohla být vyslovena nějaká odpověď o kterou by se mohl opřít) a jeho text není bohužel napsán česky.

Určitě tu nechce nikdo na nikoho zbytečně útočit, ale sám za sebe vítám, když se takoví lidé upozorní na to, že je alespoň slušnost vyjadřovat se normálně.

A je mi v podstatě líto, že tu takovou věc musíme rozebírat...

fram
hodnocení

0x

No on si tazatel nedokáže uvědomit, že vyrábí psaný projev (je to dopis - není?), pospíchá a t d. Jeho výrobek si prý může přečíst 5000 lidí za den, tak ze slušnosti vůči nim by neškodilo si to po sobě přečíst. Upozornění by jenom mělo mít zdvořilé, nikoli ve formě toho hemzu.

To samé jsou příspěvky veřejnosti do rozhlasových diskuzí. Posechnou si to tisíce lidí, takže by měla být snaha po kultivovaném veřejném projevu pomocí spisovné češtiny vidět. Někdy nad lidovými projevy nadskakuji, případně vypínám přijímač.

bena*
hodnocení

0x

Ivopivo, jsme na poradně, ne na nějakém SMS fóru, kde se každý znak počítá. Bylo by od věci, aby lidé psali trošku slušnějši a hlavně srozumitelně. Jeslti udělám chybu v y a přesto budu tomu rozumět, co chce autor, tak to přežiju. Ale abych nad tím 2 minuty dumal a přemýšlel, tak mi nestojí za to ani číst, natož odpovídat...

hodnocení

0x

Ahoj Ivo, Tvůj nadpis Proč otravujete? mě docela naštval. Víš proč?

Pokud od lidí něco chci, potřebuji radu, uvědomuji si, že každý rádce s tím stráví kus svého času. Přemýšlí, odpoví. A proto bych se měla /každý to ovšem nedělá/ chovat slušně. Já něco chci, potřebuji ostatní, ne oni mě.

Proto by můj dotaz měl mít nějakou úroveň. Slušné oslovení, na konci poděkování za případné odpovědi. TAK SE TO DĚLÁ, VÍŠ? Myslím si, že Poradna by si měla zachovat určité dobré renomé a to, že tam někdo píše jako Křovák, k tomu určitě nepomůže. Když tady někdy VYDÍM TY VÍSLEDKY, CO NĚKEŘÍ VITVOŘÍ, je mi z toho špatně. Vím, že každý není na 100 % češtinář, ale být Čechem - k tomu snad patří i obstojně ovládat český jazyk.

Tak se nezlob, už nás tady NEOTRAVUJ /to jsi napsal Ty sám/ a pokud budeš chtít od lidí rady, občas se koukni do Pravidel českého pravopisu. Slušná a bezchybná čeština totž ostatním lidem dává najevo, že si jich vážíš a že si vážíš i Poradny.

Ty hrubky jsou občas takové, že to vypadá, jako by si tazatel šlehnul, či požil. A rádce občas pak nechápe význam dotazu. A to si naše Poradna opravdu nezaslouží.

Tak co, chlapče, už to chápeš? :)Jaga.

iz*

Musím se připojit k @babajaga a k @minstrel.

K jejich názorům ještě doplním, že některé chyby jsou takového rázu, že otázky (někdy bohužel i odpovědi) nenjsou srozumitelné.

Na nesrozumitelně položenou otázku je těžké odpovědět (rádce se musí dohadovat, nač vlastně odpovídá), nesrozumitelná odpověď zase nijak nepomůže tazateli.

figurek*
hodnocení

0x

no já si zase myslím něco jiného než zdejší opraváři pravopisu. Inteligentní člověk odpoví i na hloupou otázku inteligentně. A když ho inteligentní odpověď nenapadá, pak mlčí. A vy kantoři si aspoň občas uvědomte, jak je to vaše povolání na vás vidět.

uska*

figurek - ono to není tak jednoduché. Inteligentví odpověď na hloupou otázku tazatel vůbec nemusí pochopit a tudíž iteligentí odpověď je mu k ničemu. Přizpůsobit se ve vší slušnosti tazateli není určitě na škodu a upozornit semotamo na obr hrubky. Třeba si to tazatel zapamatuje a např. při vypisování dotazníku o práci je už nenaseká. Což by bylo pro jeho dobro.

slon

Prosím o vysvětlení významu těchto slov : Inteligentví a iteligentí. Bez ujasnění si jejich významu nejsem schopen pochopit smysl Vašeho příspěvku. Děkuji

martinaa*

Upozorňovat na evidentní překlepy je dost trapné.

doplněno 13.06.12 22:22:

Ale je. Stejně jako upozorňovat na pravopisné chyby. To se pak jako cítíte lépe, nadřazeně?

