Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Původ příjmení Synek

Od: pavla777spoluzacicz odpovědí: 7 změna:

Dobrý den žádám neví někdo přesný původ příjmení Synek?děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

0x

dle osobních vlastností, zvyků a zlozvyků - Mazánek /miláček rodičů/, Jedlička /vysoký, rovný člověk/, Snášel /shánlivý, přičinlivý/, Kvapil /uspěchaný/, Mazal /smolař v životě/, Fiala /skromný/, Zapletal /popleta/, Oháňka /tenký mrštný člověk/, Smékal /nestálý člověk hned tam či onam sebou smýkne/, Mokrý /rád si přihne/, Nerušil /tichý člověk/, Hamr /kladivo, důrazný/, Vogl /pták přelétavý/, Grézl /hrubý/, Škrabal /písař/, Doseděl /vytrvalý/, Zezula /žežulka, kukačka/, Synek /malý, mladý/, Procházka /prochází se, cestuje/, Potácel /slabý/ atd.

Je to výňatek,je tam i ten Synek...

To je pěkné sice, ale setkala jsem se s takovými příjmeními, že je nedokážu rozluštit. Synek, to je jednoduché. Ale co třeba: VIZIBLA, ESTEŘÁK, BALÝ, FALTYS, KAMAS, nebo třeba GALBAVÝ? A nebo takový ZIVČÁK? *ee* Zlatý Novák! Jaga.

pavla777spoluzacicz
hodnocení

jelikož to mám jako úkol do školy a k maturitě, tak jsem si chtěla být jistá děkuji všem

K R U H Y: Etymol/...
01 mar. 2010
Kamas: nár. chlapčisko, šuhaj, výrastok. Vyskytuje sa aj v českých nárečiach, kde má tiež rovnaký význam. Podľa maď. etymológa, Sulána, toto sme si prebrali z maď. kamasz = r/v. (V ruskom jaz. kámas, kámus = koža získaná ...
doplněno 03.04.12 17:54:

Text pokračuje:

(V ruskom jaz. kámas, kámus =koža získaná draním nôh jeleňa. Predstavuje výpožičku z ugrofínskej jaz. skupiny.)
Pravdepodobnejšie je, že tu ide o maď. skrátenie a adaptovanie si slova kamarát, s ktorým by potom súviselo aj slovenské slengové kamoš.

askmenow*

A třeba Galbas bude přejaté - počeštělé nějaké cizí slovo/jméno, protože (doufám, že se nepletu a šťárám lekci češtiny z hlavy správně) v žádném původem českém slově se nevyskytuje G. Podobně jako X a Q.

doplněno 05.04.12 01:07:

A teď už skutečně jen hádám: ZIVČÁK mi evokuje zívání :)

babajaga

Galbavý? - šak to je jasné, u nás Slovácku = gramlavý, teda pro Čechy = nešikovný :D

petapeta*
hodnocení

0x

Antonín Kotík: Naše příjmení

Původ příjmení Synek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]