Nechápu.

slon

Není. Zkontrolovat si po sobě, co napíšu do vlákna, v kterém se řeší INTELIGENTNÍ ODPOVĚDI, je na stejné úrovni, jako psaní i -y.

polinek*

,,No,tak já kantor nejsem,ale ty hrubky číst je něco degradujícího pro tazatele. Neříkám překlepy ,,se stanou každému..Ale já když mi kluk napsal dopis jak jsem byla ještě k mání a měl chyby ,tak jsem mu už nikdy nenapsala. Promiňte ,,ale měla jsem ho za tralala...musela bych se za něho stydět.

ladaadal*
hodnocení

0x

Chybama se člověk učí a pokud někdo naseká hrubky a nikdo ho na ně neupozorní, tak je příště naseká znova. I k tomu je dobrá poradna, nemyslíš? A upřimně řečeno, číst text se samýma hrubkama je opravdu očistec na zemi. Řeč je to jediné, čím se lišíme od zvířet, tak bychom si toho měli vážit nebo mezi sebou budeme místo mluvení vyluzovat různé skřeky.

martinaa*
hodnocení

0x

I když ty hrubky někdy tahají za oči:D, nelíbí se mi jejich předhazování tazateli. Každý nejsme češtináři, a je nutno si uvědomit, že co já považuji za normální, je pro druhého problémem. Jeden to má v češtině, další v matice. Proč tedy tazatele shazovat stylem "nauč se česky?"

Existují i lidé, co mají s češtinou velké problémy. Mají různé poruchy. To mají psát se slovníkem v ruce? Nebo tím předhazováním honíme vlastní ega, jak jsme lepší?

Nicméně nadpis této otázky - za ten bych ti, Ivo, šlápla do úsměvu. Když otravujeme, tak sem jednoduše nelez!

doplněno 13.06.12 17:23:

Ne se slovníkem, ale pravidly pravopisu:)

polinek*

tak proč se to ve škole nenaučil,,,,hrubky jsou hrubky- mnou neomluvitelné. Od toho chodil do školy ,aby se naučil česky tak,aby nevypadal jako ...

martinaa*

Akorát mnohým už nedojde, že ten, kdo má poruchu nebo ty chyby prostě nevidí, chyby dělá a naučit se to nemůže, tak jako neumí zpívat, další nechápe matiku atd. Kdo v sobě buňky na češtinu nemá, tak se to prostě nenaučí, i kdyby chodil do školy dvacet let... a jak dole čtu "jsme Češi, tak by měl umět česky - na mluveném projevu to třeba poznat není, ale s psaním může mít pisatel velké problémy. Proč ho považovat z méněcenného, pokud píše inteligentně a srozumitelně, a udělal hrubku, dvě? To ho jako degraduje na něco míň, než je superčeštinář?

Dle mne vypadá jako blbec spíš ten, kdo se důležitě povyšuje a významně ukazuje na chyby ostatních...

I na češtinu musí mít člověk buňky, stejně jako na jakoukoli dovednost nebo předmět ve škole.

doplněno 15.06.12 18:12:

Ještě doplním - ani tak mi nevadí rádci, co poradí, a pak třeba tazateli řeknou, kde udělal hrubku. Ale ti, co ani neodpoví, ale hned kritizují stylem "až se naučíš česky, tak sem piš", "už jsem viděl ledaco, ale tolik hrubek", "místo řešení blbostí se vrať do školy" apod, to je opravdu jen povyšování se.

doplněno 15.06.12 20:31:

Vaše pohrdání takovými lidmi mě docela překvapuje - ani Vaše čeština totiž není bezchybná. A koukala byste, kolik inženýrů i lékařů apod., kteří nás v inteligenci vysoce převyšují a zase by mohli pohrdat oni námi, dělají pravopisné chyby.

doplněno 15.06.12 21:35:

Brunecova - Děkuji, jsem ráda, že nejsem sama:)

Na češtinu si také dost potrpím, u rodiny, přítele, známých - ale mám je ráda, občas nějakou chybku odpustím. Odsoudit úplně cizího člověka a pohrdat jím, protože píše s chybami, to bohpodle mne není férové a přijde mi, že si na tom někteří rádci honí ego. Chyby vidím, občas slušně upozorním, ale pokud není ve větě chyb deset, tak ho neberu jako méněcenného.

Přijít poprvé na poradnu a dostat odpověď, až se vrátím do školy, už v životě na tu poradnu ani "nepáchnu".

doplněno 17.06.12 17:48:

Kdyby si ti, co lidmi dělajícími chyby tak pohrdají, spíše zametli před vlastním prahem a naučili se v souvětí používat čárky.:) Jak souvisí to, že nepohrdám lidmi, co chybují, s chováním doma, to jaksi nechápu a netrpělivě čekám na vysvětlení:D

doplněno 18.06.12 22:00:

Jako zřejmě poslední reakci bych řekla, že je mi daleko milejší člověk, co dělá hrubky, než člověk zákeřný, nenávistný, záštipný a urážející. Protože prot tyto vlastnosti lidmi pohrdám, ne proto, že udělají chybu v textu.

Souhlasím s vámi Martinoo. Jak může některý rádce někým pohrdat, když sám nejde příkladem. Také se mi nelíbí, když někdo dokáže v jedné větě udělat hned několik chyb. Pokud je psaný dotaz srozumitelný, tak to přehlížím.

doplněno 15.06.12 22:06:

Opět s vámi souhlasím. Snažím se také psát bez chyb a vždy si příspěvek přečtu, než jej vložím. Jak již tu někdo psal, tak někomu nepomůže ani si text před vložením přečíst. Každý nezvládá jazyk český na jedničku. Jenom stále nechápu rádce, kteří těmito lidmi pohrdají. Když někdo napíše, že každý chodil do školy, aby se naučil česky, nebo nemá chuť číst ,, pravopisné pomeje´´, tak by měl jít příkladem. Někdo nezvládá kam přijde I, nebo Y a někdo třeba neví, že začátek věty začíná velkým písmenem a končí tečkou. Zastávám se vašeho názoru. Já dostatat místo odpovědi doporučení vrátit se do školy, tak se už také na poradnu nevrátím. Pokud někdo z mých přátel potřebuje poradit, tak mu doporučuji právě poradnu.

instalater*

Martino , děkuji za vaši odpověď. Mluvíte mi z duše. U nás doma se česky nemluvilo. Když mi někdo řekne ,, řekni si před větou ty nabo ti a musíš to tam slyšet " . Neslyším. Je to stejné jak s hudebním sluchem. Každé slovíčko musí být ,, vydřené " . Když si u něčeho nejsem jistý , tak to slovíčko hledám na netu , ale i tam to najdu kolikrát ve dvou variantách. S měkkým i tvrdým. Většinu svého života ( bude mi 50) žiju sám. Tak že i ta slovní zásoba je hrozně omezená. Jsem proto špatný? Že dělám pravopisné hrubky. Snažím se žít slušně a poctivě a to je myslím daleko důležitější. Přeji krásný den.

iz*

Dysgrafici, dyslektici a dysortografici dělají specifické chyby, jež se snadno odliší od "klasických". (Setkávám se s tím, že se po upozornění na chybu začne chybující vymlouvat na některou "dys-". To však lidé, trpící některou "dys" zpravvidla nedělají.)

doplněno 17.06.12 14:02:

Oprava: zpravidla

arakain77*
hodnocení

0x

Proč se nad tím tak pozastavujete a zlobíte?Ivopivo má pravdu.Je to jen plýtvání místem na serveru.On totiž každý pisatel nemůže být výborný z ČJ.Každý je individualista a umí něco lépe a něco zase ne.Já píšu česky docela obstojně,ale neumím třeba plést svetry.

bena*

Promiňte, ale to si snad děláte srandu, ne? Čeština se vyučuje od 1. třídy základní školy a jsme proboha češi, tak to nesrovnávejte se svetry, pletení svetrů se na ZŠ nevyučuje. Samozřejmě, je-li někdo cizinec, budiž. Ale když vidím kolikrát tady takové paskvily, které jsou často plné hrubých chyb, tak fakt čumím, když to takhle řeknu.

To opravdu musíte uznat.

arakain77*

Bena,nedělám si srandu.Každý nemůže být v pravopise výborný.Jako ve všem jiném.Já se učil na ZŠ i vyšívat v hodinách pracovního vyučování.

polinek*

bena ...souhlasím,je to nechutné číst takové (pravopisné pomeje) já se přiznám ,že takovými lidmi pohrdám.

doplněno 16.06.12 22:22:

,Jsou lidi ,kteří souhlasí s hrubkama a podle toho se i někteří chovají doma ...

doplněno 17.06.12 11:27:

NO, tedy

,,,,,,,,,,,,,,,,hy ,chy, ky, ry, dy ,ty ,ny- tvrdé) y

ži, ši, či, ři ,di, ti, ni ...měkké) i

b, f, l, m, p, s, v, z ... obojetné

nemyslím,že je to problém- aspoň toto si zapamatovat ,, jen malá pomůcka pro tazatele...

Já zase nepíši začínající větu s velkýma písmenama,protože mám problém na klávesnicí. Řeším to čárkama..

doplněno 20.06.12 09:37:

ha ha ha ,,tady se píše o hrubkách y-i...ale ne takové blbosti -co kdo hledá na někom. Klidně tady hledejte ,je to na základě jedné osoby ,která nemůže se smířit že ji ignoruji. Tak čmuchej ,,,a dále tvrdím,že se mi se to z duše protiví takové hrubky typu měkkého a tvrdého y-i ...

ha ha ha ...kašlu na plky lidí,kteří se chtějí pouze hádat.

doplněno 20.06.12 09:59:

hop...já jsem nepsala ,že začínám věty ,,ale větu -takže si udělejte v pravopise čistku .Píši v čísle jednotným...nazdar

Co má chování doma společného s pravopisem? Problém s klávesnicí bývá někdy způsoben tím , co je mezi židlí a PC. Pokud bych měla hodnotit vaše odpovědi jako slohovou práci, tak máte ode mne vždy nedostatečnou. *smich*

doplněno 19.06.12 21:15:

Polínek - můžete mi dát logickou odpověď na otázku, co má chování doma společného s pravopisem? Již jednou jsem se vás ptala a nejsem sama, kdo čeká na odpověď.

instalater*

polínek - naprosto s tebou souhlasím. Je to nechutné , když si lidi nedokážou koupit za dvě stovky novou klávesnici , aby nepsal hrubky. Takovýma lidma já pohrdám. A ještě se podle toho tak chovají doma , že? ...Copak každý může všechno umět. Jediné , co ti na to mohu odpovědět. Je mi tě líto.

A jak píšeš o tom jak se chovají doma . Když Ty můžeš napsat že pohrdáš lidmi co podle tebe nejsou dokonalí , jak se potom můžeš chovat ke svému okolí? Egoistický sebestředný despota?

hop®
Polinek. cituji:"Já zase nepíši začínající větu s velkýma písmenama,protože mám problém na klávesnicí. Řeším to čárkama. "Takže správně: Já zase nepíši začínající větu s velkými písmeny, protože mám problém na klávesnicí. Řeším to čárkami... Takže řešte praktické záležitosti, nikoli češtinářské. Předem děkuji a přeji hezký den...doplněno 06.07.12 13:31: Polinek, ani já nepíši "věty", navíc jsem Vaši citaci kopíroval, nikoli opisoval, díky tomu jsem přehlédl i další překlep, a to "problém na klávesnicí"...

Jen ještě drobný dodatek; v citátu je i chyba typografická, kterou hop opravil, ale ohleduplně na ni neupozornil (ono by to bylo technicky možná problematické): za čárkou se píše mezera, tedy nikoli

písmenama,protože

ale

písmeny, protože

Jo a já osobně tak úplně nerozumím obratu nepíši začínající větu s velkýma písmenama; jednak nevím, co je to počínající věta, jednak nevím, prož bych ji vůbec měl psát velkými písmeny. V netiketě mne učili, že psaní velkými písmeny je nezdvořilé a rovná se křiku.

doplněno 06.07.12 13:16:

Pardon, začínající věta. Co je počínající věta, sice taky nevím, ale o tu tady nejde.

buss
hodnocení

0x

Protože je to vizitka, úroveň tazatele! Podívejte se dnes na knihy, noviny, internet i Novinky..., jak mluví moderátoři, hosté, i sprostá slova se v médiích objeví. Zrovna tak psát cesky. velké znaky. Objeví se chybka, překlep, ale celá otázka s chybami? Kdo neumí řádně (mimo cizinců) rodný jazyk, ať si to napíše ve wordu a pustí na text pravopis. Psát žena s chybami, tak jdu pryč, nemluvě o úřednících, politicích. Jistě znáte jak se lidi smějí/smáli policistům, co se objeví v protokolu.
Stydět se tito lidé nemohou, protože to neví, že neumí. Když jsem psal co mělo jít na veřejnost, tak jsem měl Pravopis a slovník cizích slov.
Nicméně úroveň školy obecně klesá. A je to vidět i tady, žádosti žáků - najděte, vypočítejte, obšlehlé co se dá...

17.06.12 11:54

buss *palec**palec**palec*

iz*
hodnocení

0x

Někteří lidé si bohužel neuvědomují, že "jenom hrubka" v koncovce slova někdy změní slovní druh (např. z přídavného jména udělá jméno podstatné), chyba v přísudku nebo v přívlastku vede k záměmě podmětu s předmětem, ev. dalšími větnými členy. Toto vše vede k obtížnějšímu čtení a porozumění, někdy až k nesrozumitelnosti dotazu.

Upozorní-li (nebo požádá-li) v takovém případě poradce o nápravu (samozřejmě ne "posíláním zpátky do školy"), je to podle mne na místě. Rádci zde radí zdarma ve svém volném čase, a nedomnívám se, že by se měli navíc ještě dohadovat, nač že se tazatel vlastně ptá.

- Shrnutí: Tazatel žádá o radu, měl by se tedy postarat o to, aby jeho byl dotaz čitelný a srozumitelný (aby rádcům zbytečně nepřidělával práci).

bimbamneprihlasena
hodnocení

0x

Se zájmem sleduji celou tuto diskuzi. Váhala jsem, jestli mám připsat svůj názor a svoji zkušenost.

Vzpomínám, že původní otázka tazatele ivopivo byla nesrozumitelná a že tato otázka se nějak jinak jmenovala a byla v ní jakási agresivita. Možná se pletu, ale to je teď pro mě vedlejší.

Na začátku 90. let jsem začala pracovat jako redaktorka městského zpravodaje. Po pár vydaných číslech mě velmi jemně upozornila jedna češtinářka, že vyjímečně je špatně, že čárky v souvětích mají svá pravidla... Vyměnila jsem romány a detektivky za pravidla českého jazyka a pustila se do studia. Asi jsem se naučila hodně. Určitě ne všechno. Ale trochu jsem zpychla a nad cizími texty s chybami jsem kroutila hlavou.

Pak jednou přišel mladý muž ze sousední vesnice, dobrovolný hasič. A přinesl článek o krásné akci pro děti, kterou on a další hasiči připravili. Článek byl plný chyb. Velká písmena, čárky, vyšinutí z vazby. Pochopila jsem, že tenhle člověk, dobrý táta od rodiny a šikovný řemelsník, se už lépe česky psát nenaučí. Že už si ve svém volném čase nebude procvičovat b f l m..., protože on se v tom svém volnu připravuje na záchranu majetku druhých a organizuje akce pro děti sousedů. Článek jsem přijala, celý přepsala a pod jeho jménem zveřejnila. Pak mi přišel poděkovat, že se chlapi v hospodě divili, jaký je spisovatel :).

Od té doby jsem k pravopisným chybám mnohem tolerantnější. Nedávno mi opravář spravil myčku nádobí. Jeden před ním tvrdil, že je myčka na odpis. Tenhle našel neobvyklou závadu. Letmo jsem nakoukla do jeho rukou psaných poznámek a lekla jsem se. Takové hrubky. Ale pračku spravil.

Mateřštinu mám velmi ráda a mrzí mě, že ji lidé všelijak kazí (například už skoro nevíme, že existuje zájméno svůj, svá...), ale chybujícího jednotlivce nemohu zavrhnout. Kořeny problému jsou ve školství a ve veřejných médiích.

(Napsala jsem to před přihlášením. To nepřihlášení není záměr, ale omyl.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]